HABERLER>EKONOMİ
18 Aralık 2021 Cumartesi - 15:11

İzmir'de 'geçinemiyoruz' mitingi... Binlerce emekçi Gündoğdu'ya akın etti!

KESK’in çağrısıyla Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen binlerce emekçi hükümetin ekonomi politikalarını protesto ederek insanca yaşama yetecek maaş ücret istedi. Emekçiler adına konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Türkiye'de çok ciddi bir kriz var. Hem bir ekonomik kriz hem bir siyasal kriz. Bir yönetememek krizi var" dedi.

İzmir de  geçinemiyoruz  mitingi... Binlerce emekçi Gündoğdu ya akın etti!

EGEDESONSÖZ- Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İzmir’de bölge mitingi düzenledi. Ege illerinden gelen kamu emekçileri öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek ‘Geçinemiyoruz! Emekten, Halktan Yana Bütçe, İnsanca Bir Yaşam İstiyoruz’ pankartının arkasından Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Öğretmeninden, sağlık emekçisine, vergi dairesi memurundan belediyede çalışanına binlerce kamu emekçisinin katıldığı mitinge DİSK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Emek Partisi, TİP, TKP, TKH, SOL Parti gibi çok sayıda emek ve demokrasi bileşeni kitle örgütleri de katıldı.

Gündoğdu Meydanı’ndan binlerce emekçi ‘Birleşe Birleşe Kazanacağız’, ‘Savaşa Değil Emekçiye Bütçe’, ‘İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok’, ‘Zafer Direnen Emekçinin Olacak’ ve ‘Yaşanan Sınıf Dayanışması’ sloganlarını atarak taleplerini dile getirdi. 

Mitingte, çalışanların ücretlerine son iki yılda yaşanan kayıpları telafi edecek zam yapılması, asgari ücretin vergiden muaf olması, mal ve hizmetlere son iki yılda yapılan zamların geri çekilmesi, elektrik, doğal gaz ve suyun bir kısmının devlet ve belediyeler tarafından karşılanması, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak kaydıyla “temel gelir güvencesi" verilmesi için bütçeden kaynak ayrılması ve kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan pay acilen artırılması gibi talepler dile getirildi. 

YÖNETEMEMEK KRİZİ VAR!
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yaptığı konuşmasında “Bugün tüm emekçiler için büyük bir buhranın içinden geçiyoruz. Her geçen gün artan pahalılığın yanında demokratik haklarımızın geriletildiği, yok sayıldığı, baskının zulmün ağırlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizin adım adım içine itildiği ekonomik, siyasal, toplumsal bunalım gittikçe derinleşmiştir. Yıllardır patronlardan yana yürütülen; borçlanmaya, dış finansmana, ranta, spekülasyona, betonlaşmaya dayalı model çoktan iflas etmiştir.Türkiye'de çok ciddi bir kriz var. Hem bir ekonomik kriz hem bir siyasal kriz. Bir yönetememek krizi var. O yüzzden emekçilerin sorunlarını bugünkü siyasal iktidar çözemez. Bu nedenle istifa etmeliler. Yerine demokratik iktidar gelerek tüm emekçilerin insan onuruna yaraşır bir ücreti o zaman belirlememiz mümkün olacak" dedi.

EMEKTEN YANA BİR BÜTÇE İSTİYORUZ
"Ahlaksız olanlar ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir" diyen Bozgeyik, sözlerine şu ifadelerle devam etti: 

"Ahlaksız olanlar milyarlık dolarlarına rağmen vergi kaçıranlardır. Ahlaksız olan aşımıza ekmeğimize göz koyanlardır. Ahlaksız olan kapitalist sistemin kendisidir. Biz hep birlikte birleşerek bu ahlaksız sisteme karşı mücadeleyi büyüteceğiz. Bunlar ülkemizde inşaa etmeye çalıştıkları tek adam sistemiyle gözümüzü korkutarak iktidarlarının ömürlerini uzatmaya çalışıyorlar ama bunlar yakında gidecek, ömürleri çok yakında bitecek biz kazanacağız. Geçinmek için bizler bütçeden payımızı istiyoruz, geçinmek için kamunun tasfiyesine, özelleştirme furyasına son verilmesini, geçinmek için emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Geçinmek için gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Bildiğiniz dün akşam iktidar bloğu tarafından 2022 bütçesi kabul edildi. Bu bütçede de emekçiler, işçiler, gençler, kadınlar yok. Sermayeden yana, savaştan yana oluşturulan bu bütçeden dolayı geçinemiyoruz, kiralarımızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz. KESK olarak emekten yana, halktan yana, demokratik bir bütçe istiyoruz. Ülkede yaşanan ekonomik kriz ve TL’de yaşanan değer kaybı ile bugün asgari ücrette dolayı kayıplar yaşıyoruz. O nedenle ek bir bütçe yapılmasını talep ediyoruz. Hem işçilerin hem kamu emekçilerin, emeklilerin maaşlarını insanca bir yaşama yetecek bir seviyeye çekilmesini istiyoruz."

Pandemi döneminde ihtiyaç sahibi esnafa gerekli desteğin verilmediğini vurgulayan Bozgeyik, "Temel gıda ürünlerinden alınan KDV’nin sonlandırılmasını istiyoruz. Neoliberal politikalar sonucunda dayatılan esnek güvencesiz çalışma sistemine son verilmesini istiyoruz. Kamuda sözleşmeli çalışmanın yasaklanmasının bütün çalışanların kadroya geçirilmesini istiyoruz. Kamunun sosyal güvenlik politikalarının güçlendirilmesini istiyoruz. Savaştan, güvenlikçi politikalardan yana bir bütçe istemiyoruz. Bunlar gidiyorlar, gidecekler. Telaşları, korkuları bu nedenledir ancak biz biliyoruz ki ne yaparlarsa yapsınlar artık bıçak kemiğe dayandı. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. O nedenle sırtını sermayeye dayanan bu düzen gitmez ama bu düzen tek başına değişmez.

Emeğimiz, haklarımız, laik demokratik bir ülkede yaşamak için bunları götüreceğiz, göndereceğiz. Bu nedenle yağmanın talanın, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, diyaloğun, demokrasinin, aydığınlığın, emeğin olduğu bir ülke için umut sizlersiniz, umut birleşik mücadelemizdir. Yeter ki omuz omuza olalım. Yeter ki emekçiler bölünmesin. Daha fazla sokakta, işyerinde dayanışma içinde olalım. Bizleri ayırmaya çalışanlara karşı sınıf dayanışmasını güçlendirelim, haramilere karşı sınıf mücadelesini yükseltelim. Biz biliyoruz Ülkeye beklenen aydığınlığı getirmek için üretimden gelen gücümüzü de kullanarak daha fazla alanlarda, sokakta olalım. Diğer emek demokrasi güçleri ile güçlerimizi birleştirelim. Kısa zamanda kazanacağımıza inancımız tamdır, yeter ki cesareti büyütelim. Biz kazanacağız.” dedi.

 
Kan donduran görüntüler için dudak okuma uzmanı istendi!
 
TOGG'un yeni logosu duyuruldu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Burak 18 Aralık 2021 Cumartesi 19:46

İzmir ve diğer şehirler farkı..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMMOB İzmir'den 'ekonomi' çıkışı: Çözümü hep birlikte üreteceğiz!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, ...
Kırtasiyeci 'Fiyatı sıkılarak söylüyoruz' dedi... Kağıda bile zam!
Kağıt fabrikalarının üretime devam ettiğini ancak piyasaya fazla mal sürmediklerini ...
Tartışmalar sürüyor... O undan var ancak...
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, TMO Genel Müdürü Ahmet ...
 
Milyonların beklediği haber... Emekli maaşında iki seçenek
Emeklilere yeni yılda yapılacak zam konusunda iki seçenekli bir çalışma hazırlanıyor.
Varlık Fonu, Türk Telekom'u satın alıyor!
Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin toplam sermayesinin ...
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 300 milyon dolar kredi
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'de Jeotermal Geliştirme ...
 
Borsada saatler kala devre kesici uygulandı
Borsa İstanbul'da kapanışa saatler kala yaşanan sert satış dalgası sonrasında ...
Yorgancılar’dan MB'ye tepki: Önümüzü görmek istiyoruz!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dolar/TL'nin 17 seviyesini ...
Merkez Bankası dolara 5. müdahale
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dolar kurunun tarihi zirvesini ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva