HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
6 Ocak 2024 Cumartesi - 08:46

MÜFED’den ‘2024’ uyarıları: İnşaat sektörüne devlet eli şart!

MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman inşaat sektörünün 2024 yılında da zor günler geçireceğini beklediklerini ifade ederek, “Tarım ve Orman vasfını yitirmiş olan kamu arazilerinin  şehirlere kazandırılması  çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün kentsel dönüşüm neredeyse durma noktasına geldi. Üretilen arsalar, yüksek arsa maliyetinin düşmesine neden olacağından konut fiyatlarında alım gücünü arttıracağını düşünüyorum” dedi.

MÜFED’den ‘2024’ uyarıları: İnşaat sektörüne devlet eli şart!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 6 Şubat’ta ülkede yaşanan deprem felaketi, yükselen faizler, krediye erişim zorluğu ve artan maliyetler karşısında inşaat sektörü, zor bir yıl geçirdi. Özellikle temel girdi maliyetlerinde son bir yılda yüzde 335 düzeyindeki artışlar hem konut üretimi, hem de konut fiyatlarının artmasına neden oldu.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman 2024 yılı için sektörde öngörülerini ve çözüm önerilerini aktardı.

ZOR BİR YIL GEÇTİ
Kahraman yaptığı değerlendirmede “2023 Yılı inşaat sektörünün küçüldüğü bir yıl olarak geride kaldı. Sektörün daralmasında en önemli etkenler; finansman erişiminde yaşanan sorunlar, konut kredilerine erişim zorluğu ve yüksek oranlar, fahiş malzeme fiyatları, yüksek enflasyon, yüksek faiz, yapı denetim şirketleri ile yaşanan sorunlar, yüksek arsa maliyetleri, nitelikli personelin bulunmaması oldu ve bu nedenle zor bir yıl geçirdi.Ülkemizin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat sektörü yaşamış olduğumuz deprem ile gördük ki lokomotif olması yanında vatandaşımızın mal ve can güvenliğini sağlamada öncü olan stratejik bir sektördür. Bu nedenle  2024 yılında hükümetimizden beklentimiz saymış olduğumuz başlıca sorunlara çözüm üretilmesidir”dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DURMA NOKTASINA GELDİ
Yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini dile getiren Kahraman, “Kamu tarafından arsa üretilmesinin önemine vurgu yapmak isterim.Tarım ve Orman vasfını yitirmiş olan kamu arazilerinin  şehirlere kazandırılması  çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün kentsel dönüşüm neredeyse durma noktasına geldi. Dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın istifade edebileceği bu alanlarda aynı zamanda kentsel dönüşüm yaptırmak isteyen fakat ekonomik imkanı bulunmayan vatandaşlarımıza trampa alternatifini oluşturabilir. Üretilen arsalar, yüksek arsa maliyetinin düşmesine neden olacağından konut fiyatlarında alım gücünü arttıracağını düşünüyorum” şeklindekonuştu.

YAPI DENETİM SİSTEMİ ÇÖKTÜ
Sektörün yaşamış olduğu sorunların başında gelen diğer bir konunun ise yapı denetim sistemin çalışmaması olduğunu ifade eden Kahraman, “Mevcut yapı denetim sistemi maalesef çökmüştür.Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın konuyla ilgili  gerekli düzenlemeleri yaparak iş garantili sistem yerine, adaletli, şeffaf denetlenebilir ve rekabet ortamının oluşacağı bir sisteme dönmesinin sektör adına kaçınılmaz olduğunu ifade etmek isterim.İnşaat malzemelerinde fiyat istikrarı ve fahiş fiyat ile mücadelenin devam etmesini önemsiyoruz.2024 yılında da inşaat sektörünü zor bir yıl bekliyor.Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin geleceği ve vatandaşlarımızın güvenli konutlarda oturması için sektör olarak elimizden geleni yapacağız. Özellikle riskli yapılarda kentsel dönüşüm projelerine öncelik vereceğiz. Kentsel dönüşüm başkanlığının kurulması ve yeni düzenlemelerin kentsel dönüşüme katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu

 
İlk mitinginde Trump'ı hedef aldı: Nazi çıkışı!
 
2023’te 30’un üzerinde ölüm… Yollarda moto-kırım!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 29 Ocak 2024 Pazartesi 22:02

İsmail Bey''in eğitim durumu nedir acaba? Kendisini tanımam meraktan soruyorum. Sektörün asıl problemi inşaat eğitimi almamış çoğu cahil takımının tek elinde olması.Deprem kuşağında yaşadığımız bu güzel ülkede asıl değişmesi gerek en önemli unsur budur.Yoksa daha nice ocaklar sönecek!

Yorumu oyla      1      1  
Şerafettin Zeyrek 6 Ocak 2024 Cumartesi 18:49

beş katlı apartmanlara altı kat verilmedikçe bu dönüşüm olmaz. Tüm belediye başkanlarına ve meclis üyelerine duyurulur. Yarın AKP adayı bunu söylerse CHP oy yitirir. Bilgilerine...

Yorumu oyla      1      1  
Yasar karaman 6 Ocak 2024 Cumartesi 14:51

Yapı denetimin sadece evrak özelinde deyil gerçek bir denetim ve işi hızlandırılması için gerekli çalışmaları yaparak projelerin sürüncemede kalması mutayitlik camiasını zarara uğraşmaktadır belediyelerde ruhsat süreleri hayli bir zaman almaktadır bunların değerlendirerek müteahhitlik camiasın. nin işini eniyi şekilde yapabilmesi ve bahanelerle projelerin sürüncemede kalması engellenmelidir bu konulardan bir çok arkadaşımız problemler yaşadı bu git yarı gel bitmelidir

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Togg'un 2024 yılı sipariş takvimi açıklandı!
Yeni siparişlerin 15 Ocak'ta alınacağı Togg T10X için bu yıl çekiliş yapılmayacak, ...
Kiralarda tavan zam oranı belli oldu
TÜİK'in verilerin açıklamasının ardından ocak ayında iş yerlerinde uygulanabilecek ...
Karabağlar’daki rezerv alanda yetki karmaşası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan ilan ...
 
Resmi Gazete'de yayımlandı... Günlük ev kiralamalarda yeni dönem!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ...
Kira sözleşmesinde yeni dönem: E-kontrat sistemi
Uygulamayla yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedeflenirken bölge bölge ...
Yüzde 25 kira zammı iddiaları yalanlandı!
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Bakan Şimşek, ...
 
Büyükşehir karşı çıkmıştı... Konyalıların otelinin planı askıda!
Konya merkezli Bera Holding’in İzmir’in Seferihisar ilçesindeki doğal ...
Yol haritası açıklandı; 5 soruda kentsel dönüşüm
İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep ...
'Türkiye Tapu' uygulaması için çalışmalar sürüyor
İnternet üzerinden yapılan tapu işlemlerine ek önlemler getiriliyor. Bu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva