HABERLER>GÜNCEL
17 Haziran 2015 Çarşamba - 13:46

İzmir’deki vinç faciasının perde arkası: İhmal iddiası

İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, 2 kişinin ölmesi, 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan inşaat alanındaki vincin devrilmesiyle ilgili ihmal iddiaları ortaya atıldı. Ölen vinç operatörü Osman Top'un yakını Servet Gümüş, "Savcı inceleme yaparken oradaydım, vinç kurulurken zeminin sağlamlığına bakılmamış. Etrafına konulan ağırlıkların birbirine bağlı olması gerekirken hiçbir bağlantı yok. Vinci zemine sabitleyen beton ağırlıklar demir veya çelik halatla bağlanmamış. Binada oturanlar var, vinç o apartmanın bulunduğu yöne doğru çalışma yaparken Osman, devrileceğini fark etmiş. Vinci sol taraftaki boşluğa doğru çevirip aşağıdaki işçilere de, 'Kaçın vinç devriliyor' diye bağırmış" dedi.

İzmir’deki vinç faciasının perde arkası: İhmal iddiası

Bülent Ecevit Caddesi'nde Esin Sitesi yakınlarındaki inşaat alanında dün saat 17.30 sıralarında meydana gelen olayda, emekli olmasına rağmen kule vinç operatörlüğü yapan 56 yaşındaki Osman Top, inşaata demir bırakmak için çalışmaya başladı. Bu sırada, dengesi bozulan kule vinç büyük bir gürültüyle devrildi. Yaklaşık 60 metre uzunluğunda olan vincin devrilmesiyle, operatör Osman Top ile demir yığının altında kalan demir ustası 61 yaşındaki Şerafettin Esen, olay yerinde yaşamlarını yitirdi.  Yaralanan işçiler 46 yaşındaki Çetin Yılan, 54 yaşındaki Mehmet Gürbüz ve 62 yaşındaki Doğan Aypayoğlu, ambulanslarla Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralıların durumlarının iyi olduğu belirtildi. Vinç operatörünün yakınları, olayı öğrenince inşaat alanına geldi, acı haberi alınca sinir krizi geçirdi.
 


İHMAL İDDİASI
Olay yerine giderek yaşananlarla ilgili bilgi aldığını belirten Osman Top'un yakını Servet Gümüş, ihmal iddialarında bulundu. Gümüş şunları söyledi: "Savcı inceleme yaparken oradaydım ve 2 kişinin ölümüne neden olan vinç kurulurken zeminin sağlamlığına bakılmamış. Vincin etrafına konulan ağırlıkların birbirine bağlı olması gerekirken hiçbir bağlantının olmadığını gördük. Vinci zemine sabitleyen beton ağırlıklar demir veya çelik halatlarla bağlanmamış. Üst üste koyup bağlantısız bırakmışlar. Yer meyilli olduğu için dengelemek amacıyla beton bloklar koymuşlar ama onlar da birbirine bağlantılı değil. En son kaldırdığı demirin ağırlığı 700 kilogramı geçmez, bu da vinçin dengesini bozacak bir ağırlık değil. Oradaki uzmanlar vincin 8 tondan fazla ağırlık taşıyabildiğini belirtti. Vincin bugüne kadar devrilmemesi büyük bir şans. Vincin ağırlığının 120 ton, etrafına konulan ağırlıkların da 100 ton olduğunu söylediler, düşünün zemini sağlam olmayan bir yerde o kadar ağırlık bağlantısız konulmuş. Sağlam bir beton dökülüp vinçin onun üzerine konulması gerekirken böyle bir şey yapılmamış. Bu bir cinayet, iş kazası falan değil, Türkiye'nin gerçeği bu. Bunun hesabını kim verecekse versin. Böyle bir şey olabilir mi? 20 katın üzerine çıkan bir vinç için hiçbir önlem alınmıyor. Orası açık bir alan rüzgarı, fırtınası var."
 
ÖLÜ SAYISININ ARTMASINI ÖNLEDİ
Olayda ölenlerin sayısının artabileceğini, ancak deneyimli operatör Osman Top'un vincin devrileceğini fark edip, yönünü değiştirdiğini öğrendiklerini anlatan Servet Gümüş, "Şimdiye kadar oradaki yüksek bloğun yapılması da büyük şans. Vincin devrildiği alanının yakınında yanılmıyorsam 24 dairelik bir apartman var. Binada oturan insanlar var. Vinç o apartmanın bulunduğu yöne doğru çalışma yaparken Osman Top devrileceğini fark etmiş. Vinci sol taraftaki boşluğa doğru çevirip aşağıdaki işçilere de, 'Kaçın vinç devriliyor' diye bağırmış. Eğer vinç binanın üzerine devrilse ölü sayısı artardı. Yıllardır bu işi yapıyordu, binayı kurtarırken işçileri de uyarmış" diye konuştu.
 
Olayda hayatını kaybeden ve otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırılan Osman Top'un, Zübeyde Hanım Mahallesi'ndeki Gültekinler Camii'nde ikindide kılınacak namazın ardından Örnekköy Mezarlığı'nda, demir ustası Şerafettin Esen'in Aliağa İlçesi Şehit Kemal Mahallesi'nde yine ikindide yapılacak cenaze töreninin ardından burada toprağa verileceği bildirildi. 

GÖZYAŞLARI ARASINDA UĞURLANDILAR
İzmir'in Karşıyaka İlçesi'nde, inşaatta vincin devrilmesi sonucu hayatını kaybeden operatör 56 yaşındaki Osman Top ile demir ustası 62 yaşındaki Şerafettin Esen'in cenazeleri, İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildi. Deneyimli operatör Osman Top için Karşıyaka İlçesi'ndeki Hacı Ali Gültekin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, talihsiz adamın eşi, çocukları, akrabaları ve yakınları katıldı. İkindide kılınan cenaze namazının ardından Osman Top, Örnekköy Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

Aynı kazada can veren Şefarettin Esen için de Aliağa İlçesi Şehit Kemal Mahallesi'ndeki camide ikindide cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazının kılınmasının ardından Esen, aynı mahalledeki mezarlıkta toprağa verildi.  (dha)

 
İzmir’de yangın paniği: İtfaiyenin zor anları
 
Borç cinayeti: Kahve çıkışı öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de yangın paniği: İtfaiyenin zor anları
İzmir’in Konak İlçesi'ndeki tek katlı evde henüz bilinmeyen bir nedenle ...
Egemen Bağış Kuran’a hakaret davasına müdahil oldu
Kuran'a hakaret fotoğrafı davasının ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme, ...
Suriyeli mültecilerin umuda yolculuk kabusu
Bodrum’dan yasa dışı yollardan lastik botla Yunanistan'ın İstanköy (Kos) ...
 
Flaş! STK binalarına polis baskını
Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında polis ...
İzmir’in konuştuğu karga: Pilavı yedi, tabağını aldı ve…
İzmir Kültürpark'ta yaşayan bir karga, yeşil alana bırakılan strafor tabağı, ...
İzmir’de feci kaza: Kavşakta can pazarı
İzmir’in Aliağa İlçesi'nde, kavşakta çarpışan iki otomobilin savrulup, ...
 
Nihat Doğan’ın ‘o tweet’lerine takipsizlik: İzmirli avukatlar peşini bırakmıyor
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın Mersin'in Tarsus İlçesi'nde öldürülmesi ...
Hipermarket devi İGC ile işbirliği yapacak
Migros Türk A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şevki Tuncer, İzmir Gazeteciler ...
Türkiye-Suriye sınırında patlayıcı madde krizi
Malatya merkezli bir şirketin Suriye üzerinden Ürdün’e infilaklı fitil ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva