HABERLER>ENERJİ
27 Nisan 2022 Çarşamba - 10:36

İlk toplantı yapılamamıştı... Bakanlıktan yer formülü!

Bölgede yapılması planlanan GES projesi için, FİBA grubuna bağlı enerji şirketi yetkililerinin katılamaması nedeniyle gerçekleşmeyen halkın katılım toplantısının yeni tarihi açıklandı. Karaburun Parlak Köyü, köy kahvesinde gerçekleşmesi planlanan ÇED toplantısı için olası bir köylülerden gelecek bir itiraza karşı meydanda gerçekleştirilmesi çözümü üretildi. Duyuruda “Koşullara bağlı olarak Parlak Köy Kahvesi önünde yer alan meydanda gerçekleştirilecektir” ifadesi yer aldı.

İlk toplantı yapılamamıştı... Bakanlıktan yer formülü!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karaburun ilçesindeki Fiba Grubu'na bağlı Öres Elektrik Şirketi’ne ait Salman Rüzgar Enerji Santrali’nin yanı başına kurulmak istenen güneş enerji santralinin yeni halkın katılım toplantısı tarihi açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre proje 17 Mart 2022 tarihinde saat 13.00’te ilçenin Parlak Köyü’ndeki köy kahvesinde gerçekleştirilmesi planlanıyordu ancak toplantı şirket yetkililerinin katılmaması nedeniyle yapılamadı.

Firma yetkililerinin toplantı alanına gelmemesi üzerine Parlak Köyü halkı ve Karaburunlu vatandaşlar; firma yetkililerinin halkın katılımı toplantısını düzenlemek üzere belirtilen saatte ve belirtilen yerde bulunmadıklarını ve toplantının yapılamadığını imzalı tutanak ile kurumlara göndermek üzere kayıt altına almışlardı.

Bakanlık tarafından yeni açıklamada yeni ÇED toplantısı tarihinin 9 Mayıs 2022 olduğu açıklandı. Toplantı Karaburun Parlak Mahallesi Köy Kahvesinde saat 11.30’da gerçekleşecek. Duyuruda, “Koşullara bağlı olarak Parlak Köy Kahvesi önünde yer alan meydanda gerçekleştirilecektir” duyurusu ile ilgili ifade yer alması da dikkat çekti. Başka bir projenin ÇED toplantısında köy kahvesi şirketin kullanıma kapatılınca, mecburen köy meydanında gerçekleşmiş ve bu durum itirazlara sahne olmuştu.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
Projeye göre hali hazırda 10 türbinden oluşan Salman Rüzgar Enerji Santrali’nin ruhsat sahasına güneş enerji panelleri dikilmek isteniyor. Dosyaya göre, güneş enerji santrallerinin kurulacağı parsel, İzmir - Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre 'Tarım Alanı' kullanımında yer alıyor. Bölge ayrıca Karaburun-Ildır Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde yer alıyor. Güneş enerji panellerinin kurulacağı alan eski Rum köyü olan ve koruma altındaki Sazak Köyü’nün yolu üzerinde.

ENDEMİK BİTKİ TÜRÜNÜN YAŞAM ALANI
Yaklaşık 30 hektarlık alan üzerine kurulacak olan santralin ömrünün 25 yıl olması planlanıyor. Proje sahasında endemik bitki türleri arasında yer alan Çan Çiçeği tespit edilirken Bern Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan Siğilli Kurbağa ve Gece Kurbağası’nın da yaşam alanları arasında yer alıyor.

‘GES GİRİŞİMLERİ YENİ BİR FELAKETİN BAŞLANGICI’
Karaburun Kent Konseyi son günlerde sürekli gündeme gelen GES projeleri ile ilgili yapılan açıklamada “Parlak’ta yapılması plananan GES girişimi bir felaketin başlangıcı. Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nde ve Elektrik Piyasasında Ön lisans veya Lisanslara Konu Üretim Tesislerinin Santral Sahalarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esasların ilgili maddesinde yapılan değişikliklerle ‘’Birleşik Elektrik Üretim Tesisi’’ adında yeni bir talan kılıfı uydurarak Rüzgar Enerji Santralleri için tahsis edilen alanlarda uygun gördükleri bütün boşluklara GES yapabilecekler. Karaburun yüz ölçümünün yüzde 89’u 6 proje sahası olarak RES firmalarına tahsisli.” denildi. T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soruyoruz: Karaburun’u neden ÖÇKA ilan ettiniz, Karasal Alan Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesini neden yürütüyorsunuz? Açıkladığınız bu biyolojik çeşitlilik verileri sizler için sadece rakamdan mı ibaret? Bir yandan bu araştırmayı yürütürken diğer yandan tespit ettiğiniz tüm bu bitkilerin, canlıların, ekosistemlerin yok olmasına sebep olacak RES, GES gibi yatırımlara neden izin veriyorsunuz? Biyolojik çeşitlilik verilerinin bulunduğu dosyayı ‘’Yaşamına son verdiklerimiz sıralı tam liste'' şeklinde mi kaydettiniz? Son bitkiyi sökene, son kuş gidene kadar, son çoban yılana, son köylü göçene kadar devam mı edeceksiniz? Yarımada’yı rahat bırakın, bu katliama son verin!” ifadeleri yer aldı.” ifadeler yer aldı. 

 
İçişleri Bakanlı'ğından 'maske' genelgesi
 
Minik Eymen cinayetinde yeni gelişme... İstismar görüntüleri ortaya çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÇED süreci başladı... Turkcell Çeşme'de kapasite arttıracak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TURKCELL’e ait enerji ...
Elektrik üretiminde biyokütle kapasitesi artıyor
Türkiye'nin elektrik kurulu gücü mart sonu itibarıyla 100 bin megavatı ...
Bakanlık harekete geçti... Elektrik desteğinin kapsamı genişliyor!
Cihaza bağlı kronik hastalara elektrik desteği ödemesi bu ay yapılacak. ...
 
Bakan Varank, Kılıçdaroğlu'na İzmir üzerinden yüklendi: Belediye elinde, hadi bedava elektrik ver!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Elektriği kesik abone sayısı 278 bin
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün itibarıyla tüm abone ...
Petrol fiyatlarında son durum!
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 107,12 dolardan işlem görüyor.
 
Arkeolojik SİT'e RES dikilmişti... Planlar yeniden askıda!
Menemen’de arkeolojik SİT alanında kalan rüzgar enerji santralinin imar planları yayınlandı.
Bakan Dönmez: 2022 'bor'un yılı olacak
Bakan Dönmez, borda uç ürün ve yüksek teknoloji çalışmalarının sonuçlarının ...
Elektrik dağıtım şirketleri için yeni zorunluluk
Isparta'da kar yağışı sonrası yaşanan elektrik kesintisinin tekrarlanmaması ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva