HABERLER>GÜNCEL
11 Nisan 2024 Perşembe - 17:53

İtalyan işi zehir gemileri İzmir’de!

İtalyan Donanmasına ait 2 devriye gemisi ile 2 fırkateynin Aliağa’da gemi söküm bölgesine demir atarken İtalyan 3 denizaltı ise Cumartesi sabahı İzmir açıklarında olacak. Devriye gemileri ve fırkateynleri alan Ege Çelik ise tehlikeli madde envanter raporlarını (IHM) kamuoyuyla paylaşmadan söküm hazırlık işlemlerine başladı. Öte yandan Greenpeace ise gemilerde başta yüksek miktarda asbest olmak tehlikeli maddelerin olmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

İtalyan işi zehir gemileri İzmir’de!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Gemi sökümünün çevreye ve işçi sağlığına etkileri kamuoyunda tartışmalara neden olan Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne doğru ömrünü tamamlamış yeni gemilerin söküm hazırlıklarına başlamış durumda.

İtalya basınında yer alan bilgilere göre İtalyan Savunma Sanayi Ajansı’nın ihalesini İzmir Aliağa merkezli Ege Çelik Sanayi ve Ticaret Şirketi 1,7 milyon Euro ile almış ve  İtalyan donanmasına ait 3 denizaltı, 2 devriye gemisi ve 2 fırkateynin yeni sahibi olmuştu.



İtalya’nın Tino Adası açıklarında taşıyıcı gemiye yüklenen Carlo Fecia di Cossato, Leonardo da Vinci ve Guglielmo Marconi isimli denizaltılar İzmir’e doğru yola çıkarken 13 Nisan Cumartesi sabahı Aliağa açıklarında olacaklar.

IHM RAPORLARI AÇIKLANMADI
Ancak yine Ege Çelik tarafından alınan Artigliere ve Bersagliere devriye gemileri ile Scirocco ve Maestrale fırkateynleri ise geçtiğimiz ay Aliağa tersanesine geldi. Greenpeace İtalya tarafından yapılan açıklamaya göre gemilerin söküm hazırlık işlemleri başlamış durumda.  Gemilerin tehlikeli madde envanter raporları ise kamuoyuyla paylaşılmadı. Denizaltı, devriye gemileri ve fırkateynlerin başta asbest olmak üzere ne kadar tehlike madde taşıdığı bilinmiyor.

YÜKSEK MİKTARDA ASBEST İHTİMALİ
Greenpeace İtalya, gemilerde başta yüksek miktarda asbest olmak üzere tehlikeli maddelerin bulunmasının muhtemel olduğunu da açıkladı. Açıklamada “Türkiye'de gemi geri dönüşüm sektöründe karşılaşılan ciddi çevre sorunları göz önüne alındığında, bu birimlerin Aliağa'da işlenmesi birçok endişeyi beraberinde getirmektedir.” ifadeleri yer aldı.




TERSANAYE DAİR SORU İŞARETLERİ
Ege Çelik tersanesi,  Avrupa Birliği'nin onayladığı sahalar listesinde yer alıyor ancak Greenpeace İtalya, tersanenin uygunluğunun Avrupa Komisyonu'nun Aralık 2023 tarihli denetim raporunda tam olarak doğrulanamadığını kaydediyor.  

Raporda, inşaat sahasının temel sorunlarının başında, petrol platformlarının sökülmesi sırasında sızıntıların ve çevre üzerindeki diğer olumsuz etkilerinin yeterince kontrol edilememesi ve asbestin sökülmesi için düzenlenen faturaların çok düşük miktarlarda olduğu gemilerde asbest olup olmadığı konusunda şüpheler uyandırdığı belirtiliyor. Önleyici faaliyetlerin eksikliği ve ekipmanların düzensiz bakımı da raporda tespit edildi.

Zehirli ve asbestli atık bulundurduğu için hiç bir Avrupa ülkesinin kabul etmediği 'Methania' isimli gemi, adı 'Ethan' olarak değiştirilip Ege Çelik tersanesinde sökülmüştü. 

 
PFDK'dan Göztepe'ye para cezası!
 
Motosikletli gençler kaza kurbanı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK 11 Nisan 2024 Perşembe 19:06

Karadan göçmen istilasına uğrayarak demografik yapımızın bozulmasına neden olan siyasi irade, bununla da yetinmeyip, zehirli atıkların ve kanserojen madde içeren gemilerinde aynı göçmenler gibi burnumuzun dibine kadar gelmesini anlamış değilim. Güzelim Ülkem neyle sınanıyor Allah aşkına. Buna İzmir izin vermeli... Ne pahasına olursa olsun hukuk ve yasal çerçevede dur demeliyiz. Biz ve çocuklarımız için kanser riski taşıyan bu gemileri deniz sahamıza sokmamalıyız. NOKTA

Yorumu oyla      6      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğal Yaşam Parkı'na bayram akını!
İzmir Doğal Yaşam Parkı, Ramazan Bayramı tatilinin 6 gününde 150 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Kıbrıs-İzmir uçağında sürpriz teklif!
İzmir' hava yoluyla gelen Osman Burçak (29), kız arkadaşı Fatmagül Çelik'e ...
Çeşme bayramda tıklım tıklım!
İzmir’in Çeşme ilçesi Ramazan Bayramı tatilinde bu yıl en çok tercih edilen ...
 
Yener, yerel seçim sonuçlarına itirazları değerlendirdi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener 31 Mart seçim sonuçlarına ...
3 çocuk babasıydı... Kaldırımda ezildi!
Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde, otomobilin kaldırımda yürürken çarptığı ...
İki çocuk belediyenin pikabını çaldı... 166 kilometre sonra yakalandılar!
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde belediyeye ait resmi plakalı pikabı çalarak ...
 
5'inci kattan beton düştü... Felaketi yaşadı!
Hakkari'de kaldırımda yürüyen Muhammet Kahraman adlı kişinin başına bir ...
İnternetteki yeni tuzak: Formalite evlilik vaadi!
Tayin, farklı ülkeye yerleşme ümidi ve yabancıların Türkiye’de yaşamasına ...
İzmir'deki kanlı saldırıda 4 tutuklama!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, bir kişinin silahlı saldırı sonucu ölmesine ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva