HABERLER>EKONOMİ
11 Kasım 2016 Cuma - 11:52

İzmir’de boyoz günleri: Kocaoğlu’ndan kalkınma vurgusu, Demirtaş’tan müjde!

3 günlük dolu bir ajandaya sahip İzmir Boyoz Günleri start aldı. Etkinliğin açılışında konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘Paris’te Ege Restoranı’ müjdesi verirken Başkan Kocaoğlu boyoz üzerinden kalkınma vurgusu yaptı.

İzmir’de boyoz günleri: Kocaoğlu’ndan kalkınma vurgusu, Demirtaş’tan müjde!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir, Boyoz Günleri’ne bir kez daha merhaba dedi.

11-13 Kasım arasında dolu dolu programla İzmirlilerle buluşacak etkinliklerde patenti alınarak İzmir’in resmen sembol yiyeceği olan Boyoz ve ustaları tanıtılacak.

BOYOZ SERGİSİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Alsancak Dostlar Fırını tarafından organize edilen Boyoz Günleri’nin açılışı öncesi İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’nda Geçmişten Günümüze Boyoz” fotoğraf-afiş sergisi açıldı.

Organizasyonun açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Alsancak Dostlar Fırını Sahibi Berrin Akar Rasuli ve çok sayıda temsilci katıldı.  

MARKA ÇALIŞMALARI
Boyoz Günleri’nin açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in tarihi kültürel birikimi hakkında bilgi verdi.

İTO tarafından tescili gerçekleştirilerek patenti alınan boyuzun yanı sıra İzmir lokması, kumrusu, şambalisi gibi ürünlerde de çalışmaların gerçekleştiğini söyleyen Demirtaş, “Boyoz, İzmir mutfağının en öne çıkan lezzetlerinden birisi...1492’de İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudilerinin mutfağımıza kazandırdığı bir hamur işi.  İspanyolca “bollos” (bohça) kelimesinden türemiş. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi… Çay ve fırında pişmiş yumurtayı yabancı konuklara da sunuyoruz.  İzmir’le özdeşleşmiş ürünlerimizin tanıtımı ve marka haline getirilmesi çalışmalar yapıyoruz.  Bu amaçla “İzmir Boyozu”nun coğrafi işaret tescili için girişim yaptık” şeklinde konuştu.

GURME TURİZMİ İÇİN DEĞERLERİ KORUMAMIZ ŞART
Türkiye’de Trabzon’un Vakfıkebir ekmeği gibi, sembol olmuş ekmekler içerisine ‘İzmir Ekmeği’nin de yerini alması ve yaygınlaşması için çalışma yaptıklarını ifade eden Demirtaş, “İzmir Ekmeği’nin formülünü oluşturduk. Tahıllı İzmir Ekmeği ve Çeşnili İzmir Ekmeği markasını aldık. İzmir ekmeği üretmek için Odamıza başvuran üyelerimize formülünü veriyoruz. Ekmeğimiz ambalajlı olarak tüketime sunulacağından Odamızca ambalaj desteği de sağlıyoruz. Tek hedefimiz, Güzel İzmir’imizin değerlerini korumak, tanıtmak ve markalaştırmak. İzmir’in Gurme Turizmi’nde öne çıkabilmesi için bu değerlerimizi korumamız şart. Gurme Turizminden pay alması için bunları yapmak zorundayız. Bu hedef doğrultusunda en son Dünya Gurme Kentler Birliği’ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın imzası ile üye olduk” şeklinde konuştu.

PARİS’TE EGE RESTORANI
Avrupa’da İzmir mutfağını anlatan Ege Mutfağı restoranı açmak için çalışmaların başlatıldığını açıklayan Demirtaş, “İzmir mutfağını dünyaya tanıtmak için  Aegean Restoran’ı açmak için çalışmalarımızı başlattık. İlk lokantamızı Paris’te açacağız. Daha sonra diğer Avrupa şehirlerinde de açmayı hedefliyoruz” dedi.



BOYOZ BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLEMELİ

Demirtaş’ın ardından kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, boyoz üzerinden İzmir’e kalkınma mesajları verdi.

Kocaoğlu, “‘İzmir ne yapmalı, nereye doğru gitmeli, hedefi ne olmalı?’ sorularına kısaca vermeliyim. Bunun arkasında sadece boyoz değil, İzmir’in kalkınması söz konusu…  ‘İzmir’e sanayicilere, öğrencilere, tüm sektörlere boyoz ne etki yapar?’ böyle düşünmek zorundayız. Bütünden özele, genelden boyoza giderek kente ne yapmak gerektiğini konuşmamız lazım” şeklinde konuştu.

HİZMET SEKTÖRÜ VE TURİZM
İzmir’in kalkınma planları hakkında konuşan Kocaoğlu, “Biz 2004 yılında yolun bir çalışmayla İzmir stratejik plan yaptık ve 2010 yılına kadar 500 yakın proje koyduk, öncelik sıralamasına yakın yeniliyoruz. O günden bu güne diğer sektörlere desteklerimiz devam etmesine rağmen yemek kültür fuar geleneği turizm potansiyeli hepsini değerlendirdiğimizde İzmir her sektörde büyüyecek ama esas sıçramayı zenginleşmeyi hizmet sektöründe ve turizmde yapacak. Hizmet sektöründe üniversitelerimiz var. Şimdi onu İnciraltı’nda planlayarak, sağlık merkezi haline getirerek şekillendirerek çeşitlendireceğiz. İzmir’e gelecek biri kongreye katılarak fuara katılacak şifa bulacak turistik gezi yapacak sağlıklı yemek yiyecek. Denizi, suyu, havası sağlıklı ortamda yaşayacak” ifadelerini kullandı.  

BOYOZ’U PARLATMAK MESELE
İzmir’in tanıtım çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Kocaoğlu, “İZTAV İZKA ve İZFAŞ’la fuarı tanıtıyoruz. Bu sene yurt içinde önümüzdeki sene yurt dışı tanıtımlarını geliştirecek İzmir artık tozlarını silktiği, geçmişten gelen zenginliklerini dünyaya tanıtacak bir duruma geldi. Eksiğimiz çok. Yapacak çok işimiz var. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni yaptık. Aralık’ın 15’in de Opera Binası ihalesine çıkıyoruz. Fuar Alanını yaptık kongreleri yapıyoruz. İyi tarımı organik tarımı destekliyoruz. Geldik boyoza... Esas burada işin özü bu bir boyozu parlatmak mesele…” dedi.

İZMİR AYAĞA KALKTI, KOŞMAYA BAŞLAYACAK
Kocaoğlu, “Ben inanıyorum İzmir tozlarını sirkmiş birlik beraberliğini sağlamış, sinerji yaratmış, 2010 yılından beri Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehri. Bunda hepimiz öncülük yapıyoruz. Ama esas öyle bir kenti yönetiyoruz ki bu kentte her şey var. 81 vilayet içinde kendi gücüyle kendi zenginlikleriyle 5-10 senede kalkınabilecek ve insanlarıyla hepimizi çok şanslıyız. Başarmak için yola çıktık. Bugünkü dünyayı tanımak bugünkü dünya değerlerine göre çıkışlar bulmak değerler bulmak gençlerin görevi... Kayıtsız şartsız gelecek sizde destek olmak bizde... İzmir ayağa kalktı, yürüyor, önümüzdeki günlerde de koşacak” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının arından Boyozun Kriterleri ve Üretim Şartları konulu panele geçildi.

13 Kasım’a kadar devam edecek etkinliklerde paneller, sokak etkinlikleri, konserlerle İzmirliler Boyoz’a doyacak. 

 
Darbeciler İzmir’de derdest ettikleri amirallere ‘darbeci’ demiş!
 
Kılıçdaroğlu'ndan iktidara: Beni mahkemeye verin!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in ‘yapılandırma’ raporu: 300 bin mükellef…
Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, il genelinde yaklaşık 300 bin mükellefin ...
Turizmin kalbi Fuar İzmir'de atacak!
Ülkemizin turizm gelirini artıran sözleşmelere imza atması hedeflenen ...
İzmir’de ‘sağlıklı iş, sağlıklı gelecek’ semineri
Sağlıklı İş Sağlıklı Gelecek teması ile İzmir Mimarlık Merkezinde gerçekleştirilen ...
 
Rekabet Kurulu’ndan Manisalı sanayi devine 8 milyonluk ceza
Türkiye’nin Manisalı dev sanayi kuruluşu Vestel’e Rekabet Kurumu’ndan 8 milyon TL ceza geldi.
Merkez Bankasından döviz hamlesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tesis edilen teminat döviz depoları ...
Trump’ın İzmirli mobilyacısı sonuçlardan memnun
İzmirli mobilyacı Doruk Yorgancıoğlu, ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ...
 
Tütün üreticilerinden teşvik isyanı
Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yaprak, Milli Tarım ...
Türkiye’nin geleceği EBSO’da tartışıldı
Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki yol haritası EBSO’da masaya yatırıldı. ...
İzmir tekne üretiminde marka olacak!
İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneği Yeni Yönetim Kurulu, İMEAK ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva