HABERLER>EKONOMİ
24 Mayıs 2013 Cuma - 17:21

İzmir’de bilişim zirvesi: Bakan Yıldırım’dan kritik mesajlar

Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü kapsamında düzenlenen 'Türkiye'de Ulaştırmada Bilişim' temalı toplantıda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim sektörünün beklediği iki tehlikeye dikkat çekti. Yıldırım, artan iletişim ve veri trafiği nedeniyle altyapı yatırımlarının artırılmasına ve IT tabanlı teknolojilerin yerelleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yıldırım, sektörde 40 bin ara eleman ihtiyacının olduğunu da sözlerine ekledi.

İzmir’de bilişim zirvesi: Bakan Yıldırım’dan kritik mesajlar

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliği ile gerçekleştirilen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü, Kaya Termal Otel'de gerçekleştirildi.



Bilişim sektörünün çok sayıda temsilcisinin katıldığı 'Ulaştırmada Bilişim' temalı toplantıda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim sektörünün karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekti.

Bilişimin dünyada hızla geliştiğini kaydeden Yıldırım, "Bu gelişme hızı da farklılık gösteriyor. İnsanlar en hızlı ve güvenli şekilde işlemlerini yapmak istiyor. Bütün bunları yaparken, bizler şunu söyledik. Bilgiye sahip olmak, bilgiyi üretmek güçtür. Bilgiyi paylaşmak ise bir farklılıktır. Türkiye, sadece bilgiyi kullanan ülke olamaz, olmamalı; bilgiyi üreten bir ülke olmalı. Anlı şanlı Osmanlı 600 sene, üç kıtada hüküm sürdü. Ama sanayi devrimini ıskaladığı için devam edemedi. Türkiye'nin bilgi toplumunu ıskalama lüksü yok. Bunu herkes biliyor" diye konuştu.

Ulaşımdan ekonomiye tarımdan yaşamın her alana kadar bilişimden yararlanıldığına dikkat çeken Yıldırım, "Sektörün önünde iki büyük tehlike var. Bunlardan birincisi şu: Bizim alt yapımız çok iyi. Hatta Almanya'dan bile daha iyi ama bu durum o ülkenin yetersiz olduğu anlamına gelmiyor. Altyapınızdaki iletişim trafiğiniz ne kadar? Ona bakmak lazım. Türkiye'yi bekleyen tehlike, artan trafiğin altyapıyı karşılayamaması tehlikesidir. O yüzden çok yatırım yaptık. Orta vadede bu altyapı yatırımlarını 2-3 katına çıkaramazsak, bu olumlu gelişmeler olumsuz şekilde geri döner. Sonuçta İnsanlara verdiğiniz hizmet kötüleşirse bu milletin önünde duramazsınız. Burada firmaların kısa vadeli hesapları bir kenara bırakması ve sürdürülebilir büyüme için altyapıya daha fazla yatırım yapması gerekir" dedi. Mevcut altyapının etkin kullanılmasının önemine dikkat çeken Yıldırım, "Herkesin gerçekleri görmesi lazım. 1980li yıllarda iletişim teknolojilerinin birçoğunu Türkiye yapıyordu. Ancak IT tabanlı teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte Türkiye'nin dışa bağımlılığı arttı. Bunu yerelleştirmek zorundayız. Çünkü bu alanda emeğimiz ve akıl terimizin mutlaka olması lazım" ifadesinde bulundu.

 
40 BİN ARA ELEMAN
Sektörün ikinci sıkıntısının işsizlik olduğunu açıklayan Yıldırım, "İşsizlik, dünyanın da bir problemi… Ülkemizde ise işsizlik oranı düşmekle birlikte genç issizlerimiz bulunuyor. Buna karşın bilişim sektörü ara eleman sıkıntısı yaşıyor. Yani sektör ara eleman bulmakta sıkıntı çekiyor. Sektörün şu an için ihtiyacı olan 40 bin ara eleman bulunamıyor. Demek ki, buralara da yoğunlaşmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Fatih Projesi'nin dünyada da ilgiyle izlendiğini aktaran Yıldırım, "Bunun başarısız olma lüksü yok. Proje kapsamında 2-3 yıl içinde 5 milyar dolarlık bir yatırım öngörüyor. Proje, her türlü bilişim hizmetlerine yatırım öngörüyor ve Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyor" dedi.
 
GİDECEĞİMİZ YERE YOL YAPIYORUZ
Konuşmasında sektörün hızla büyüdüğüne dikkat çeken Yıldırım, sektörün Türkiye'nin milli gelir ve enflasyonunun paçasından tutan değil, onların elinden tutan bir sektör olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, son 10 yılda başkalarının tozunu dumanını yutarak değil, tozu dumana katarak yoluna devem etti. Bunu güven ve istikrarla sağladık. Güçlü siyasi irade olmazsa, gelecek hedefi gösteremez ne yapacağınızı bilmezseniz, takılırsınız kaderin yoluna o nereye giderse siz de oraya gidersiniz. Biz gideceğimiz yere yol yapıyoruz. 3 Mayıs da yaptığımız ihaleyi dünya konuşuyor. Buna gıpta ile bakan da var haset duyan da."
 
PTT'NİN KAMU GÖREVİ SÜRECEK
Kısa süre önce PTT ile ilgili kanunun onaylandığını hatırlatan Yıldırım, "Bu kanunla ne oldu? PTT'yi de bilgi teknolojileri ve iletişim kurulu yönetimine dahil ettik. Aile büyüyor. Artık posta ve kargo hizmeti veren elektronik hizmet veren şirketler de düzenleme kapsamında hizmet verecek. PTT, 5 yıl daha kamu hizmeti verecek. Daha sonra herkes gibi evrensel hizmet noktasında çalışmalarına devam edecek" dedi. Bölgeler arasındaki farklılıkların daha da azalması için gayret gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, 4. nesil altyapı çalışmalarının Ar-Ge düzeyinde devam ettiğini, bu alanda yerli teknolojinin çok daha fazla yer alacağını düşündüklerini açıkladı. Son dönemde dünya çapında yaşanan siber saldırılara dikkat çeken Bakan Yıldırm, Siber Güvenlik Kurulu'nun Haziran ayında toplanacağını söyledi. Yıldırım, bu toplantıdan sonra alınacak tedbirleri kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi.
 
EXPO'YA HAZIRLANIYORUZ
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmirliler geleceği hizmeti değişimi yakından takip ediyorlar. İzmir birkaç yıldır değişmeye ve gelişmeye başladı. Önümüzdeki yılda bu süreç daha da hızlanacak. Çünkü İzmir EXPO'ya hazırlanıyor. Kasım ayı sonunda EXPO oylaması yapılacak. İzmir'in kazanması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Cumhurbaşkanımızdan Başkanımıza ve Bakanlarımıza kadar devletimizin her kademesi bu yönde büyük katkı sağlıyor. EXPO'yu ister kazanalım ister kazanmayalım İzmir için söylediğimiz 35 projenin 16'sına başladık. Bunlar küçük rakamlar değil. Her biri milyar dolarlık projeler ve toplam yatırım değeri de 60 milyar doları buluyor."
 
BİLİŞİMCİLERDEN EXPO MESAJI
Etkinliğin ikinci bölümünde konuşan Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafem Müftüoğlu, "Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak birçok çalışma yapıyoruz. Bugün de bunlardan birisi. Elimizden geldiğince sektörün gelişmesi için çalışıyoruz. Sektörün yapı taşlarını oluşturan STK olarak, kendi çabalarıyla bu gelişime katkı sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Bizler de elimizi taşın altına sokuyoruz. Görüş ve desteklerine ihtiyaç duyduğumuz zaman bize kulak veren Sayın Bakanımıza, bu organizasyonda da bizi yalnız bırakmadığı için teşekkür ediyorum" dedi. Müftüoğlu, "İzmir'in el ele çıktığı bir yolculuğu paylaştık. Sayın Bakanımızın İzmir in EXPO 2020 yolculuğunun başarı ile sonuçlanması için gösterdiği liderliği dile getiriyorum. Bizler de İzmir'i çok seviyor onu çok istiyoruz" dedi.
 
KÜLLİYEN YALAN!
Toplantıda bilişim sektörüne ilişkin verileri paylaşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acaer ise "Sektöre ilişkin bir yıl öncesinin verileri açıklanmaya başladı. Bu rakamları çok önemsiyoruz. Türkiye'de halen 68 milyon mobil abone var ve penetrasyon oranı yüzde 90. Dünyada ise 6.8 milyar abone bulunurken, penetrasyon oranı yüzde 96. Ancak bazı istatistiklerde penetrasyon oranının, gelişmişliğin bir göstergesi olduğu lanse ediliyor. Bu külleyen yalan. Buna katılmadığımı söylüyorum. Türkiye'de yüzde 90 ile Avrupa'da en çok konuşan ve SMS atan ülkedir. Demek ki, bunun yüksekliği gelişmişlik olamaz ancak rekabetsizlik olur. Ne kadar kuvvetli rekabet varsa, penetrasyonunun o kadar düşük ve görüşme süreniz de o kadar yüksek olur" dedi.
 
SESTEN VERİYE GEÇİŞ
Acaer, sözlerin şöyle sürdürdü: "Sesin 2011 yılındaki bedeli 468 milyar dolar. Bu rakamın 2016 yılında 397 milyar dolara düşeceği tahmin ediliyor. Yani 5 yıl içinde ses geliri 70 milyar dolar azalacak. Buna karşın 2011 yılı sonunda 165 milyar dolar veri bedeli 2016 sonunda 226 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu veriler işletmelerin, çalışmaları açısından son derece önemli. Bundan sonra rekabet içerik de olacak. Bu noktada Ar-Ge çok önemli olacak. Bizim sektör olarak en önemli düzenlemeniz, 3G'deki Ar-Ge koşulu olduğunu düşünüyorum."
Dünya genelinde siber saldırıların verdiği zararın 388 milyar dolar olduğu bilgisin veren Acaer, Siber Güvenlik Kurulu'nun çalışmalarına başladığını ve bu alanda kısa zamanda ciddi adımlar atacağını söyledi.
 
3 MİLYAR DOLAR KAR
Türkiye'de 16 milyon cep telefonu bulunduğunu vurgulayan Acaer, "Ancak bu telefonları Türkiye'ye getirenler, bu ülkeye tek bir çivi çakmıyorlar. Üretilecek olan telefonların tüm işletmelerin desteklemesi lazım. İthal olarak telefonların yüzde 80'ı dışarıdan geliyor. Gelsin. yarın bir gün bunu kendi ülkemizde üretmeye başlarsak bu rakam aşağı düşecektir. Bu telefonların sadece yüzde 20'sini ülkemizde üretsek 3 milyar dolar kar elde ederiz" şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bomba iddia: İçki fiyatları 2’ye mi katlanacak?
AK Parti’nin teklifiyle gelen ve dün gece muhalefetin tüm itirazlarına ...
Ruanda’nın oyu İzmir’e
İGİD ’in Gaziemir’deki binasında yapılan toplantıda konuşan Ruanda Ticaret ...
İkinci GO istasyonu İzmir'de açıldı
GO, yeni nesil yakıt istasyonları ile Türkiye akaryakıt sektöründe artık ...
 
Madencilik sektörünün kalbi İzmir’de atıyor
İZFAŞ tarafından TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın desteğiyle organize ...
İzmir’e EXPO yolunda Kongo desteği
İzmir’in EXPO 2020 adaylığına Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden destek ...
Gıda Çarşı’sına 'festival' müjdesi
Ege Bölgesi'nin en önemli ticaret merkezlerinden birisi olan İzmir Gıda ...
 
LİYAKAT EÇEV projesinde hedefine ulaştı
LİYAKAT Derneği çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğine katkı sağlamak ...
Aslan dönüşümün şifresini Limontepe'de açıkladı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de kentsel dönüşümün 5 temel ...
Alaçatı’ya ‘Sarı Gelin’ geldi
İşletmeciliğini Orhan Kemal Sakınç’ın yaptığı Sarı Gelin Oteli Alaçatı’da hizmete girdi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva