HABERLER>EKONOMİ
23 Mart 2023 Perşembe - 08:57

İzmir’de Ramazan manzaraları… Dışarıda iftar hayal!

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte lokantalar ve restoranlar iftar menülerini hazırladı. Ancak ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler iftar menülerinin fiyatlarını da uçurdu. İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Normal bir esnaf lokantasında, bir çorba 80 TL. Bir et yemeği 120-130 TL oldu. 250-300 TL’den aşağı sofradan kalkılmaz. Sıradan bir lokanta ya da esnaf lokantasından söz ediyorum. 4 kişilik bir aile geldiği zaman, bin-bin 250 TL’yi gözden çıkarması gerekir” dedi.

İzmir’de Ramazan manzaraları… Dışarıda iftar hayal!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ekonomide yaşanan olumsuzluklar ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle, lokanta işletmecilerinin zor günler geçirmesine neden oluyor.

Yaşanan büyük felaketin etkilerinin de hissedildiği süreç ile ilgili değerlendirme yapan İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, zaten kötü giden işlerinin, 6 Şubat’ta yaşanan depremle birlikte yarı yarıya düştüğünü ifade etti. Kılıç ayrıca geçmiş yıllara oranla lokantacı esnafının Ramazan menüleri için hummalı bir çalışma yürütmediğinin de altını çizdi.

BUGÜN BİLE ETE 30 TL ZAM GELDİ
Kılıç değerlendirmesinde, “Lokantalarda, hâlihazırda, hareketsiz bir dönem sürerken üstüne yaşanan deprem felaketi de işleri yarıya düşürdü. Ramazan ayında da bir hareketlilik beklemiyorum. Bugün bile ete 30 lira zam geldi. Esnafın işi Ramazan’da da zor. İftar saatinde de buralarda kimseyi bulamayız. Önceleri Ramazan geldiğinde bir hazırlık yapılırdı. Bir telaş yaşanırdı. İnsanların yüzü gülerdi. Bana ‘ne zaman sahura kalkılıyor’ diye sorduklarında bile artık bilmiyorum. Heyecanımız kalmadı. Şimdilerde hazırlık şöyle dursun, nasıl ayakta kalacağız, onun derdine düştük” dedi.

4 KİŞİLİK BİR AİLE BİN-BİN 250 TL’Yİ GÖZDEN ÇIKARMALI
Gıdada yapılan zamlar dolayısıyla vatandaşların alım gücünün düştüğünü kaydeden Kılıç, “Bugünün şartlarında, bir lokanta, 200 liraya çorba veriyor. Piyasada bunun gibi rakamlar olursa insanlar sokağa gelmez. Normal bir esnaf lokantasında, bir çorba 80 TL. Bir et yemeği 120-130 TL oldu. 250-300 TL’den aşağı sofradan kalkılmaz. Sıradan bir lokanta ya da esnaf lokantasından söz ediyorum. 4 kişilik bir aile geldiği zaman, bin- bin 250 TL’yi gözden çıkarması gerekir. Bir de lüks restoranları düşünün.  Her gün, her şeye zam geliyor. Dolayısıyla, insanların bütçesi sarsılıyor. Etin kilosu 260 TL’den başlıyor, 300 TL’lere dayandı. Ne alıp ne satacağız? Bu insanlar artık ne yiyecek?” diye konuştu.

BİR VATANDAŞ, KEMERALTI’NDA NOHUT-AZ PİLAVA 240 LİRA ÖDEDİĞİNİ SÖYLEDİ
Fahiş zamları denetleyen kurumların olmadığını ifade eden Kılıç, “Bugün bir vatandaş, Kemeraltı’nda esnaf lokantasında, bir nohut ve az pilav yiyip 240 TL ödediğini söylediğinde tüylerim diken diken oldu. Bu fiyatlarla Kemeraltı’nda lokantaya girmeye vatandaşlar korkar oldu. Yaptırım yetkimiz yok. Tek çözüm şikâyet etmek ancak esnafını şikâyet eden bir başkan değil, esnafının yanında olan, onların sorunlarını çözen bir başkan olmak istiyorum. Esnafı geziyorum, ben gramajını yüksek veriyorum diyor. Fiyat tarifesi çıkarıp gramajlarını belirledik. Rastgele gramaj yükseltemezsin. Dönüp bana ‘ben zamanında Cumhurbaşkanının esnaflığını yaptım’ diyor. Bu beni ilgilendirmez. Ben, tarihi Kemeraltı kalkınsın istiyorum. Hiç keyfimiz kalmadı. Girdi maliyetleri, vergiler, personel giderleri çok yüksek. Bugün bulduğumuz fiyatları, bir daha aynı şekilde bulamıyoruz. Ne olduğunu da anlamıyoruz artık. Kontrol, denetim zaten yok. İnsanlar istediği fiyatı koyup satıyor. Ramazan için fiyat tarifelerini çıkardık, kimse gelip almıyor. Her gün bir önceki günü aratıyor. Depremin öncesinde biraz daha işler iyiyken deprem sonrası kötü oldu. İnsanlar, lokantada yemek yemeye korkar hale geldi. 10-15 yıl önce kullanılan sefer taslarına döndük. Alım gücü yetmiyor. Her gelen bir zam yapıyor. Müşteri sayısı düşüyor. Çok mutlu değiliz. Deprem sonrası yaşanan göç ile alım gücü de düştü. O bölgeden gelen insanlar korkudan dışarı çıkamıyor” dedi.

‘15 GÜN KAPATACAĞIM’ DİYENLER VAR!
Esnafın Ramazan ayında dükkânlarını kapatacağını söyleyen Kılıç son olarak, ”Eskiden denetim mekanizmaları işliyordu. Kontrol yapılsa, fiyat tarifelerine bakılsa o fiyat üzerinden satış yapılmaz. Her gün aldığım ham madde fiyatları değişiyor. Fiyat tarifesini alsam ne olacak ki? Esnafın yüzü gülmez oldu. ‘Ramazan’da 15 gün kapatacağım’ diyorlar. Kirasını, giderlerini nasıl ödeyecek, personelin maaşını nasıl ödeyecek?” diye sordu.

 
AK Parti’den CHP’ye geçti, iddialı konuştu: Adaylığım oyları artırır!
 
Kahramanmaraş'ta 4,3 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afet konutlarının temeli atılıyor
Depremin vurduğu şehirlerde yeniden inşa süreci başlıyor. İhale süreci ...
SGK yayımladı: EYT'liler için kritik genelge!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından milyonlar SGK’ya ...
Emekli aylığı ve ikramiyesi için zam hazırlığı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli aylığı ...
 
Ramazan kolisine iki kat zam!
Enflasyon, Ramazan kolilerini de olumsuz etkiledi. Zincir marketler, bu ...
Üreticiden büyük iddia... Bayramda kıyma 400 lira!
Üç ay önce 200 lira olan kıymanın bugün 285 liraya çıktığını hatırlatan ...
Maliyet dudak uçuklatıyor... Zamlı iftar!
11 ayın sultanı Ramazan’ın gelişi ile birlikte iftar sofraları için de ...
 
Sahurda kabarık fatura!
Sahur sofralarında tok tutuğu için genelde kahvaltılıklar tercih ediliyor. ...
Hazine, 2 ihalede 39,1 milyar lira borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği 2 tahvil ihalesinde 39 milyar ...
Birleşik Kamu İş’ten İktisat Kongresi’nde çağrı: En düşük öğretmen maaşı 26 bin TL olmalı!
İktisat Kongresi’nde konuşan Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva