HABERLER>GÜNCEL
10 Mayıs 2024 Cuma - 12:28

Cinayete öfke seli... İzmir'de öğretmenler iş bıraktı!

İstanbul-Eyüpsultan'da özel lise müdürü İbrahim Oktugan'ın öğrencisinin silahlı saldırısıyla öldürülmesini protesto etmek için İzmir'de iş bırakma eylemi yapıldı.

Cinayete öfke seli... İzmir de öğretmenler iş bıraktı!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ- İstanbul’da bulunan Özel Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan, beş ay önce okuldan uzaklaştırılan Türk vatandaşlığı almış Irak uyruklu Y.K. isimli bir öğrenci tarafından silahla vurularak katledildi. 17 yaşındaki şahıs, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Yaşanan olayn ardından eğitim sendikaları aldıkları ortak kararla bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İzmir'de eylemlerin adresi ise Konak'ta bulunan Eski Sümerbank önü oldu. 

Yapılan basın açıklamasında şunlara yer verildi:

Millî Eğitim Bakanlığı ve siyasi iktidarın eğitim emekçilerine yönelik söylem ve yaklaşımları ile Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinden emeğimizin değersizleştirildiği, mesleğimizin itibarsızlaştırdığı koşullarda, savaşlarda bile hedef alınmayan eğitim emekçileri okullarda şiddetin hedefi olmaya devam etmektedir.

Önceki gün ömrünün büyük bölümünü eğitime ve öğrencilerine adamış olan bir meslektaşımızı hayattan ve öğrencilerinden koparan ne basit bir öfke krizi ne failin öğrenci oluşu ne de failin uyruğu ile ilgilidir.

Bugüne kadar eğitimden sorumlu olanların yaptıkları açıklamalarda eğitimde yaşanan olumsuzlukların sorumlusu olarak öğretmenleri göstermesi, CİMER uygulamasının bizlere karşı bir sopaya dönüştürülmesi, MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine öğretmenleri ve idarecileri veli/öğrenci karşısında tek muhatap olarak bırakması, bugün yaşananlara zemin oluşturmuştur.

Bu ülkede okulda öğretmen öldürüldü! Söz bitti! Şiddetin,cinayetin tek bir faili olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz.

Cinayetin arkasındaki zihniyet, bizleri ötekileştiren, her fırsatta tehdit ederek hedef haline getiren, mesleğimizin itibarını ayaklar altına alanlardır. "Bir toplumun uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür."

Öğretmenler, toplumun temel taşlarını döşeyen, gelecek nesilleri yetiştiren ve aydınlık bir geleceğe rehberlik eden mimarlardır. Öğretmene yapılan her saldırı, tüm topluma ve ülkenin geleceğine yapılmış bir saldırıdır. Unutmayalım ki, eğitimsiz bir toplum, karanlığa mahkumdur.

Buradan Milli Eğitim Bakanı’na soruyoruz;

-Okulda şiddeti önlemek için daha kaç eğitim emekçisinin can vermesi gerekiyor?

-İktidarın ve MEB’in plansızlığı nedeniyle okullarımız güvenlik açısından ciddi risk altındadır. Okullarımızdaki güvenlik açığının faturasını canımızla mı ödeyeceğiz?

Buradan bir kez daha altını çiziyoruz. Her suç gibi bu suçun da azmettiricileri olduğunu biliyor ve onları çok iyi tanıyoruz.

Daha önce defalarca yaşadığımız cinayetler gibi bu son bu cinayetin de azmettiricileri; öğretmenler çalışmıyor gibi yanlış bir algıyı toplumda yaymaya çalışanlardır.

Bizleri bugün okullarımızda açık hedef haline getirenler; liyakatsiz şekilde atandıkları koltukları bir hükümdarlık alanı gibi kullananlar, her fırsatta bizleri aşağılamaya çalışan mülki amirlerdir. Öğretmenliğin aynı zamanda bir uzmanlık mesleği olduğunu görmezden gelenlerdir. Okullarda şiddeti körükleyenler; eğitime dair eleştiri ve önerilerimize yıllardır kulak tıkamakta ısrar edenlerdir.

Bizleri hedef haline getirenler; her fırsatta emeğimizi küçümseyenler, mesleğimizi itibarsızlaştıranlardır.

Bugün eğitim emekçilerinin canlarından endişe ederek okula gidiyor olması işte bunların eseridir. Bunun için atılması gereken ilk adım bu zihniyetin kökten değişmesidir.

-Okullardaki şiddetin arkasındaki nedenler ortaya çıkarılmalı,eğitim emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır.

-Okulda şiddetin son bulması için MEB’i acilen harekete geçmeye ve önlem almaya çağırıyoruz.

-Okullarda yaşanan şiddet olaylarındaki korkutucu tırmanışı engellemek için bir an önce eğitimde şiddet yasası çıkarılmalıdır.

-Eğitim kurumlarının tümünde, şiddetle mücadele etmek için alınması gereken somut önlemleri, ne yapılacağını ve nasıl önleneceğini gösteren bir eylem planı hazırlanmalıdır.

-Failler toplumun vicdanını rahatlatacak ve yeni olaylar açısından caydırıcı olacak şekilde cezalandırılmalıdır.

-Özel yada devlet okulu fark etmeksizin, derhal tüm okulların güvenliği sağlanmalıdır.

-Ahlak bekçiliğine soyunan RTÜK’ün toplumsal şiddeti başlıca gündemi haline getirip mafya ve suç temalı TV yapımlarını denetlemesi sağlanmalıdır.

-İçine bin bir tane gereksiz ve hatta zararlı içeriklerle doldurulan müfredat yerine şiddetin çağdışı ve yanlış olduğunu öğreten, toplumsal yaşam dersleri içeren öğretim programları hazırlanmalıdır.

Kendimizin ve öğrencilerimizin canından endişe ederek okula gitmek istemiyor, can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz!

 
SKAL Dünya Kongresi zirvesi... İzmir turizmde kabuğunu kıracak!
 
Cevdet Yılmaz: İstihdam dostu politikalar izleyeceğiz
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işıl Alpayım 11 Mayıs 2024 Cumartesi 09:44

Ciddi suçların dizilerde rtükün de geçiş vermesiyle çete silah ve eşiti bazı telakkilerin kutsal düzeyine çıkarılması sayın öğretmenlerimizin derslerde öğrettiği birçok gerçekle ters düşmektedir. Yeter demek yerine kalabalıkları gücün gücü ile yalnızlaştırmak ne demokrasi ile ne de bilimsel telakkilerle bağdaşmaz. Öğretmeni kalabalıklarda yalnızlaştırıp, Kalabalıkta yalnız öğretmenler oluşturmak, eğitimi ve öğretmeni harcamak bugünkü siyasetin politikası durumundadır. Gerek muhalefet, gerek iktidar "İş yaptık beri gelsin" mantığıyla iş yaparak öğretmeni, öğrenciyi büyük bir çıkmaza sürüklüyor. Bütün bu kalabalıklardaki yalnızlığı kimsesizliği ve gücünü göstererek insanları bir çıkmaza sürüklüyor. İnsanı susturuyor, İnsanı varlıksızlaştırıyor, İnsanı şiddetten, çetelerden ibaret, bir hiç olarak gösteriyor. Dizilerde bireysel şiddet ve şiddetin her çeşit avantajı yeralırken insanların şiddeti baştacı yapmaları ne kadar küçük ihtimal olur! Siz saygıdeğer öğretmenlerimiz çekinmeden hertürlü şiddete karşı nazahat ve nezaketle karşı çıkarak elinizden geleni yapıyor aslanlar gibi savaşıyorsunuz. Gazamız bugünün beceriksiz, çeteci, zulümseverlerine karşı. Sizi destekliyoruz.

Yorumu oyla      1      0  
EĞİTİM YERLERDE 10 Mayıs 2024 Cuma 13:42

BÜTÜN BRANŞLARIN TOPLAMI KADAR DİN DERSİ ÖĞRETMENİ ATAYAN, ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİKLE ÖĞRTEMENE AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÜCRET VEREN GERİCİ ANLAYIŞLA EĞİTİM YERLERDE SÜRÜNÜYOR! BİLİMSEL-LAİK EĞİTİM OLMAZSA OLMAZ BİR İHTİYACIDIR BU ÜLKENİN!

Yorumu oyla      4      2  
Lombak 10 Mayıs 2024 Cuma 13:23

Özellikle göçmenleri hedef göstermenin anlamı yok. Ülkede cinayetler tarihi T.C. vatandaşlarıyla doku. Herkes işlediği suçun cezasını çekmeli.

Yorumu oyla      1      3  
suça karışan göçmene sınırdışı 10 Mayıs 2024 Cuma 13:00

Toplum tepkisiz kardeşim, canı yanan şikayet ediyor, meclis harekete geçip çok ağır cezalar getirilmelidir, bir kere sonradan vatandaş olanlar veya göçmenler en ufak saldırganlıkta vatandaşlıktan çıkarılmalı sınır dışı edilmelidir. Adam okulu yakıyor, silah yakalatıyor ceza almıyor, ülke sahipsiz, ancak konvoy yapıp 1000 tane koruma ile gezsinler.

Yorumu oyla      3      2  
Süç ve suç makinaları cezasız kalıyor 10 Mayıs 2024 Cuma 12:57

İş nerelere geldi, her yerdeki şiddetin nedeni suçun cezasız kalmasıdır, bu ülkede karısını 14 yerinden bıçaklayıp hakim tarafından tutuklanmayan kişiler oldu, trafikte insanları öldüresiye dövüp serbest kalanlar oluyor. Suç ve suç makinaları cezasız kaldıkça daha çok azıtıyor ve topluma saldırıyor. Bu hukuk sistemi düzelmedikçe , suç makinaları ağır para ve hapis cezalarına çarptırılmadıkça daha çok okuruz bu haberleri.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SKAL Dünya Kongresi zirvesi... İzmir turizmde kabuğunu kıracak!
İzmir'de 16-21 Ekim tarihlerinde düzenlenecek İzmir SKAL Dünya Kongresi'nin ...
17 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyindeki Hakurk, Gara ve Pençe-Kilit Operasyonu bölgelerinde ...
İzmir'in suç raporu: 2 ayda 13 çete çökertildi!
İzmir Valisi Süleyman Elban, güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısında ...
 
Öğretmenler İbrahim Hoca için derslere girmedi
Öğretmenler, okul müdürü İbrahim Oktugan'ın katledilmesine tepkilerini ...
Vince ok gibi saplandı... Feci son!
Amasya'nın Merzifon ilçesinde aynı yöne giden vince arkadan çarpan otomobilin ...
92 mağara ve sığınak imha edildi!
Bölücü terör örgütüne 11 ilde düzenlenen "Bozdoğan-37" operasyonlarında ...
 
Fırına ziyarete gitti... Canından oldu!
Bingöl'de, arkadaşını ziyaret için gittiği ekmek fırınında silahlı saldırıya ...
FOTO GALERİ--- İzmir'de 'gri' gün!
FOTO GALERİ--- İzmir'de 'gri' gün!
Vince çarpan otomobil hurdaya döndü: 1 ölü
Amasya’nın Merzifon ilçesinde kontrolünü kaybeden bir araç sürücüsü vince ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva