HABERLER>EKONOMİ
2 Haziran 2023 Cuma - 09:56

İklim değişikliği inciri vurdu... Rekoltede tehlike!

Aydın ve İzmir’de incir bahçelerinde ilekleme dönemi başladı. Konu ile ilgili olarak konuşan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, “İklim değişikliği incirde ilekleme döneminde tozlaşmama riskine neden oluyor. Bizde şu dönem pazarlarda incirlerin satılması gerekiyordu. İlek satışı da maalesef başlamadı. İncirin 25 kuruş boyutunda olgunlaşması gerekir. Kırağı ve soğuğun etkilerinden birisi de meydana gelecek sürgün sayısında yarıdan daha çok azalma var. Bu durum rekolte düşüşüne neden olacak” dedi.

İklim değişikliği inciri vurdu... Rekoltede tehlike!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Yaklaşık 6,5 milyon incir ağacı varlığı ile Türkiye'de toplam üretimin yüzde 65'ini karşılayan Aydın'da, incir meyvesinin tozlaşmasını sağlayan ilekleme dönemi başladı.

Erkek incir ağaçlarının dallarında olgunlaşmaya başlayan meyve, dişi incir ağaçlarının döllenmesinde kullanılıyor. İncirde meyvenin tutup gelişebilmesi için ilek meyvelerindeki çiçek tozları, incir sineği ve incir arıları veya üreticiler tarafından incire taşınıyor. İlek meyvelerinin dişi incir ağaçlarına asılması işlemine ilekleme deniyor. 

Ege Bölgesinde, aşırı yağışların yaşandığı geçtiğimiz hafta ilekleme döneminde tozlanma etkisinin rekolteye etkisini Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar anlattı.

Yağmurlarda döllenmenin yapılamadığını kaydeden Başkan Özdamar, “Üreticiler, ilekleme yağmur ilişkisini doğru bir biçimde ortaya koymalılar. Yağmur yağarken ilekleme yapıldığında arıcıklar uçup ilek içerisinden çıkıp incirlere ulaşıp polen taşıyamazlar. Genellikle yağmurlar öğleden sonra yağdığı için sabah erken saatlerde atılan ileklerde bu olumsuzluklarla karşılaşma riski daha düşük olur” dedi.

NAZİLLİ'DE YÜZDE 70'E VARAN DÜŞÜŞ OLUR
İklim değişikliklerinin taze incirleri etkilediğini ifade eden Özdamar, “ Aydın’ın doğu bölgesinde geçtiğimiz Nisan ayı başlarında soğuklar oldu, bunun yanında kırağı oluştu. Dolayısıyla, taze incir filizlerinin donmasına, kurumasına neden oldu. İleklerde geçen yıllarda bu dönemde ilk ilekleri atıyorduk. 27 Mayıs ile 7 Haziran arasında atardık. İncirlerin olgunluk dönemi çakışmıyor. İncirlerin içerisine giren arıcıkların tozlaşmayı sağlaması gerekiyor. Bu olmadığı takdirde incirde yüzde 50 oranında dökülme olur. Yaşadığımız bu olumsuzluk Nazilli’nin yüksek kesimlerinde yüzde 70 oranında düşüşe neden olur. Nazilli incirde Türkiye’de en büyük üretimi yapan ilçemiz. Bu durumu etkileyecektir. İncirin doğal döngüsü ilekleme şu anda gerçekleşiyor. Bizde şu dönem pazarlarda incirlerin satılması gerekiyordu. İlek satışı da maalesef başlamadı. İncirin 25 kuruş boyutunda olgunlaşması gerekir. Kırağı ve soğuğun etkilerinden birisi de meydana gelecek sürgün sayısında yarıdan daha çok azalma var. Rekolte düşüşüne neden olacak. Bu dönem sıcak olursa kalite konusunda artış olur ancak meteoroloji yağışların yeniden geleceğini belirtiyor. Geceleri de hala serin. Tozlaşmama tehlikesi büyük oranda ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

 
Karşıyaka'da genç yeteneklere yeni merkez!
 
'Saadet zinciri'ne operasyon: 50 gözaltı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil satışlarında rekor sürüyor
Mayıs ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yıla göre yüzde ...
Kızılay, kurban bağış bedeline zam yaptı
Kızılay 2023 yılı kurban bağış bedelini 5.950 TL olarak belirlerken, Mehmetçik ...
Merkez Bankası'nın net rezervi eksiye sabitlendi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net rezervi 26 Mayıs ile ...
 
Küresel hava yolu yolcu trafiği yüzde 45,8 arttı
Küresel hava yolu yolcu trafiği nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Merkez Bankası rezervleri 98,5 milyar dolar oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 26 Mayıs haftasında ...
Alkolde iki gruba daha zam geliyor!
Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bazı votka ve şaraplara ...
 
Merkez Bankası'ndan KKM için yeni karar
1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat ...
Euro Bölgesi'nde enflasyon yıllık yüzde 6,1 arttı
Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), mayısta aylık değişmezken ...
Pandemi cezalarının iadesinde ayrıntılar netleşti
Salgın döneminde kesilen cezaların iadesine ilişkin rakamlar netleşti. ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva