HABERLER>ENERJİ
11 Mayıs 2022 Çarşamba - 15:37

İzmir'de korkutan iddia! JES'in suyu dereye mi akıyor?

Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu İzmir Jeotermal Şirketi’nden aldığı işletim hakkı ile çalışmalarına başlayan Seferihisar’daki RSC Elektrik’e ait jeotermal elektrik santralinin zehirli yer altı sularını geri basmak yerine dönem dönem dereye akıttığı iddia edildi. Bölge halkı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e denetleme çağrısında bulundu.

İzmir de korkutan iddia! JES in suyu dereye mi akıyor?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Seferihisar’da Kavakdere ve Orhanlı köylerinin arasında yer alan RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne ait jeotermal enerji santralinin dönem dönem yer altından çıkan zehirli deşarj suyunu yer altına geri basmak yerine dere yatağına saldığı ileri sürüldü. Sosyal medya hesaplarından santralden video görüntüleri yayınlayan Orhanlı Köyü Derneği İzmir Valiliği’ne çağrıda bulundu.

Konuya ilişkin Ege’de Son Söz’e açıklamada bulunan derneğin eski yönetim kurulu başkanlarından Galip Ener, derinden çıkan ve içerisindeki birçok kimyasal madde bulunduran suların yer altına gönderilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bunun yerine şirket son bir yıldır bazen ayda bir bazen 3 haftada bir bu suları yeniden yer altına göndermek yerine maliyeti azaltmak için santralin yanından geçen dere yatağına salıyor. Geçen haftalarda da gökyüzüne buharını salmıştı” dedi.

‘HAFTA SONU İLGİLENECEK KİMSEYİ BULAMIYORUZ’
Durumu kurumlara ve jandarmaya bildirdiklerini belirten Ener “Jandarmaya bildirdiğimizde ‘Bu bizim görevimiz değil, bununla ilgili bir tutanak tutma yetkimiz yok’ cevabını alıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğüne de bildirdiğimizde ise ‘Hafta sonu mesaimiz yok, hafta içi saldıklarında bizi çağırın’ yanıtı geliyor. Ama mesai saati dışında yapıldığı için böyle çelişkili bir durum yaşanıyor. Şirket de bunu çok iyi bildiği için bu faaliyetlerini hafta sonu sürdürmeye devam ediyor” diye konuştu.

VALİ KÖŞGER’E ÇAĞRI: TAKİPÇİSİ OLSUN
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e çağrıda bulunan Ener, “Kamu kurumları gelip bu kontrolü yapmadığı için şirket de istediği gibi çalışmalarını sürdürüyor... 'Ne de olsa kimse gelip beni denetlemiyor' diyor. O yüzden Sayın Vali'nin bu konunun takipçisi olmasını istiyoruz. Valinin bu durumdan haberdar olmadığını düşünüyoruz... Ne yazık ki o bölgede hem derede hem de karadaki canlılar zarar görmekte ve yerel sularımız zarar görmektedir. Bu alanda İZSU’nun içme suyu sondaj noktaları var ve Kavakdere halkı bu içme suyu sondajlarından çıkan suyu kullanıyor” ifadelerini kullandı.

VALİLİKTEN ALDIĞI DEVİRLE ÇALIŞMALARA BAŞLADI
İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu İzmir Jeotermal A.Ş bünyesinde yer alan Seferihisar’daki jeotermal kuyularının işletim hakkı 2017 yılında hazırlanan bir protokol ile 20 yıllığına Artes Enerji’ye bağlı RSC Elektrik Üretim Şirketi’ne devredilmişti. Bakanlıktan ÇED izinlerini alan şirket 2020 yılında çalışmalarına başlamıştı. Şirketin sahibi olan Haydar Arda Çakmak ise siyasi kimliği ile de tanınıyor.

KÖŞGER VE SOYER ZİYARETTE BULUNMUŞLARDI
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, 20 Ekim 2021 tarihinde İzmir Jeotermal A.Ş’nin kurulu tesislerini incelemek için gittikleri Seferihisar’da RSC Elektrik’in jeotermal elektrik santralini yerinde incelemişti. 

 
Kızılay'dan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
 
ABD'de nisan enflasyonu belli oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali 11 Mayıs 2022 Çarşamba 16:26

Ciddiye alınmayan bu konu çok önemli. Balçova Termalden çıkan sular koca İnciraltı ovasını bitirdi. Lütfen Tedbir alınsın Başka Türkiye yok

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4'üncü sondaj gemisi 19 Mayıs'ta Türkiye'de
Türkiye'nin filosuna katacağı dördüncü sondaj gemisinin 19 Mayıs'ta Mersin'de ...
Petrol fiyatlarında son durum!
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 105,16 dolardan işlem görüyor.
Soyer ‘Bizi ezip geçemezler’ demişti... O proje bakanlıkta!
Kipaş Holding tarafından Seferihisar'a yapılmak istenen, JES ve RES projesi ...
 
Benzin fiyatlarına bir zam daha geliyor!
Benzinin litre fiyatında çarşamba gününden geçerli olmak üzere 78 kuruş ...
Petrol fiyatlarında son durum!
Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum.
Benzine 1,12 TL zam bekleniyor
11 Mayıs Çarşamba gününden itibaren benzine 1 lira 12 kuruş zam gelmesi ...
 
Türkiye'nin elektrik tüketimi arttı
Türkiye'nin elektrik tüketimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Enerji devinden GES hamlesi!
İş insanı Ebubekir Tivnikli’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Eksim ...
Brent petrolde çalkantılı seyir sürüyor
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 103,41 dolardan işlem görüyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva