HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2022 Pazar - 09:18

İnternetten alışverişte indirim oyununa dikkat!

Kasım ayı, e-ticarette, “Bekârlar Günü”, “Efsane Cuma-Black Friday” ve “Siber Pazartesi” kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. Aralıkta ise yeni yıl kampanyaları başlayacak. İndirim dönemlerinde ise dikkatli olmak şart.

İnternetten alışverişte indirim oyununa dikkat!

E-ticarette iki ay sürecek indirim dönemi başladı. E-ticaret siteleri akıllı telefonlardan, televizyona beyaz eşyadan giyime, mobilyaya kadar binlerce çeşit üründe değişen oranlarda indirim kampanyalarına başladı. Kampanya haricinde “bedava kargo”, “paylaştıkça kazan”, “hediye kupon” gibi ekstra sürprizler de tüketiciyi çekmek için kullanılıyor.

Kasım ayı, e-ticaret sektöründe 11 Kasım Bekârlar Günü’nde başlayıp, 25 Kasım Efsane Cuma-Black Friday ve hemen ardından gelen 28 Kasım’daki Siber Pazartesi kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. Yılın son iki ayında Türkiye’de e-ticaret sektöründe ciro beklentisi 500 milyar TL civarında. Ancak indirimlere karşı dikkatli olmak gerekiyor. 

FİYATLARI KARŞILAŞTIRIN
İnternetten alışverişe başlarken herhangi bir veri girmeden veya indirmeden önce web sitelerinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerekiyor. Sitenin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası kesinlikle kontrol edilmeli. Yurttaş öncelikle kampanyaların mantıklı olmasına dikkat etmeli. Çok şaşırtıcı indirimlere güvenilmemeli. Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da mutlaka bakılmalı. E-ticaret dolandırıcıları bu indirim günlerine özel olarak basit e-ticaret siteleri veya sosyal medya satış hesapları kurup, olmayan ürünleri satabilirler. İnternet sitelerinde alışveriş yapmadan önce mutlaka ihtiyaçlarınızı belirleyin, bir liste yapın. Alışveriş çılgınlığı var diye ihtiyacınız olmayan şeyleri almayın. Satın alacağınız cihazların fiyatlarını şimdiden kaydedin. 

Gerçekten indirim yapılıp yapılmadığını görmüş olursunuz. Markalar ürünün fiyatını birkaç hafta öncesinde şişirerek indirim döneminde ürünün olağan fiyatını yüksek indirimmiş gibi gösterebilirler. Ürünün eski versiyonunu yeni versiyonuymuş gibi lanse edebilirler. Bazı marka ve pazaryerleri önce fiyatı yükseltip sonra normal fiyatını indirim gibi gösterebilirler. Ürün hakkında kullanıcı yorumlarını inceleyin. Bu özel günlerde kredi kartı bilgilerini ele geçirmek isteyenlere karşı dikkatli olmak şart. 

PARAVAN HESAPLARA DİKKAT
Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan, TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, indirim dönemlerinde vatandaşı internet üzerinden veya sms, e-posta aracılığıyla, örneğin 2 bin liralık elektronik ürünlerin 200 liraya düştüğü gibi gerçekdışı kampanya reklamlarıyla kandırmaya çalışan paravan e-ticaret siteleri ve paravan sosyal medya hesapları olduğunu gördüklerini vurguladı.

Çiğdemli, “Yurttaş fırsat yakalayacağım derken dolandırıcıların tuzağına düşebiliyor. Özellikle elektronikte gerçek olamayacak kadar büyük indirimlere kanmayın. 500 liralık bir ürünü 50 liraya kimse satmaz. İnternet sitesinin adres, şirket ve telefon bilgileri de kontrol edilmeli” dedi.

Ayrıca internetten alışveriş yaparken üç boyutlu ödeme yöntemini kullanın. Sanal kart kullanmaya çalışın. Yapacağınız alışverişte cayma hakkı olup olmadığına bakın. Alışverişte kendi cihazlarınızı kullanın. Alışverişten sonra kart ekstrelerinizi mutlaka kontrol edin.

 
Büyükşehir destek oldu... 'Koyunlar olmasaydı köyümü terk edecektim'
 
Yaralanan çakala büyükşehirden destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıta indirim geliyor
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları ...
JED'den EİB'e yenilenebilir enerji desteği!
 Son 5 yıldır sürdürülebilirlik eksenli projelere odaklanan Ege İhracatçı ...
EYT Aralık'ta mecliste... Şubat'ta maaş yatabilir!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’de gelinen son noktayı ...
 
EYT'de yıl-prim şartı ne olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ...
Binance'in kurucusundan kripto para krizi uyarısı
Dünyanın en büyük kripto borsası Binance'in kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı ...
Isınma ödemelerine vergi istisnası
İşverenin çalışanlara ısınma giderleri için yapacağı ödemelere vergi muafiyeti ...
 
Araç sahipleri dikkat: Cezası 2 bin 534 lira!
Aralık ayından itibaren başlayacak kış lastiği zorunluluğuna uymayanlara ...
IF Wedding Fashion İzmir, kapılarını açıyor!
IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı 22-25 ...
Piyasalarda hareketlilik: Euro'da rekor, dolarda düşüş!
Dolar/TL, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından yeni güne düşüş ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva