HABERLER>EKONOMİ
12 Temmuz 2022 Salı - 09:56

İzmir'de ekonomik kriz çıkmazı... Moto kuryeler eylem hazırlığında!

Ağırlaşan ekonomik şartlarla birlikte İzmir'deki her 3 moto kuryeden birinin işsiz kaldığını belirten İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün iş bırakma eylemi yapma hazırlığında olduklarını ifade etti.

İzmir de ekonomik kriz çıkmazı... Moto kuryeler eylem hazırlığında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye'deki enflasyon, hayat pahalılığı ve yoksullaşma pek çok kesim gibi pandeminin kasklı kahramanları moto kuryeleri de derinden etkiledi. Pandeminin başladığı günden bu yana salgının yükünü sırtlayan moto kuryeler yoğun çalışıp hayatlarını pek çok anlamda riske attılar. Kapanma sürecinde elimiz kolumuz oldular, tüm ihtiyaçlarımızı ayağımıza kadar getirdiler.

Ancak pandemi sonrasında derinleşen ekonomik kriz ve bunun piyasalara etkisi ile birlikte ilk gözden çıkarılanlar arasında oldu moto kuryeler. Pandemi sürecinde talep doğrultusunda sayıları artan moto kuryeler şu anda işsizlik ile karşı karşıya kalmış durumda.

Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgün, pandemi sürecinde işsiz kalan ya da daha fazla maaş alacağını düşünen farklı meslek gruplarından insanların moto kurye olarak çalışmaya başladığını ifade etti. Krizle birlikte işverenlerin kurye sayısını azaltma yoluna gittiğini belirten Akgün, “Önceden 5 kurye çalıştıran işyerleri işlerin azalmasını ve artan maliyetleri gerekçe göstererek 3 kurye çalıştırmaya başladı. 3 kuryeye 5 kişinin yükünü yüklediler. Birçok kurye arkadaşımız bizden iş istiyor” dedi.



‘ÜÇ MOTO KURYEDEN BİRİ İŞSİZ’
Büyük firmaların da azalan talepleri gerekçe göstererek şahıs şirketi kuran kuryelerle yaptıkları sözleşmeleri tek taraflı fesh etme yoluna gittiğini dile getiren Akgün “Bu arkadaşlarımız da hiçbir hak talep edemiyor... 15 bin moto kuryenin olduğu İzmir’de şu anda her 3 moto kuryeden 1’i işsiz durumda” diye konuştu.

‘MOTO KURYELER DE AÇLIK SINIRININ ALTINDA’
Ekonomik krizin yansımalarını anlatan Akgün şunları söyledi:

“Bir yıl önce günde 40 lira benzin yakan arkadaşımız şu anda 170-180 lira benzin yakıyor. Parça başı çalışan kuryelerin de işlerinde azalma var. Önceden günde 250 paket atan bir işyeri ortalama 70-80 pakete düşmüş durumda. Bu da kuryelerin aldığı ücretlere yansıyor. Kuryeler sisteme paket düşmeyince de kendisi iş bırakıyor. Bir kurye arkadaşın maaşı asgari ücrete çok yaklaştı. Günde 8 saat çalışan bir kurye için bizim belirlediğimiz fiyat 6 bin lira. Kuryeler de açlık sınırının altında çalışıyor. Taşıdığımız yiyeceklerin hiçbirini yiyecek durumda değiliz, en az 80-100 liralık yiyecekler taşıyoruz bunları almaya gücümüz yetmez.”

‘ÇOCUĞUMUZA BAYRAMLIK BİLE ALAMADIK’
Moto kuryelerin büyük bir kısmının bayram tatillerinde çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Akgün, “Bayramda çalışan arkadaşlara şirketlerin kendi uyguladıkları bir uygulamaları olabiliyor. O gün çift yevmiye veren yerler var ama işverenler bu fazla çalışma ücretini vermiyorum dediği zaman kuryeler bayramda çalışmak isteseler bile çalışamıyorlar. Bayramda çoğu kurye arkadaşımız çocuklarına, kendilerine bir bayramlık bile alamayacak durumda” şeklinde konuştu.

‘İŞ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’
İş bırakmayı düşündüklerini de belirten Akgün “Benzin fiyatları inmezse verilen ücretlerin güncellenmesi gerekiyor. Biz de artık iş durdurmayı düşünüyoruz. Benzin yüzünden büyük bir eylem yapmayı düşünüyoruz. Ama şirketler kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiği için bizler çok umurlarında değiliz. Gerekirse yolun ortasında durararak benzin ücretlerindeki artışa tepki göstereceğiz. Bazı işverenler bu krizlerden etkileniyor ama her zamlarda işverenler de kendi sattıkları ürünlere zam yapıyor. Dün 15 liraya sattıkları ürünleri bugün 35-40 liraya satıyorlar. Kuryelerin hakları görmezden geliniyor” dedi.

 
İZBETON'dan 100 milyonluk yatırım!
 
İZSU bir arıtma tesisini daha hizmete soktu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar, 'Türkiye için büyük bir şans' dedi... Bu başarı İzmir'in!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel ekonomide ve Türkiye’de ...
Vade sınırları ve taksitlendirme süreleri değişir mi? BDDK yanıtladı!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi vade sınırları ...
Euro-dolar paritesi 20 yıl sonra eşitlendi
Küresel piyasalarda dolar tüm önemli para birimlerine karşı değer kazanıyor. ...
 
Kurbanlıklarını satamayanlara müjde!
Et ve Süt Kurumu, Kurban Bayramı dolayısıyla üreticilerin hayvan pazarlarına ...
'Mektepli Fırın'ın ekmekleri sofrada!
İzmir'de meslek lisesi öğrencilerinin öğretmenleriyle "Mektepli Fırın" ...
Varlık Barışı'nda 'yurt dışı taşınmaz' ayrıntısı
Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı tebliğ taslağına göre, yurt dışındaki ...
 
Fed: Kripto para piyasası düzenlenmeli
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, kripto para ...
Dubai - İzmir hattı canlanıyor!
Dubai merkezli hava yolu firması flydubai, 26 Haziran'dan itibaren haftada ...
Sosyal yardım ödemeleri öne çekildi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ''Kurban Bayramı dolayısıyla ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva