HABERLER>GÜNCEL
4 Aralık 2015 Cuma - 16:30

İzmir’de 63 sanıklı ‘Gezi’yi anma’ davası!

İzmir’de geçen yıl Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümü için düzenlenen konserin ardından yürüyüşe geçip, 'polise mukavemet ve mala zarar vermek' suçlarından haklarında dava açılan 63 kişinin, İzmir 40'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanmalarına başlandı. Sanık avukatları, hazırlanan iddinamede hiçbir delil ve suçlamanın olmadığını belirtip, beraat kararı verilmesini istedi.

İzmir’de 63 sanıklı ‘Gezi’yi anma’ davası!

Basmane Meydanı'nda toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Gündoğdu Meydanı'na Gezi Parkı olaylarının yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek konser için topluca yürüdü. Gündoğdu Meydanı'ndaki anma ve konserin ardından dağılmayan yaklaşık 300 kişilik bir grup bu kez Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Ticaret Borsası önünde polis göstericilere TOMA araçlarıyla su ve gaz sıkarak müdahale etti, olaylara karıştıkları iddiasıyla 63 kişiyi gözaltına aldı.
 
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Hidayet Kaya, hazırladığı iddianamede sanıkların polisin dağılmaları için uyarısını dinlemeyip, taş, bira şişesi, soda şişesi, demir ve cam bilye atarak sopalarla güvenlik güçlerine saldırdıklarını, binalara sprey boyayla yazılar yazdıklarını, otomatik para makinelerine zarar verip banka camlarını, kırdıklarını, otobüs duraklarını tahrip ettiklerini öne sürdü. Savcı, zanlıların 'polise mukavemet ve mala zarar vermek' suçlarından yargılanmaları için dava açtı.
 
İzmir 40. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmeye başlanan davada haklarında 2 yıl ile 12'şer yıl hapis cezası istenen 63 tutuksuz sanıktan bazıları ve avukatlar katıldı.
 
Sanık avukatlarından Özkan Yücel, "Sanıklara yüklenen suçları işlediğine dair dava dosyasında bir delil ve belge yok. Hangi suçu işledikleri bile belirtilmemiştir. Sanıklar demokratik haklarını kullanmıştır. Tüm sanıkların derhal beraatlerine karar verilsin" dedi.
 
Sanıklardan Umut A., "Ben Aydın'da okuyorum. Teyzemle konsere geldik. Konser bitiminde teyzem beni biraz daha gezdirmek istedi. Yolda kaldırımdan yürüyorduk. Birden etrafımız gaz bulutuyla kaplandı. Teyzemin astımı vardı. Onu korumak istedim. Yere çömeldik. Birden yanıma gelen 5- 6 kişi üzerimden geçti. 'Kalkın' dediler. Kalkıp koşmaya başladım. İkinci kez durdurup yine üzerimden bir fasıl geçtiler. Karakolda yüzüstü yatırdılar. Onlarca kişi bu şekilde yatıyordu. Yüzüm kan oldu. Bana diğer gözaltındaki kişiler 'Bu kan kimin' diye sordular. Benim olmadığını söyledim. Başkasının kanının üzerine yatmışım. Ben eyleme katılmadım. Beraatimi istiyorum" dedi.
 
Onat Şeyda T. ise "Siz iddianameye okudunuz, ama ben neyle suçlandığımı bilmiyorum. Kortejle birlikte ben de konser alanına kadar yürüdüm. Konser bitiminde eve gitmek için yola çıktım. Cumhuriyet Meydanı'nda olayların olduğunu gördüm. Bitmesi için bir kafeye girip beklemeye başladım. Polis gelip beni gözaltına aldı. Karakola götürüp, savaş esiri gibi yüzüstü yere yatırdım. O an telefonum çaldı. Annem arıyordu. Bakacak durumda olmadığım için polisin açıp cevap vermesini istedim. Bana 'Sen sus israil dölü' diye cevap verdi. Ben olaylara katılmadım. Ağır işkenceye maruz kaldım" dedi.
 
Çağlar T. de kendilerinin değil, işkence yapan polislerin mahkeme önüne çıkarılmasını istedi. Murat K. ise davanın siyasi olduğunu söylerken işkence ve kötü muamele iddialarını tekrarladı.
 
Sanıklar arasında yeralan ÇHD İzmir Şube Yönetim Kurulu üyesi avukat Yemen C., "Olayın oludğu zaman stajyer avukattım. Dernek adına gözlemci olarak yürüşüşte bulundum. Üzerimde de 'gözlemci' olduğumu yazan yelek vardı. Konser bitiminde yeleği çıkartıp çantama koydum. Kaldırımda yürüyordum. Olaylar çıktı. Emniyet müdürü beni işaret edip 'bunu da alın' dedi. Kendisine avukat olduğumu söyledim. Ama beni tanımasına rağmen gözaltına aldırdı. Gözaltına alınma sırasında adeta bir 'tost ' gibi ezildim. İstanbul'da okurken, 2013 yılındaki Gezi olaylarına da katıldım. Keşke orada yargılansaydım. Yanlış bir yargılama var. Geziye katılanların değil, katılmayanların yargılanması gerekir" dedi.
 
Müşteki olarak dinlenen polis memuru Mehmet Y., "Ben olay günü TOMA'nın içindeydim. Araca taş ve başka cisimler atıp zarar verdiler. Biz devlet için görev yapıyoruz. Devlet kimseye zarar vermez. Borsa kavşağında, göstericiler geçmesin diye yolu kapatıp gruba uyarının ardından su ve gaz sıktım. Ben zarar görmediğim için kimseden şikayetçi değilim. Ancak devletin aracına zarar verildiği için o yönden şikayetçiyim" dedi.
 
Avukatlar, dosyada bulanan görüntülerde müvekkilerinin gözaltına alınmaları sırasında işkence yapıldığına dair görüntülerin olduğunu, gözaltı sırasında işkence yapan polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına ve beraat kararı verilmesini talep etti.
 
Hakim, dinlenmeyen tanıkların dinlenilmesine, avukatların taleplerinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine karar verip duruşmayı gelecek yıl nisan ayına erteledi. (dha)

 
Bakanlıktan İzmir vizesi: RES şehre iniyor!
 
İzmir’deki büyük operasyonda son durum: Gözaltından hastaneye!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan yardımcısının adını kullanıp meclis üyesini dolandırdılar!
AK Parti Bayraklı Meclis Üyesi Adem Seçilmiş, Konak Belediyesi Başkan ...
Ölmeden 10 gün önce: Kaos için en iyi hedeflerden biriyim
Diyarbakır'da öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi'nin yakın avukat arkadaşı ...
İzmir’de ölüm içkileri imha edildi
İzmir’de polis tarafından yapılan operasyonlarda ele geçirilen 6 bin 259 ...
 
İzmirli işadamı Rusya kabusunu anlattı: 3 günde 3 yılım gitti!
Kendi tasarlayıp ürettiği hayvan yemi hazırlama makinelerini Rusya'da ...
Flaş! İstanbul Üniversitesi'ne polis girdi: 13 gözaltı
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde dün yaşanan olayların ardından ...
Erdoğan’a hakaret davasında ‘Gollum’ topuna Frodo da girdi!
Yüzüklerin Efendisi film serisinde Hobbit rolünü canlandıran ABD'li oyuncu ...
 
Danıştay’dan flaş ‘Çernobil’ kararı: Valiliğe ret!
Gaziemir’deki radyoaktif atık alanının temizlenmesi için ‘ÇED gerekli ...
Üç büyük kentte operasyon: Çok sayıda gözaltı
İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da Terörle Mücadele ekipleri tarafından ...
Cami tuvaletindeki tacize 'iyi hal' indirimi
İstanbul'da bir sanayi sitesindeki caminin tuvalet işletmecisine, tuvaleti ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva