HABERLER>POLİTİKA
2 Şubat 2023 Perşembe - 10:30

İYİ Partili Çıray'dan 'ilaç krizi' çağrısı: Çözülmezse felaket olacak!

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, eczanelerde ilaç bulunmamasına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çıray, bu sorunun çözülmediği takdirde yakın zamanda bir felaketle karşılaşılabileceğini belirtti.

İYİ Partili Çıray dan  ilaç krizi  çağrısı: Çözülmezse felaket olacak!

Aynı zamanda Sağlık Bakanı eski Müsteşarlarından olan Çıray, “İlaç krizi derhal çözülmezse sonu bir felaket olacak” diyerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu.

YAKLAŞIK 900 İLACA ULAŞILAMIYOR
Çıray, “Bütün illerimizden, 29 binden fazla noktada hizmet veren eczacılarımızdan ve ilaç bulamayan hastaların adeta yardım çığlıklarından anlaşılıyor ki, toplum sağlığı anlamında son derece hayati bir krizin içindeyiz” dedi.

Çıray açıklamasına şöyle devam etti:
Sayın Fahrettin Koca’nın 17 Aralık 2022’de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilaç teminindeki zorluğa karşı çözümler sıralayıp, “muhtemelen aradığınız ilacı ilk girdiğiniz eczanede bulabilecekseniz” demesinin üzerinden tam 47 gün geçti ve bulunamayan ilaç sayısı her geçen gün artmaya devam etti. Şu anda yaklaşık 900 ilaca ulaşılamadığı Eczacı Birlikleri tarafından söyleniyor. Mevsimsel nedenlerle artan ve çok daha hırpalayıcı seyreden gribal vakalar için kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve antibiyotikler eczanelerde yeterince olmadığından vatandaşlarımız tarihte görülmemiş bir mağduriyet yaşıyorlar. Elbette ilaç tedariki küresel ölçekte problemli bir durumda, ancak çözmek için hiçbir somut adım atmayan ve krizin giderek derinleşmesine göz yumarak toplum sağlığını hiçe sayan tek ülke biziz. Bunun sorumlu ise, bu ucube tek adam rejimi ve Sayın Erdoğan’dır.

İLAÇ AÇIĞI ECZANE AÇIĞINA DÖNÜŞÜYOR
AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu TL’nin hızla değer kaybetmesi ve tarihin en yüksek enflasyonunun yaşanması nedeniyle yerel pazarın da ilaç üretiminde çok zorlandığını söyleyen Çıray, ilaç fiyatlarını da gerçek ekonomik koşullara göre güncelleyememesi nedeniyle hükümeti eleştirdi. Çıray,”her dört ilaçtan biri bulunamıyor ve her iki eczaneden biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Hemen somut önlemler alınmazsa yakında ilaç alacak eczane de bulmak zorlaşacak, dedi. Çıray şunları söyledi: Türkiye’de ilaç konusunda dışa bağımlılık çok yüksek. İlaçların yaklaşık %55’ini dışarıdan alıyoruz. Sağlık Bakanı ise geçtiğimiz günlerde ilaç krizine bahane olarak hasta ve reçete sayısındaki artışı ileri sürmüş. Gerçekten insaf! Devlet ne için var? Sayın Bakanın bu açıklamaları, siyasi iktidarın ülkeyi yönetemediğinin, toplumu hastalıklara mahkum ettiğinin ikrarıdır ve dünyanın neresinde olursa olsun, bu tür krizleri çözemeyen siyasi iktidarlar o koltuktan inmeye mahkumdur.

ECZACILARLA HASTALARI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN!
Çıray, hastaların artık ilaç bulamamayı kanıksadıklarını, ilaçların muadillerine bile ulaşamayacaklarını kabullendiklerini belirtti. Çıray açıklamasında son olarak şunlara değindi;

Tüm bu krizin tek sorumlusu ülkeyi yöneten ve gitmesine az bir zaman kalan bu siyasi iktidardır. Hastayı, doktoru, eczacıyı karşı karşıya getiren bu siyasi iktidar toplum sağlığını korumayı başaramamış, başta çocuklarımız olmak üzere kronik hastalar, kanser hastaları gibi milyonlarca vatandaşımızı ilaçsız bırakmıştır. Sağlık Bakanlığına buradan çağrıda bulunuyorum. Derhal Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve ilaç tedarikindeki tüm paydaşlarla bir araya gelinmeli, ekonomik gerçeklere uygun fiyatlandırma için belirli aralıklarla güncel ilaç kuru ilan edilmeli ve yerli ilaç politikalarına ağırlık verilmelidir. Depolarda elinde ilaç tutan fırsatçılardan, sahte ilaçlarla devleti dolandıranlardan ve bu kişilerle iş birliği yapan herkesten önümüzdeki seçimlerden sonra İYİ Parti iktidarında yargı yoluyla hesabını soracağız.

 
Köy Tiyatroları yeniden seyirciyle buluşuyor
 
Anayasa Mahkemesi'nde yeniden Arslan dönemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türkiye'ye bir psikolojik harp yürütülmektedir'
Ankara'da katıldığı bir programda 'Terör saldırısı uyarıları ve konsolosluk ...
Kahvaltı çıkışı Aslanoğlu’ndan ‘manipülasyon’ salvosu: Bizim 39 liramız nerede?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in CHP İzmir İl Binasını ...
Aykut Erdoğdu CHP'ye geri döndü
Cumhuriyet Halk Partisi'nden geçen temmuz ayında istifa eden İstanbul ...
 
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun’dan ‘mutabakat metni’ değerlendirmesi: Tam isabet!
Altılı Masa’daki partilerin 2023 seçimleri öncesi açıkladığı “Ortak Politikalar ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Bahçeli ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi evinde ...
'Gençler sayesinde üreten bir ülke olmak istiyoruz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, üniversitelerdeki mühendis adayı ...
 
CHP'li Torun: Üreticiye ihanet ediyorlar!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ...
Kılıçdaroğlu'ndan SPK'ya: Çok öfkeliyim
Borsa'da bugün yaşanan düşüş ve devre kesici uygulanmasının ardından CHP ...
'Astıkları Menderes'in sloganını kullanıyorlar'
Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan TRT ortak yayınında açıklamada bulunuyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva