HABERLER>GÜNCEL
10 Ocak 2021 Pazar - 11:14

İzmir'deki özel okulların son durumu: Devretmek isteyen var, kapanan yok!

Pandemi sürecinde yurt genelinde 936 kolej, yaşanan zorluklara dayanamayıp kapanırken, 390 özel okulun faaliyet gösterdiği İzmir'de kapanan özel eğitim kurumu olmadığı öğrenildi. İzmir Özel Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış, "Zor bir süreçten geçiyoruz. Bizim öğrenci sayımızda azalma olmadı ama bu olumlu tablo, yeni açılan okulların çoğunda yok. Aşının gelişiyle birlikte yüz yüze eğitime Şubat 15'ten sonra  kademe kademe geçileceğini, devamında eski günlere dönüşün başlayacağını ümit ediyorum" dedi.

İzmir deki özel okulların son durumu: Devretmek isteyen var, kapanan yok!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 2020 Mart ayında tanıştığımız koronavirüs salgını, özel okulları da olumsuz etkiledi. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, pandemi nedeniyle 936 kolejin kapandığını, çok sayıda okulun devredildiğini açıklarken, İzmir, bu kara tablonun neresinde olduğunu araştırdık. Bir bürokrat, bazı okulların devriyle ilgili çalışma yapıldığını ancak kapanan bir özel eğitim kurumunun olmadığını söyledi. Zor günler geçiren bazı özel okulların, mart sonu itibariyle kendilerine yeni bir yol haritası belirlemek zorunda kalacağına da vurgu yapıldı.

PEK ÇOK OKUL, PANDEMİ NEDENİYLE FİNANSAL ZORLUK YAŞADI
71 yıllık bir eğitim kurumu olan İzmir Özel Türk Koleji'nin Genel Müdürü Yiğit Tatış, kendi kurumundan örnekler vererek durum değerlendirmesinde bulundu. Özel okulların son 10 yılda sağlıksız bir şekilde çoğaldığına dikkat çeken Tatış, "Arz çoktu, yani okul sayısı arttı ama okullara talep artmadı. Bu durum, özellikle yeni okulları negatif etkiledi" dedi. Özel okulların yıllık ücretlerinin ocak ayında açıklandığını, kurumların buna göre 1.5 yıllık bütçe yaptığını hatırlatan Tatış, "Enflasyonla bağlantılı olarak bütçelerde sapmalar yaşanabiliyor. Pandemi de buna eklenince, maddi zorluklar yaşanıyor. Pandemi nedeniyle tüm okulların gelirlerinde azalma olduğu muhakkak. Fakat giderleri arttı. KDV iadesi oldu. Birden hepsini iade etmek, finansal sıkıntıya yol açtı. Yemek gelirlerimizi kaybetmiş olduk. Özetle, gelirler azaldı, giderler arttı" diye konuştu.

KDV İNDİRİMİ İYİ OLDU, SÜREKLİ HALE GETİRİLDİ
Devletin, özel okullara sunduğu teşviklerin çok faydalı olduğunun altını çizen İzmir Özel Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Devletin katkısı, ilaç gibi geldi. Fakat tamamıyla telafi etmeye yetmedi tabii ki. Belli bir kurumsal yapımız olduğu için, birikimlerimizle bu zor günleri atlatmakta zorlanmadık. Her okulun böyle bir vantajı yok. Önümüzdeki dönemde , genç okulların ayakları yeni yeni yere basacak. Devlet, KDDV'yi yüzden 8'den yüzde 1'e indirdi. Bu uygulama devamlı hale getirilirse, velinin cebinden çıkan para yüzde 7 azalacak. Aslında eğitimde KDV'yi tamamen kaldırmak, çok daha iyi olur. İzmir Özel Türk Koleji olarak, öğrenci sayımız bir miktar anaokulunda azaldı. İlkokul, ortaokul ve lisede geçen yılın rakamlarına ulaştık, yaşanan pandemiye rağmen..."

YÜZ YÜZE EĞİTİME 15 ŞUBAT'TAN SONRA GEÇİLEBİLİR
Kurum olarak pandemi sürecinde velilerle en küçük bir diyalog sorunu dahi yaşamadıklarına vurgu yapan Yiğit Tatış, yakın zamanda yüz yüze eğitime başlanacağını ümit ediyor:

"Aldığımız her kararı, velilerimize direkt ilettik, bilgilendirdik. Uzaktan eğitimdeki başarımız, velilerimizin bize olan güvenini artırdı. Aramızda çok ciddi boyutlarda bir güven oluştu. Ancakk Milli Eğitim Bakanlığı'nın, sağlık sorunları nedeniyle programları sık sık değiştirmesi, velilerin stresini artırdı. Bu noktada Milli Eğitim'i suçlamak doğru değil. Çünkü Milli Eğitim, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı'nın aldıkları kararlar çerçevesinde o hamleleri yapmak zorunda kaldı. Eski o cıvıl cıvıl öğrenci seslerini duyup mutlu olduğumuz günleri özledik. Aşının gelmesi, uygulamaya geçilmesiyle, 15  Şubat'tan sonra okullarda seviye seviye, kademe kademe yüz yüze eğitime geçileceğini umuyorum. Yüz yüze eğitime en çok ihtiyaç duyan seviyeler, ilkokul birinci sınıfların yanı sıra 8 ve 12. sınıflardır. Bunların acilen açılması gerekiyor. Diğer sınıflar da, haftanın belli günleri uzaktan, belli günleri yüz yüze eğitime açılır diye düşünüyorum."

İzmir Türk Koleji Genel Müdürü Yiğit Tatış, yurt genelinde özel okullardaki öğrenci sayısında, resmi rakamlara göre yüzde 35 dolayında azalma olduğuna dikkat çekerek, İzmir'deki özel okulların, Anadolu'daki özel eğitim kurumlarına göre pandemiden daha az etkilendiğini sözlerine ekledi.

 
Rifat ÖZER yazdı... Başkanla 5 yıl
 
Prof. Dr. Kara: Aşıda tereddüt olursa...
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 10 Ocak 2021 Pazar 21:56

Sizin cepleriniz dolsun diye çocuklarımızı riske atmayız.

Yorumu oyla      2      3  
kdv indirimi 10 Ocak 2021 Pazar 18:43

hala kdv indirimini vermeyen okulların olduğunu bildiğinizi tahmin ediyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rifat ÖZER yazdı... Başkanla 5 yıl
Rifat ÖZER yazdı... Başkanla 5 yıl
Nedim ATİLLA yazdı... Mahremiyet Çağı çoktan bitti
Nedim ATİLLA yazdı... Mahremiyet Çağı çoktan bitti
Tepki çeken öneri: Hamsileri yiyorlar Yunus avlayalım!
Karadeniz’de sayıları azaldığı belirtilen hamsi ile ilgili hayvanseverlerin ...
 
Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 90 milyonu geçti
Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) vaka sayısı 90 milyonu aştı.
İzmir'de eski eşiyle barışamayan şahıs tekrar intihara kalkıştı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, barışmak için eski eşinin evine giden Oğuzhan ...
Büyükşehir'den depremzede yakınlarına 'manevi' destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim'de yaşanan deprem sonrası hayatını ...
 
Tartıştıkları taksiciyi bıçaklayıp aracını alarak kaçtılar!
İzmir'in Buca ilçesinde tartıştığı taksiciyi bıçaklayıp aracını kaçıran zanlı ...
Henüz 3 aylık evliydi... Feci kazada can verdi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde elektrik direğine çarpan otomobilin sürücüsü yaşamını yitirdi. 
İzmir'de komşu kavgası kanlı bitti!
İzmir’in Bayındır ilçesinde, M.B. (36) tartıştığı komşusu Eray Umutlu’yu ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva