HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
10 Mayıs 2024 Cuma - 09:03

Mimarlar Odası’ndan Foça Belediyesi’ne ‘eko-kondu’ yanıtı: Yetkimiz var, tarafız!

İzmir Mimarlar Odası Başkanı Uğur Yıldırım, Ekoköy projesinin iptali için dava açan odanın dava açma ehliyeti olmadığına dair açıklamada bulunan Foça Belediyesi’ne şu yanıtı verdi: “Bizim dava açma yetkimiz olmasaydı, mahkeme başvurumuzu baştan reddederdi. 14 parsel için tek dava açtık. Mahkeme burada bize olumsuz yaklaşmış olsaydı, 14 parsel için ayrı ayrı dava açmamızı isteyebilirdi.  Belediye, yapması gerekeni yapıyor ama bu yanlış projenin emsal teşkil etmesine izin vermeyeceğiz.”

Mimarlar Odası’ndan Foça Belediyesi’ne ‘eko-kondu’ yanıtı: Yetkimiz var, tarafız!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Foça’da 510 dönümlük tarım arazi üzerinde hayata geçirilmesi planlanan “Ekoköy Ekolojik Turizm Projesi” ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Foça Belediyesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin, ruhsatın usulsüz verildiği gerekçesiyle  bu projenin iptali için dava açmasını, “Mimarlar Odası’nın bu konuda dava açma ehliyeti  yok” değerlendirmesine, Oda Başkanı Uğur Yıldırım’dan sert yanıt geldi. Başkan Yıldırım, amaçlarının doğayı korumak olduğunu belirterek, “Bizim böyle bir yetkimiz olmasaydı, mahkeme başvurumuzu baştan reddederdi” dedi.

FOÇA BELEDİYESİ, YAZILI SAVUNMA YAPTI
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) tarafından Foça’da tarım arazi üzerilerinde yapımına başladığı “Hayalinizdeki Köy: Mid Phokaia Ekoköy”  projesi tartışmasına, Mimarlar Odası İzmir Şubesi de katıldı. Mimarlar Odası, projenin iptali için dava açtı. İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde görülen davada Foça Belediyesi yazılı bir savunma yaparak, davanın zamanında açılmamış olması nedeniyle reddini talep etti, odanın planla ilgili dava açma ehliyetinin olmadığını öne sürdü. Dilekçede ayrıca, Mimarlar Odası’nın, davayı ikame etmekte hukuken geçerli bir menfaati bulunmadığı, işlem konusu taşınmazla bir bağlantısının bulunmadığı, bu işlemlerin iptalini istemekle hukuki bir yararı olmadığı görüşüne de yer verildi.

YILDIRIM: 1/25 BİNLİK PLAN NOTLARININ DOĞRU YORUMLANMADIĞINI GÖRÜYORUZ

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Yıldırım, bu iddia ve görüşlere şu yanıtı verdi:

“Mimarlar Odası’nın Ekoköy meselesinde dava açma yetkisinin olmadığı düşüncesi, onların tercihidir. Bizim böyle bir dava açma yetkimiz olmasaydı, mahkeme zaten bizim başvurumuzu reddederdi. Böyle bir şey olmadı. Bekleyip göreceğiz. Onlar bu şekilde hukukun üzerinde tahakküm kurmaya çalışıyorlar. Ortada usulen işlenmiş bir hata var. Biz hukuk yoluna başvurduk. Belediye de şu anda yapması gerekeni yapıyor! Foça Ekoköy’de uygulama başladığı zaman geniş kapsamlı bir basın açıklaması yaptık. 1/25 binlik plan notlarının doğru yorumlanmadığını görüyoruz. 14 ayrı parsel için biz tek dava açtık. Mahkeme burada bize olumsuz yaklaşmış olsaydı, 14 parsel için 14 ayrı dava açmamızı isteyebilirdi ama tek dava olarak kabul etti. Mimarlar Odası açısından bu yaklaşım çok önemlidir ve umut vericidir. Foça Belediyesi’nden ilgili evrakları ve bilgileri istedik. Belediye çok yakın bir zamanda belgeleri mahkemeye sundu. Mahkeme, şu aşamada ya yürütmeyi durdurma kararı alacak ya da davayı düşürecek. Kafa karıştıracak veya teknik inceleme gerektirecek bir durum varsa, bilirkişi atayacak ve bilirkişi raporuna göre işlem yapacak.”

14 PARSELDE 14 YAPI OLMASI GEREKİRKEN, 154 BİNA İNŞA EDİLİYOR
Oda’nın bu projede itiraz ettiği noktaları tek tek açıklayan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Yıldırım, şunları söyledi:

“Buradaki proje, emsal üretebilecek bir proje ve alan. Daha önce mera olan ve mera alanı olmaktan çıkarılan bu doğal alanın eko turizm ve ekolojik tarım kavramları üzerinden yapılaşmaya açılmış olmasına itiraz ettik. Sera görünümlü konutlar yapılıyor. 14 parselde normalde 14 yapılaşma hakkı var, 1/25 binlik plan notlarına göre. Ancak orada başka bir plan notu devreye sokularak 14 değil, 154 yapı inşa ediliyor. Bu da İzmir’in tüm tarım ve orman alanlarında bu plan notları bu şekilde yorumlanırsa, İzmir bundan çok büyük zarar görür. Mimarlar Odası, doğayı korumayı amaçlamaktadır. Bu bizim tam 70 yıldır yürüttüğümüz bir mücadeledir. Kimse kusura bakmasın, Foça Belediyesi esas kendisinin korumakla yükümlü olduğu alanlarına sahip çıksın, onları korusun. Bizim itiraz etmemize sebebiyet verecek durumlar olmaması, en büyük isteğimizdir. Foça Belediyesi, tarım alanlarına sahip çıksın, Mimarlar Odası da müdahale etmek zorunda kalmasın. O alanları korumak asli görevi olan yerel idare, konuyu çok farklı bir şekilde ele alıyor maalesef. Yapılaşma izni istediğinizde, Tarım İl Müdürlüğü, yapılaşmaya ihtiyaç olup olmadığına dair belediyelerden görüş talep eder. Foça Belediyesi’ne, belediyenin Tarım İl Müdürlüğü’ne gönderdiği görüşü de sorduk. Nasıl bir bilimsel çalışma yapıldı da yapılaşmaya izin verildi, merak ediyoruz. Kamunun da bunları bilmeye hakkı var. Dolayısıyla bu mücadeleyi sürdüreceğiz, hukuk yoluyla, kamuyu bilgilendirme yoluyla… Buradaki işleyişi başka alanlarda da uygulamaya kalkışılırsa, İzmir için gerçekten çok sorunlu günler karşımıza çıkar. Bir yandan da sevindirici haberler geliyor. Çeşme’de, orada, burada geçici barınma yerleri kaldırılıyor, hepsi yıkılıyor, şeklinde. Tiny Hause gibi çadır konaklaması gibi furyası da ciddi yükler getiriyor tarım alanlarına. Foça’da da tam tersi bir uygulamayla karşı karşıyayız.”

 
Sosyal medyada duyurdu... Başkan Gümrükçü baba oldu
 
Sertab Erener 21 yıl sonra tekrar Eurovision sahnesinde!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Durgutaktan konak izmir 12 Mayıs 2024 Pazar 17:53

Emekliler için küçük takstlerle versenizde evi olmayanlar alsın

Yorumu oyla      0      0  
Nuran 10 Mayıs 2024 Cuma 20:38

Mimarlar odası nerede birsey yapılacak orada itirazci artık izmirin bunlardan kurtulması şart yasalar değişmesi şart bunlara söz hakkı vermemek lazım odalar kim vatandaşın malına karışamaz mülkiyet hakları saklıdır ve karşı davalar açılmalıdır odalar a karşı kapatma ya kadar gidilmesi şart kendi işini yapsın vatandaşın malına karışmasın

Yorumu oyla      0      0  
Hasan 10 Mayıs 2024 Cuma 19:15

Bu izinleri verenleri bir araştırıp, sorsalar nasıl verilmiş acaba?

Yorumu oyla      0      1  
Foçalı 10 Mayıs 2024 Cuma 18:27

Mehmet Altun Sen bilinçli bir insansın herhalde.

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet Altun 10 Mayıs 2024 Cuma 12:37

Foça belediyesi yıllardır bilinçli insanların verdiği oylarla CHP''li başkanlar tarafından yönetilir. İzmir Mimarlar odası''na yanıt veren belediye farklı bir belediye herhalde.Odaya verilen yanıtta "Biz,tarım alanına inşaat izni versek bile siz bu işe karışamazsınız,bu durum sizi ilgilendirmez, çünkü sizin bir menfaatiniz yok "denilmiş. Şimdi sıra Foça''nın duyarlı insanlarında, bakalım belediyelerine mi sahip çıkacaklar yoksa İzmir Mimarlar odası''na mı?

Yorumu oyla      0      1  
BİR MÜHENDİS 10 Mayıs 2024 Cuma 12:01

Mimarlar odası İzmir Şubenin bu mücadelesini takdirle karşılıyorum. Bu alanda sadece Mimarlar değil, diğer bir çok odanın da kendi alanları ile ilgili mutlaka söyleyecek ve araştırılacak konuları vardır . Susmak suça ortak olmak demektir. Başta Ziraat Mühendisleri olmak üzere, Şehir ve Bölge Planlama, Harita ve Kadastro Mühendisleri, Çevre ve İnşaat mühendisleri Odası İzmir Şubelerinin de sürece katılmaları gerekiyor.

Yorumu oyla      3      1  
foçalı 10 Mayıs 2024 Cuma 10:36

Foça da tam bir dramatik kaos yaşanıyor,yıllardır hükümetin yürüttüğü korku imparatorluğu şu an Foça da yaşanıyor işçilerin ödenmeyen 4 aylık maaşları esfanlara giden haciz tutanakları... ve maalesef bir önceki dönemleri açıklamayan yeni yönetim ve bu iddalaı araştırmayan bir basın

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilik'ten o projelere 7/24 çalışma vizesi!
İzmir Valiliği aralarında Konak Belediyesi’nin başkanlık binası inşaatı, ...
Sakin köyde hobi bahçelerine mühür!
Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen ...
İzmirli depremzedelerde ‘0,69’ umudu!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ...
 
Alaçatı'daki 'katakulli'ye Bakanlık engeli!
Çeşme Alaçatı Turizm planlarına eklenen plan notu değişikliği ile birlikte ...
Basmane’de ev aramak… İllegal emlak!
İzmir’in kalbi Konak’taki Basmane semtinde emlak sektörünün ilerleyişi ...
Yakın zamanda vefat etmişti... Eski Bakanın oteli satışta!
Geçtiğimiz haftalarda vefat eden Trabzonspor Onursal Başkanı ve eski Bakan ...
 
Kamu müteahhitlerinden büyükşehire çağrı: Paniğin önüne geçin!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Eşrefpaşa Belediye Hastanesi ek hizmet ...
Halk Konut kooperatiflerinden Tugay’a çağrı: Sözlerin tutulmasını bekliyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hayata geçirilen Halk Konut’ta ...
Kestelli'den Tugay'a 'kırsal dönüşüm' çağrısı: Türkiye'ye öncülük et!
Kırsal dönüşümle ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva