HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Ağustos 2014 Cumartesi - 13:02

İzmir’e 2 büyük müjde: Geleceği kurtaracak tesis ve tramvay

Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ve yıllık 1000 ton korbandioksitin atmosfere salınımını engelleyecek “Solar Çamur Kurutma Tesisi” açıldı. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nden sonra İzmir’in ikinci çamur bertaraf tesisinin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre konusunda Almanya ile yakın zamanda yarışır hale geleceklerini belirtti. Başkan Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının önümüzdeki günlerde temelini atacaklarının da müjdesini verdi.

İzmir’e 2 büyük müjde: Geleceği kurtaracak tesis ve tramvay

İZMİR - Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli bir çevre yatırımına daha imza attı.

Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde İzmir'in ilk  “Solar Çamur Kurutma Tesisi” törenle hizmete açıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Prof. Dr. Hülya Güven, Prof. Dr. Oğuz Oyan,  CHP İl Başkanı Ali Engin,  Konak Belediye Başkanı Sema Pektaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediye ve İZSU bürokratları, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.


 
ÇEVRE YATIRIMLARINDA ALMANYA İLE YARIŞIR HALE GELECEĞİZ
634 bin Euro'ya mal olan tesisin açılında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ileri teknoloji ve çevre yatırımlarının dünyada birinci sırada yer aldığını ve dünyada kentlerin çevre yatırımlarıyla yarıştığını ve tanıtımını yaptığını belirtti. İzmir'in kalkınması için bir taraftan sanayiyi, tarımı, ticareti diğer yandan turizmi, hizmet sektörünü ayağa kaldırmaya çalıştıklarını, olmazsa olmazlarının da çevre yatırımları olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, "İzmir'de gerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde ses getirmeye başladık.  Bugün çevre yatırımları konusunda öndeyiz. Evsel atıkların bertarafı- geri kazanımı ile ilgili yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Onu da hayata geçirdiğimizde İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye de tek,  dünyada bu konuda en ileri noktada olan Almanya'nın kuzeyi ile kıyaslanacak konuma gelecek" diye konuştu.
 
NAKLİYEDE TASARRUF
Rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanında temeli atılan ve 10 yıl önce hizmete giren Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi'nin Tahtalı Havzası'nın korunmasına hizmet ettiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, bu tesiste güneş enerjisi ile çamurların yüzde 20 katı maddeden yüzde 80 katı maddeye dönüşeceğini,  uzak bölgelerdeki çamurların yapımı tamamlanan Çiğli'deki Çamur Çürütme ve Kurutma tesisine taşınmayacağını vurgulayarak nakliye maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlayacaklarını söyledi.


 
TRAMVAYIN TEMELİNİ ATACAĞIZ
Kentteki yatırımlara ilişkin bilgilerde veren Başkan Kocaoğlu, yasal sıkıntılar nedeniyle geciken Balçova Teleferik inşaatında hızla ilerlediklerini, Gaziemir Yeni Fuar Kompleksinde hızla çalıştıklarını söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Biz aklı ve bilimi kullanarak,  stratejik planımız doğrultusunda,  öncelik sıralamamızı doğru belirleyerek kentimizin kalkınması için,  kent insanın yaşam standardını artırmak için çalışmalarımızı el birliği ile sürdürüyoruz. Yakında Konak ve Karşıyaka tramvaylarının temelini atacağız.  Ulaşımda 90 dakika Türkiye'de ilk defa başlayan bir uygulamadır. Şimdi aktarmalı sisteme geçtik. Tabi ki alışkanlıkları bir iki günde değiştirmek mümkün değil.  10 yıldır belediye başkanlığınızı yapıyorum.  Kentin ve kentlinin aleyhine bir konuyu ne düşündük ne imza attık.  Aktarmalı sistem kentlinin lehine bir sistemdir. Benim sizden talebim bunun yerleşmesi için elinizden gelen çabayı göstermeniz.  Eğer bir hata varsa düzeltmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Raylı sistemler arttıkça aktarmalı sistem daha da oturacaktır. Önemli olan bu koşulları hazırlamaktır. Biz bütün gücümüzle okulların açılacağı Eylül ayı ortalarında bir aksaklık yaşanmasını sağlamak için çalışıyoruz."  Konuşmasında Pazar günü yapılacak 1. tur Cumhurbaşkanı seçimine de değinen Başkan Kocaoğlu,  herkesin vatandaşlık görevini yapması ve oy kullanması gerektiğini söyleyerek  katılımın yüksek olmasının ülkemiz açısından önemli olacağını da vurguladı.


 
BAŞKAN KOCAOĞLU'NA TEŞEKKÜR ETTİ
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu ise yaptığı konuşmada İzmir'in ilk solar çamur kurutma  tesisin Menderes'te yapılmış olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, Başkan Kocaoğlu'na Menderesliler adına teşekkür etti.
 
ÇEVRE PROJESİNE İZKA DESTEĞİ
1600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış olacak. İZSU bu önemli çevre projesini 2013 yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş, İZKA tarafından kabul edilen proje 827 bin liralık destek almıştı.
 
2 BİN TON ÇAMUR 480 TONA DÜŞECEK
Solar Çamur Kurutma Tesisi’nde, Menderes ilçe merkezi ve civarındaki köylerin evsel atık sularının arıtıldığı Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan yılda 2 bin ton çamur kurutularak, kurutma işleminden sonra 480 ton kurutulmuş çamur elde edilecek. Bu kurutulmuş çamur  çamur çimento sanayinde ek yakıt olarak veya tarım alanlarında gübre olarak kullanılabilecek.  Bu tesisin ardından Torbalı’da Ayrancılar ile Selçuk bölgesi,  Tire’de Bayındır ve Ödemiş bölgesi, Çandarlı’da da Bergama ve Dikili bölgelerinin çamurlarını kurutacak benzer sistem kurularak, bu çamurun kurutulması için harcanacak biogaz başka alanlarda kullanılacak.
 
METEOROLOJİ İSTASYONU BİLE VAR
120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki tesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtü malzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de  paslanmaya karşı galveniz çelik malzeme kullanıldı. 12 metre genişliğinde iki karıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisinde susuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere serilecek ve karıştırıcılar vasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada bulunan hole yine otomasyon sistemiyle aktarılacak. Yüzde 80 kuru madde içeriğine ulaşan çamur buradan kamyona yüklenecek. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdaki nemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyon sıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlar için tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlayacak.


 
HER YIL 1500 AĞAÇ
Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde atıksu arıtımı faaliyeti oluşan günlük yaklaşık 5.5 ton çamur, 15 ton kapasiteli nakliye araçları vasıtasıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne ulaştırılmakta ve kapasitesi nedeniyle yılda ortalama yaklaşık 133 sefer yapılmaktaydı. Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak. Projede uygulanacak yöntemle, endüstriyel kurutuculara kıyasla günde 4000 kWh elektrik enerjisi tasarruf edilecek.
 
NAKLİYEDEN 1 MİLYON LİRALIK TASARRUF
Bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 800 bin - 1 milyon TL tasarruf sağlanacak. Ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tayyar 9 Ağustos 2014 Cumartesi 17:56

Cevat Durak 8 sene önce size bu projeyi sunduğunda neden duyarsız kaldınız sayın Kocaoğlu..

Yorumu oyla      54      19  
Gozgoz 9 Ağustos 2014 Cumartesi 17:16

Yapılan işlere tamamda, izmir merkezi dahil sinek ve haşere ile mücadele yapılmalı. Sokak köpekleri sürüsünden geçilmiyor her yer izmir de. Bu işler olmadıkça Almanya ile değil Tanzanya ile yarışırız.

Yorumu oyla      27      16  
tarık 9 Ağustos 2014 Cumartesi 16:56

projelerinle türkiyeye örneksin başkan.

Yorumu oyla      32      72  
9 Ağustos 2014 Cumartesi 14:46

tramvayın temeli çok yakında derken? bir sabah ansızın mı? :))) belediyenin plan-programı belli değil mi?

Yorumu oyla      52      23  
hadi ordan 9 Ağustos 2014 Cumartesi 13:43

bence de hadi ordan.

Yorumu oyla      84      25  
ahmet barca 9 Ağustos 2014 Cumartesi 13:43

sayin baskan senin hizmetlerinden suphemiz yok daha cogunu bekliyoruz ki belediyecilik nasil olur malum kisilere goster birde sizden ricam yarin sisman kediciklere dikkat bu konuda onlem aliniz yarin kedicikler isgali yasana bilir saygilarimlan zeytin koylu sari ahmet

Yorumu oyla      42      65  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa’nın kalkınma formülü yatırım!
Kemalpaşa'nın gelecek vizyonunu şekillendirecek olan stratejik plan çerçevesinde ...
Karakum plajında ders çevre!
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın organize ettiği, ‘Plajlarda Çevre Bilinçlendirme ...
Başkan Atila üniversitelere kucak açtı: Tüm projelere…
Bornova Belediyesi, üniversitelerle olan işbirliğini her geçen gün geliştiriyor. ...
 
Karşıyaka’da sözleşme bayramı: Memura müjde
İş barışını sağlamak, çalışanların moral - motivasyonunu yükseltmek ve ...
Berberlerden Başkan Pekdaş’a işbirliği teklifi
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ı ziyaret eden İzmir Berberler Esnaf ...
Karabağlar’da asansörler mercek altında
İlçedeki bin 800 civarındaki asansörlü binanın denetlenmesi için protokol imzalandı.
 
İki Başkan’dan Balbay’ya doğum günü sürprizi
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, kendisini ziyaret eden CHP İzmir ...
Kıyı Ege'nin başkanları Çeşme'de buluştu!
Kıyı Ege Belediyeler Birliği 2014 yılı encümen toplantısı, Çeşme Belediye ...
Foça'da sanat dolu günler: Su kabakları ışıl ışıl aydınlattı
Sanatçı Dilek Gener, Foça Sanat Sokağı’nda dekoratif su kabağı işlemeciliği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva