HABERLER>EKONOMİ
15 Nisan 2023 Cumartesi - 08:11

İzmir’de bir mesleğin çöküşü! Oda başkanı konuştu: Her ay 30-40 kişi isim sildiriyor

Terzi esnafının sorunlarını anlatan İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli, “Üyelerimiz çok zor durumda. Yüzlerce terzi esnafı dükkan kapattı. Her ay 30-40 kişi üyeliğini sildirmeye geliyor. Siftah yapmadan dükkan kapatanlar var” dedi.

İzmir’de bir mesleğin çöküşü! Oda başkanı konuştu: Her ay 30-40 kişi isim sildiriyor

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Terziler ve Konfeksiyoncular Odası (İTKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güvenli, yeni kıyafet alamayan ya da eski kıyafetlerini tamir ettirip kullanmaya devam eden dar gelirlilerin uğrak yeri olan terzi esnafı özellikle girdi maliyetleri sebebiyle zor günler geçirdiğini açıkladı.

Egedesonsöz’e konuşan Başkan Güvenli esnafın girdi maliyetleri ile başa çıkamadığını kaydederek “2 bin 700 üyemiz var. Terziler, konfeksiyoncular, halı yıkamacılar, gelinlikçiler, pikocular, yorgancılar odamıza bağlı gruplar. Hepsinin sıkıntısı ayrı. Terzi de küçük esnaf olarak büyük sıkıntılarla mücadele ediyor. Pandeminin ardından elektrik faturalarına afaki zamlar geldi.  Terzi esnafı zaten 10- 20 liraya paça yapıp sökük dikiyor. Bu maliyetlerin altından nasıl kalkacaklar? Fason dediğimiz büyük atölyelerde ise elektrik fiyatları, vergiler, asgari ücret zamlarından sonra bu yükün altından kalkamıyorlar. Asgari ücret zamlansın ama esnafa da destek verilsin” dedi.

SURİYELİLER KAYIT DIŞI ATÖLYE AÇIYOR
İzmir’e gelen Suriyeli göçmenlerin kayıtsız fason dikim atölyeleri açtığını vurgulayan Güvenli, “SSK primleri yüksek… Esnaf bunu ödeyemeyince kaçak, kayıtsız işçi çalıştırıyor. Bir de ceza alırsa bunun da yükü ağır. En büyük sıkıntımız kayıt dışı işçi sorunu ve Suriyelilerin kaçak atölyeler açması. Daha önce yanımızda kaçak çalışıyorlardı. Şimdi gözleri açıldı. İzmir’in her bölgesinde fason atölyeler açmış. Gerekli mercilere bildiriyorum ancak bir sonuç alamıyorum. Bazı parti kanallarına bile bildirdim. Benim vergi veren üyem ise sigortasını yatırıyor. Bir tişörtü firmaya 50 TL’ye dikiyorsa bu fasoncular 30 TL’ye dikerim diyor. Bu kez diktirici firma da gidip onlara diktiriyor” dedi.

BENDE 25 İŞÇİ VARDI, 10 TANEYE DÜŞÜRDÜM, 5’E DÜŞÜRECEĞİM!
Esnafın yaşadığı sorunlardan bahseden Başkan Güvenli, kendi atölyesinde de personel azaltma yoluna gittiğini belirterek “Benim üyem zora giriyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bizim dükkânımıza 3 bin TL geliyordu. Şimdi 10 bin TL elektrik faturası geliyor. Esnafın sıkıntısı haddinden yüksek. Bende 25 işçi vardı, 10 taneye düşürdüm. 5’e düşüreceğim. Böyle giderse ilerde de kapatacağım. Binlercesi de kapattı… Her ay 30-40 kişi ismini sildirmeye geliyor. Üyelerim kira, elektrik fiyatlarından şikayetçi. Vergi ve elektrik gibi giderler dolayısıyla işin içinden çıkamıyoruz diyorlar. Siftah yapmadan dükkan kapatanlar var” diye konuştu.

KURS SONRASI İŞ GARANTİSİ
Sektörde eleman sıkıntısı yaşandığını aktaran Güvenli,”Makine eğitim kursları düzenliyoruz 30’ar kişilik… Sektöre eleman yetiştiriyoruz. 9:00’dan 13:00’e kadar 100 TL, cep harçlığı veriyoruz. Suriyelileri de adapte etmek için alıyoruz. Harçlık almak için geliyorlar. Bizim vatandaşlarımız kurslara talep etmiyor. Kurstan sonra iş garantisi de veriyoruz” dedi.

STOPAJ VERGİSİ KALDIRILMALI
Terzi malzemelerinin piyasada pahalıya satıldığını söyleyen Güvenli, “Gelinlikçi esnafıyım. Nakliye kargo, mazot parası da çok yüksek… Depremin ardından iş yapan gelinlikçilerin çekleri kaldı. Devlet faturaları olanları tespit ederek destek vermeli. Esnaf zor durumda... Ağzını bıçak açmıyor. Bir kilo soğan 30 TL olmuş. Böyle bir tarım ülkesinde böyle bir şey yaşanması normal mi? Üyelerimin ham maddesi bobin, iğne, iplik…Üüyelerimize nasıl ucuz mazlzeme sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Bobin satıyorum burada. Bende 17 TL. Piyasada ise 25 TL. Önümüzü göremiyoruz. Devletin kredi vermesi çare değil. Geri ödeyecek para yok ki. İş      yok. SSK primi düşürülmeli. Stopaj vergisi kaldırılmalı. Stopaj vergisi dünyanın hiçbir yerinde yok” dedi

 
Bornova'da ŞUT ekipleri zehir tacirini yakaladı
 
Çekya'da Türk bayrağına saygısızlık!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
halim 15 Nisan 2023 Cumartesi 15:48

vatan gelecek terziler yeniden kral olacaklar oylar vatana care perinçek

Yorumu oyla      2      3  
15 Nisan 2023 Cumartesi 12:44

10 - 20 liraya paça yapan terzi yok. 50-60 liraya paça yapıyorlar.

Yorumu oyla      2      3  
İzmir'li 15 Nisan 2023 Cumartesi 10:46

Eskiden bayram önceleri terziler geceli gündüzlü çalışırdı.Şimdi fason üretim yapan, çalışan sayısının fazla olduğu işletmeler belki şu an için idare ediyor ama bir kaç kişinin çalıştığı işletmeler,kira bağkur sigorta ve diğer sabit giderler yüzünden yavaş yavaş piyasadan çekildi.Artık yorgancı,ayakkabı tamircisi, tamirat yapan terziler...evlerinden kayıtdışı olarak hizmet verecek duruma düştü.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram zammı... İzmir- İstanbul 500 TL!
Ramazan Bayramı öncesi otobüs biletlerine yüzde 50, uçak biletlerine ise yüzde 40 zam geldi.
Denizlerde av yasağı yarın başlıyor
Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri (gırgır ve trol) için av yasağı ...
Altın fiyatları rekor seviyeyi test etti!
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin politikalarına son vereceği öngörüsü ...
 
Bayram öncesi sahte seyahat acentelerine dikkat!
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm ...
Evde Bakım Yardımı hesaplara yatırılmaya başlandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bakıma ihtiyacı olan ağır ...
‘Deniz seviyesi yükseliyor’ uyarısı… İzmir’in 27 yılı kaldı!
İklim Öncüleri Ekibi üyesi Ramazan Akgül iklim krizinin İzmir’e etkilerini ...
 
Yeniden yapılandırma görevine fazla mesai ücreti
Yeniden yapılandırma kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve ...
Ege Su Ürünleri’nden 1,6 milyarlık ihracat!
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 7 Nisan ile biten haftada 168,8 ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva