HABERLER>GÜNCEL
6 Ocak 2022 Perşembe - 08:14

İzmir'e 3 yeni arkeolojik SİT alanı daha... Çivi bile çakılmayacak!

İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Urla'nın Özbek ve Yağcılar mahallelerinde yer alan 3 bölgenin arkeolojik SİT ilan edildiğini duyurdu.

İzmir e 3 yeni arkeolojik SİT alanı daha... Çivi bile çakılmayacak!

EGEDESONSÖZ - Resmi Gazete’de yer alan ilana göre İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yaptığı incelemeler sonucunda Urla’da bir bölgeyi 1. derece arkeolojik SİT alanı ve iki bölgeyi de 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan etti.

Alınan kararlar şu şekilde: 
- İzmir İli, Urla İlçesi, Özbek Mahallesi, Maksut Mevkii, Adacık koyunda, özel mülkiyete ait kısmen 158 ada, 10 parselde, yazlık bir sitenin önündeki sahilde, sahil boyunca uzanan kültür dolgusunun kesitinde ve çevresinde 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilecek Erken ve Orta Tunç Çağlarına ait M.O. 3 bin ve Bin yıl yıl seramik ömeklerine rastlandığı anlaşıldığından, söz konusu alanın karanımız eki koordinatlı huritada simirlan gösterildiği şekilde "1.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine, söz konusu taşınmazların tapu kaydına Tapu Müdürlüğünce "1 derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, her türlü tahribatın ve kaçak kazıları önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine,

- İzmir İli, Urla İlçesi, Yağcılar Mahallesi, Sırtlanlıkuyu Mevkiinde, hazineye ait alanda kaçak kazılar sonucunda ortaya çıkan Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait pişmiş topraktan döşeme elemanları, blok taşlar gibi mimari örneklere rastlandığı anlaşıldığından, söz konusu alanın 2863 sayılı yasanın 6. ve 7.maddeleri kapsamında, kararımız eki koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde "3.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine, söz konusu taşınmazların tapu kaydina Tapu Müdürlüğünce "3.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, kaçak kazı çukurlarının ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, kaçak kazıları yapanlar hakkında 2863 sayılı yasanın 9.maddesine muhalefetten yasal işlem başlatılmasına, her türlü tahribatın önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına. ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine

- İzmir İli, Urla İlçesi, Özbek Mahallesi, Yuvaca-Yuvacaalu Mevkiinde, özel mülkiyete ait, 335 ada. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 parseller, 332 ada, 1 parsel ile 147 ada, 2 parselde 2863 sayılı yasa kapsamında giren M.Ö. 4.yy. seramikleri ile Roma-Bizans dönemi seramik örneklerine rastlandığı, alanın bir çiftlik yerleşimi olabileceği anlaşıldığından, söz konusu alanın kararımız eki koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde "3.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine, söz konusu taşınmazların tapu kaydına Tapu Müdürlüğünce 3 derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, her türlü tahribatın önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine.

 
Savunma sanayii için önemli gün
 
188 yıldır ateşi yanıyordu…Kepenk kapattı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savunma sanayii için önemli gün
Türk savunma sanayiinin marka projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak ...
Araca bağlayıp, peşinden koşturdu... Ata işkence!
İzmir'in Buca ilçesinde bir sürücü, hafif ticari aracına iple bağladığı ...
Tilkiye kötü muameleye soruşturma açıldı
Ardahan'da tilkiye kötü muamelede bulunanlar hakkında adli ve idari soruşturma ...
 
Dikili ve Menderes'te 66 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Dikili ve Menderes ilçesi açıklarında yasa dışı yollarla yurt ...
Barut'un sahibi işkencecileri affetmedi
İstanbul'da, sokakta ağzı ve ayakları bağlı halde bulunan 'Barut' adlı ...
Özel temsilciler Moskova'da masaya oturacak
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye ve Ermenistan ...
 
İzmir'de firari FETÖ hükümlüsü yakalandı
İzmir'de hakkında 10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari FETÖ hükümlüsü yakalandı
20 yaşındaki genç koronavirüse yenildi
Bursa'da kronik astım hastası olan 20 yaşındaki Ahmet Bektaş (20), koronavirüsten ...
Park yeri kavgasında komşusunu öldüren emekli astsubay tutuklandı
İzmir'in Buca ilçesinde araç park etme nedeniyle çıkan kavgada komşusunu ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva