HABERLER>SAĞLIK
1 Şubat 2022 Salı - 08:22

İZAHED Başkanı sordu: 215 boş kadro varken, neden iki kişi alınıyor?

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, 1363 Aile hekiminden 215’inin aile sağlığı çalışanı olmadan görev yaptığını hatırlatarak, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün sadece iki kişiyi işe almasını eleştirdi; aile hekimliği yasasının, aile hekimliğinin bir doktor ve bir aile sağlığı çalışanından oluştuğunu belirttiğini hatırlattı

İZAHED Başkanı sordu: 215 boş kadro varken, neden iki kişi alınıyor?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ  - İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, ilana çıkarak, kamu görevlisi olmayan sözleşmeli Aile Sağlığı çalışanı için ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknisyenlerinden tahsis edilen (206) dolu olan pozisyonlardan boşalan 2 (iki) pozisyon için ilana çıktı. Yapılan başvuruları değerlendiren Sağlık Müdürlüğü, Hemşire Sinem Sezgin ve ebe Büşra İşveren’in, Kınık 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde iki ayrı doktorla sözleşmeye hak kazandığını duyurdu. İzmir Aile Hekimleri Derneği, 215 Aile hekiminin, aile sağlığı çalışanı olmadan görevini yürütmeye çalıştığını belirterek, “215 boş kadro varken, neden sadece iki kişi işe alınıyor?” diye çıkıştı.

18 OCAK’TA İLANA ÇIKILDI, İKİ TALİHLİ KINIK’A GİTTİ
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, hemşire açığının bir türlü kapatılmadığını belirterek, 18 Ocak’taki ilana 215 aile sağlığı çalışanı olmayan aile hekimliği birimi için başvuru yapıldığını, ancak iki birim için sözleşme imzalanacağını bildirdi. Başkan Çolak, aile hekimliği biriminde bir aile hekimi ve aile sağlığı çalışanının hizmeti birlikte yürüttüğüne işaret ederek, şu açıklamalarda bulundu:

“Covid -19 pandemisi devam ederken Sağlık Bakanlığı ceza yönetmeliği diye adlandırdığımız bir yönetmelikle aile hekimlerine ek yükümlülükler getiriliyor. Pandemi öncesi halk sağlığı müdürlüğü tarafından yapılan okul çağı çocuk aşılarını aile hekimlerinin yapmasına karar veriliyor. Daha önceden olmayan Covid-19 aşıları aile sağlığı merkezleri için çok ciddi bir iş yükü oluşturuyor. Pandemi ile birlikte normal iş yükünün üstüne hastanelerden randevu alamayan hastalar çok ciddi bir iş yükü oluşturuyor. Bir kadının gebe kalması ile başlayan takip süreci gebelik izlemleri, doğumda topuk kanı alarak, gelişimsel takipleri, çocukluk çağı aşıları, okula başladığında okul çağı izlemleri, okul çağı aşıları, spor yapıyorsa spora katılım muayeneleri, 18 yaşına geldiğinde alacağı ehliyet raporu, askere giderken askerlik raporu, evleneceğinde evlilik raporu ile devam ediyor. Bütün yaşam boyu periyodik takiplerle devam eden bu süreci  eksik elemanla yürütmek çok zor ve bir o kadar riskli.”

AİLE HEKİMLERİMİZİN YÜZDE 15,7’Sİ HEMŞİRESİZ ÇALIŞIYOR
Bütün aşılamalar, diğer bütün hizmetlerin çok ciddi dikkat gerektiren işler olduğuna vurgu yapan Başkan Dr. Çolak, “Bizler eksik kadrolarla kapasitemizin üstünde çalışmaya zorlanıyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üstelik  yüzde 15,7 aile hekimi hemşiresiz çalışıyor. İş yükü her geçen gün artıyor. Bu sorun müdürlükçe görmezlikten geliniyor. Kamudan istihdam yapılamıyor; çünkü kamuda her yerde hemşire açığı var ve hastane yönetimleri onay vermeden kimse ayrılamıyor. Bu durumda özelden görevlendirme mümkün; fakat müdürlük yukarda gördüğümüz gibi 215 boş kadro varken sadece iki kişi ile sözleşme imzalıyor. Özel kadro ile çalışanlar bu arada daha düşük ücrete çalışıyor. Boş olan birimlerin işleri, aynı ASM’de görevli veya müdürlükten görevli aile sağlığı çalışanlarına yaptırılıyor. Bu iş için yapılan ödeme o birimde bir hemşire olsa alacağı ücrettin düşük. Yani iki hemşirenin işini yapan hemşire arkadaşımız; ücrete gelince iki kişilik ücret almıyor. İzin ve görevlendirmelerde de asıl kadrolu hemşireye brüt ücretin yüzde 50 ödenir, yerine; görevlendirilen hemşireye yüzde 25 ödenir deniyor. Sağlıkta yaşanan sorunlar çığ gibi. Her gün şiddet olayları yaşanıyor. Bizler eksik kadro ile çalışmak istemiyoruz. Bir aile hekimliği birimi bir doktor ve bir aile sağlığı çalışanından oluşur diyor, aile hekimliği yasası ve yönetmeliği. Bu eksikliği görmeyen üst makamlar bizlerden her konuda tam hizmet bekliyor. Tüm İzmir halkının ve kamuoyunun bilmesini istiyoruz.”

 
Meteoroloji'den İzmir için 'sarı kodlu' uyarı
 
Kedi beyinleri 'evcilleşmeden' sonra küçüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL yazdı... Panik yapmayalım ama bu kadar rahatlık doğru mu?
Muhittin AKBEL yazdı... Panik yapmayalım ama bu kadar rahatlık doğru mu?
Vaka sayısı yeniden 90 binin üzerinde!
Son 24 saatte 93 bin 261 yeni vaka tespit edildi, 182 kişi hayatını kaybetti, ...
Tabip Odası açıkladı: İzmir'de yoğun bakım yatakları tamamen dolu!
İzmir’de pandemi ve yoğun bakım servisleri doldu. İzmir Tabip Odası, acil ...
 
'Yoğun bakımda yer kalmadı' iddialarına Kaya'dan yanıt: Çevrilemeyecek bir yoğunluk yok!
İzmir'de Cumhuriyet Halk Partili vekiller tarafından ortaya atılan 'hastanelerde ...
CHP'li Sertel'den çarpıcı paylaşım: İzmir'de boş yoğun bakım kalmadı!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ...
Akıllı telefonla yapılabilen korona testi geliştirildi
ABD'li bilim insanları, PCR testleri kadar doğru sonuç verdiğini söyledikleri ...
 
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir'de yükseliş sürüyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 15 - 21 Ocak arasındaki 100 bin kişi içinde ...
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Halkı yanlış bilgilendiriyorlar!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Koronavirüs salgınında dünyadaki son durum
Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 375 milyonu, can kaybı 5 milyon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva