HABERLER>EKONOMİ
8 Haziran 2023 Perşembe - 10:06

İzmir'de sanayicinin gözü bakanlıkta... Birinci derece SİT'e yeşil OSB!

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)’nin Genel Kurulu’nda alınan karara göre organize sanayi yakınındaki 2 milyon 900 metrekarelik sanayi alanı tahsis edilmesi için harekete geçildi. Konuyla ilgili konuşan Başkan Karace, “2 milyon 900 bin metrekarelik bu alanda sulak alanlara konan flamingoları korumak için saha oluşturacağız. Koruma alanının eni 300 metre, uzunluk 1.500 metre olmak üzere 450 kilometrekare tabiatı koruma alanı olacak. Ayrıca Savunma Sanayi ve Yüksek teknoloji ürünleri yapımına yönelik bir sanayi bölgesi olma yolunda tahsisler yapılacak. Yeşil OSB olacak” dedi.

İzmir de sanayicinin gözü bakanlıkta... Birinci derece SİT e yeşil OSB!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Şubat ayında yapılan olağan genel kurulun ardından İAOSB Yönetimi’nde değişime gidilmişti. 2003 yılında göreve gelen Hilmi Uğurtaş, koltuğunu 20 yıl sonra Cenk Karace’ye bırakmıştı.

Mayıs ayında yapılan olağanüstü genel kurulunda, birinci derece sit ve sulak alan olan eski havalimanın önündeki yaklaşık 2 milyon 900 bin metre kare alanın alınması ile ilgili karar çıktı. Birinci derece SİT alanında bulunan arazide yeniden planlama yapılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sürecin yürütüldüğünü ve Ankara’dan haber beklediklerini söyleyen İAOSB Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karace, Egedesonsöz’e alanda yapılacak çalışmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Diğer yandan OSB’de işletmesi bulunan İş İnsanı Cihangir Hür ise alınan karara itiraz etti.

İAOSB ŞEHRİN İÇİNDE KALDI, BENİMKİ BİR TEMENNİYDİ
Kurulun dilek ve temenniler kısmında düşüncelerini dile getiren sanayici Cihangir Hür, sanayi alanlarının artması gerektiğini ancak alınacak yerlerin özenle seçilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, tabiatın korunmasına yönelik şerh koydu.

Ekonominin kalkınması adına sanayi alanlarının çoğaltılmasının önemine dikkat çeken Cihangir Hür bu yerlerin iyi seçilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Türkiye’de hala yüz ölçümünün binde dördü sanayiye ayrılmış vaziyette. Türkiye’nin sanayi parsellerine şiddetle ihtiyacı var. Yer seçiminde duyarlı olunması konusunu dile getirip bu noktada dikkatli olunması gerekir. Bu ihtiyacı duyan bir sanayiciyim. Yer seçiminde ileride pişman olacağımız hatalar yapmayalım, hem ulaşım hem hammaddeye yakınlık bakımından, işçiye ulaşım bakımından ve tabiat varlıklarını koruma bakımından duyarlı olalım. Türkiye’de her yer sit alanı… Orman kanunu var, diğer tarım arazileri var. Şehirleşme, sanayileşme planları Türkiye’de maalesef yok. Sanayi Bakanlığı, sanayiye uygun alanların yer seçiminde ham maddeye yakınlığı uzaklığıyla mamul maddenin teslimindeki yer yakınlığı ile doğru yer seçimini yaparak önümüzdeki 50- 100 senenin sanayileşme bölgelerinin üzerinde doğru karar verilmesi gerekir. Mutlaka bu sanayi parselleri önceden yayınlanmalı ve ona göre yapılacak bölge ve iş yeri seçimi yapılmalı Petkim’in yeri iyi seçilmiş, Bergama OSB’nin yeri iyi seçilmiş. İAOSB şehrin içinde kaldı. Benimki bir temenniydi. Bu sözlerimi dilek ve temennilerde dile getirdim. Bundan sonraki seçimlerde de bu kurallara dikkat edilmesini öneriyorum. Türkiye’nin sanayi yapılarına, istihdama, döviz getirmeye, teknoloji geliştirmeye ihtiyacı var” diye konuştu.

TABİATI KORUMA ALANI YAPACAĞIZ
Başkan Karace ise alanın tabiatı koruma alanı olacağına dikkat çekerek, “Bu alan bir orman alanı değil, ancak sit alanı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait atıksu arıtma tesisinin yanında. 2 milyon 900 bin metrekarelik bu alanda sulak alanlara konan flamingoları korumak için saha oluşturacağız. Koruma alanının eni 300 metre, uzunluk 1.500 metre olmak üzere 450 kilometrekare tabiatı koruma alanı olacak. Ayrıca Savunma Sanayi ve Yüksek teknoloji ürünleri yapımına yönelik bir sanayi bölgesi olma yolunda tahsisler yapılacak. Yeşil OSB olacak. Bakanlıktan karar çıkmasını bekliyoruz.  Bu maddeye şerh koyan Cihangir bey sanıyorum tam anlamıyla idrak etmeden muhalefet edeceğini söyledi. Biz tam tersi tabiatı korumak için bu alanı açmak istiyoruz” dedi.

 
Dilan Polat eşine 60 bin TL'lik pasta yaptırdı: Gördüğü manzara karşısında deliye döndü
 
Rıza dışı ticari e-posta gönderen şirkete 150 bin lira ceza
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çiğlili 8 Haziran 2023 Perşembe 14:44

Kenarına park çizince yeşil osb mi oluyor? Çiğli çöp depolamaya, atık su arıtmaya, sanayiye doymuştur. bu kullanımlar için artık başka yerler bulunmalıdır. Ayrıca iaosb de boş parseller var, yani tam kapasiteyle çalışmıyor, önce onlar dolsun.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Resmi Gazete'de yayımlandı: EPDK'den 7 şirkete lisans
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca (EPDK), 7 şirkete çeşitli piyasalarda yeni lisans verildi.
Dolar 24, Euro 26 TL'ye koşuyor!
Dolar sabah saatlerinde 23.40, Euro ise 25.50 liranın üzerine çıkarak ...
Muhittin AKBEL yazdı... Çıkabilene aşk olsun!
Muhittin AKBEL yazdı... Çıkabilene aşk olsun!
 
Bakan Şimşek: Biraz sabır ve zamana ihtiyacımız var
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı ...
'Önceliğimiz güvenilir bir program oluşturmak'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Öngörülebilirliği artırmak için ...
Asgari ücrete ara zam gelecek mi?
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
 
TÜİK açıkladı: İhracatta yükü gemiler çekti
Yılın ilk 4 ayında Türkiye'nin ihracatının yüzde 57'si deniz yoluyla gerçekleştirildi. ...
'Acil Destek Kredisi'nin ayrıntıları belli oldu
KOSGEB, Karadeniz Bölgesi'ndeki sel felaketinden etkilen Samsun, Amasya, ...
Gram altında rekor üstüne rekor!
Dolar/TL kurunda yaşanan hızlı artışın ardından yurt içi piyasalarda altın rekor kırdı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva