HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
7 Ocak 2024 Pazar - 16:02

İzmir'de 'imar affı' eylemi!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği (İYT Derneği) üyeleri Konak’ta bir araya gelerek yapı kayıt mağduriyetinin giderilmesini istediler. İmar Yasası’na Takılanlar adıyla dernekleşerek yapı kayıt mağduriyetlerine çözüm aradıklarını söyleyen İYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğlu, geçmiş dönemde çıkarılan imar yasası sonucu ciddi oranda bir mağduriyet oluştuğunu, yapı kayıt mağduru olarak bir araya gelen vatandaşın artık dayanacak gücünün kalmadığını belirtti.

İzmir de  imar affı  eylemi!

Konak Meydanı’nda bir araya gelen İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri, yapı kayıt mağduriyetlerinin giderilmesi için seslerini yükselttiler.

Yapı Kayıt Mağduriyetinin ne anlama geldiğini anlatan İYT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğlu, “2018 yılında kentsel dönüşüme kadar geçerli olmak üzere 31.12.2017 öncesi ruhsatsız yapılar ile ruhsat eklerine aykırı yapılara, ücretinin ödenmesi kaydı ile yapı kayıt belgesi verildi. Bu süreç 2019 yılı sonuna kadar da uzatıldı. Ancak kamuoyunda imar barışı olarak lanse edilen uygulama 2 kez uzatılınca, vatandaş 31.12.2017 sonrası yapılar içinde geçerli olduğunu zannedip yanılgı yaşadı ve mağduriyetler oluştu” dedi.

“2017 sonrası yapılar için vatandaş mağdur edildi”
Kanunda açıkça belirtilmediği için 2017 Yılı sonrasındaki yapıları içinde yapı kayıt belgesi alan vatandaşların aboneliklerini yaptırıp o yapılarda yaşamaya başladığını ancak 3-4 yıl sonra uydudan kontrol edildiğinde yapı gözükmediği için belgesinin iptal edildiğini anlatan Hacıoğlu, bu nedenle vatandaşların mağdur olduğunu söyledi. Devlet ile imar barışı yaptığını düşünen milyonlarca vatandaşın Sayıştay 2019 raporu ile güncel olmadığı bilinen uydu kayıtları ile belgelerinin iptal edildiğini belirten Hacıoğlu, “Vatandaş yıkım, ağır para cezası ve hapis ile yargılandı. Mütaahitin yapı kayıt belgesi ile kat mülkiyeti ile sattığı daireyi alan vatandaş, belgenin iptali ile abonelikleri iptal edilip yıkım riski ile karşılaştı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen evlerin, yıkım işlemleri devam ediyor. Beyana göre verdiği yapı kayıt belgelerinin 3-4 yıl sonra sadece uydu görüntüsü ile kontrol edilerek iptal edilmesi vatandaşın mağdur edilmesi anlamına geldiğinden, yıkımların yeni bir düzenlemeye kadar acilen durdurulmasını ve bir düzenleme yapılarak bu mağduriyetin önlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Mağdurların talebi yeni düzenleme
Devletin vatandaşının beyanını başvuru aşamasında ya da hemen ardından kontrol etme sorumluluğu olduğunu ifade eden Hacıoğlu, kırsal alanlardaki büyükşehir yasası nedeniyle, imar kanunu aykırı yapıların, bu yasada düzenleme yaparak düzenleme öncesine dönülmesini de beklediklerini söyledi. Hacıoğlu, “Büyükşehir yasasından önce köylerde insanlar arazilerine 1 ya da 2 katlı evler yapmıştı, bu evlerin tamamı artık ruhsatsız yapı konumunda. Bunun da bir mağduriyet yarattığını düşünüyoruz” dedi.

“Depreme dayanıklı yapılara kayıt belgesi verilmeli”
Devletin vatandaşını afet risklerine karşı korumakla yükümlü olduğundan, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılara, afet riski incelmesi yapılmak şartıyla yeniden yapı kayıt belgesi verilmesini istediklerini söyleyen Hacıoğlu, “Önceden verilmiş hapis, para ve yıkım cezalarının iptal edilmesini istiyoruz. 3194 sayılı imar kanunda yapılacak düzenleme ile plansız alanlarda 1-2 katlı, 200 metrekareyi geçmeyen barınma amaçlı ev yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını da talep ediyoruz” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüme bütçe yaratılacak”
Ülkemizde pandemi sonrası konut açığı sorunu oluştuğunu, afet riski olmayan yapıların kontrol edilerek ekonomiye kazandırılması ile depreme dayanıklı yapı stoğunun artılmış olacağını vurgulayan Hacığlu, “Ülkemizde yaklaşık 3 milyon yapının kontrol edilmesi ile hazineye önemli katkı sağlanacak, bu katkı ile kentsel dönüşüme bütçe yaratılmış olacaktır” dedi.
 

Devletten ne talep ediyorlar?  

1- Yıkımlar yeni bir düzenlemeye kadar acilen durdurulmalı,
2-Kırsal alanlardaki büyükşehir yasası nedeniyle, imar kanunu aykırı yapıların, bu yasada düzenleme yaparak düzenleme öncesine dönülmeli,
3-Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılara, afet riski incelmesi ile yeniden yapı kayıt belgesi verilmeli
4- Verilen hapis, para ve yıkım cezaları iptal edilmeli,
5- 3194 sayılı imar kanunda yapılacak düzenleme ile plansız alanlarda 1-2 katlı, 200m2 geçmeyen barınma amaçlı ev yapılması önündeki engeller kaldırılmalı
Düzenlemenin faydaları ne olacak?
1-Ülkemizde pandemi sonrası, konut sorunu açığı oluşmuştur, afet riski olmayan yapıların kontrol edilerek ekonomiye kazandırılması ile depreme dayanıklı yapı stoğu artmış olacak.
2-Ülkemizde yaklaşık 3 milyon yapının kontrol edilmesi ile hazineye önemli katkı - sağlanmış, bu katkı ile kentsel dönüşüme bütçe elde edilmiş olacak.
3 -Ruhsatsız yapıların tamamının yıkılması halinde, kiralık evlerin fiyatı daha da artacağından yeni mağduriyetler ve toplumsal sorunlar gündeme gelecektir.

 
Balçovalı Sema tüm engelleri aştı
 
Ünlü sanatçı kansere yenik düştü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜFED’den ‘2024’ uyarıları: İnşaat sektörüne devlet eli şart!
MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman inşaat sektörünün ...
Togg'un 2024 yılı sipariş takvimi açıklandı!
Yeni siparişlerin 15 Ocak'ta alınacağı Togg T10X için bu yıl çekiliş yapılmayacak, ...
Kiralarda tavan zam oranı belli oldu
TÜİK'in verilerin açıklamasının ardından ocak ayında iş yerlerinde uygulanabilecek ...
 
Karabağlar’daki rezerv alanda yetki karmaşası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan ilan ...
Resmi Gazete'de yayımlandı... Günlük ev kiralamalarda yeni dönem!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ...
Kira sözleşmesinde yeni dönem: E-kontrat sistemi
Uygulamayla yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedeflenirken bölge bölge ...
 
Yüzde 25 kira zammı iddiaları yalanlandı!
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Bakan Şimşek, ...
Büyükşehir karşı çıkmıştı... Konyalıların otelinin planı askıda!
Konya merkezli Bera Holding’in İzmir’in Seferihisar ilçesindeki doğal ...
Yol haritası açıklandı; 5 soruda kentsel dönüşüm
İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva