HABERLER>GÜNCEL
10 Ocak 2023 Salı - 09:09

İki ilçede yeni SİT kararları… Çivi bile çakılamayacak!

İzmir’in Selçuk ve Bornova ilçelerinde bazı parseller 1'inci derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı. Bornova'da 1'inci derece arkeolojik SİT ilan edilen parsel Yassıtepe Höyüğü'nün yayılım alanı içerisinde yer alıyor.

İki ilçede yeni SİT kararları…  Çivi bile çakılamayacak!

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi.

Kurul’un aldığı karara göre Selçuk’un Çamlık Mahallesi’nde orman mülkiyetinde yer alan bir bölge ile Bornova’nın Kazımdirik Mahallesi’ndeki bir inşaatta kazı çalışmaları sırasında geç tunç çağı, orta tunç çağı, erken tunç çağı ve kalkolitik döneme ait tarihi yapıların açığa çıkmasından kaynaklı bölge 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Kurul kararları şu şekilde:

- İzmir İli, Selçuk İlçesi, Çamlık Mahallesi, 282 ada, 1 parsel ile tescil harici sahada yer alan Göztepe'de tespit edilen yüzey buluntusu ve kalıntılara ilişkin olarak; kararımızın eki sit paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş olan alanın" 1. derece arkeolojik sit alanı" olarak 2863 sayılı Yasa'nın 7. maddesi hükümleri gereğince tescillenmesine, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazların tapu kaydıyla ilgili şerhlerin konulmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine,

Koruma amaçlı imar planları yapılıncaya kadar geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak 1. derece arkeolojik sit alanlarında; korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olduğuna ve bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemeyeceğine, ayrıca bu alanlarda 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararının 1. maddesine ilişkin hükümlerinin geçerli olduğuna, eski tarihli açılmış olan kaçak kazı çukurlarının ilgili Müze Müdürlüğünün denetiminde Belediyesince kapatılmasına, taşınmazları sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanında kalmış olmaları nedeniyle konunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne iletilmesine karar verildi.

- İzmir İli, Bornova İlçesi, Kazımdirik Mahallesi, Katipoğlu Mevkii'nde bulunan, tapunun 1 pafta, 2 ada, 77 parselinde özel mülkiyette kayıtlı olan 3. derece arkeolojik sit alanı ve koruma amaçlı uygulama imar planı uygun bulunan alanda kalan taşınmazda yapılan kurtarma kazısı sonucunda Geç Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı ve Kalkolitik Dönem kalıntı, buluntu ve mezarlar açığa çıkmış olduğundan, kalın kültürel tabakaları ve ünik buluntuları nedeniyle Yassıtepe Höyüğü'nün yayılım alanı içinde kalan parselin sit derecesinin 1. derece arkeolojik sit olarak belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına, parselin tapu kütüğündeki "3. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin kaldırılarak "1. derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, parselin 1. derece arkeolojik sit olarak tesciline yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı değişikliğinin iletilmesine karar verildi

 
4 ilde FETÖ operasyonu: 16 şüpheliye gözaltı
 
Başkan İduğ’dan ‘Kızılay’ mesajı: Dava açanlar kaçak yapı sahipleri!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 ilde FETÖ operasyonu: 16 şüpheliye gözaltı
İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen FETÖ operasyonunda ByLock kullanıcısı ...
Bir alkol grubuna daha zam geldi!
Alkollü içeceklerde 6 ayda bir yurtiçi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) kadar ...
İzmir'de kahreden olay... Evlat acısına iki gün dayanabildi!
Hastanede komadaki evladına gözü gibi bakan 40 yaşındaki Dilek Bugurcu, ...
 
Büyükbaş hayvanda kuduz vakası: Karantinaya alındı
Tunceli’nin Hozat ilçesinde kuduz vakası görülmesi nedeniyle karantina uygulaması başlatıldı.
DEÜ’den can dostlara şefkat eli!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Veteriner Fakültesi Klinik Araştırma ve ...
Kaz Dağları'nda orman yangını!
Çanakkale'de Kaz Dağları'nda orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle ...
 
Sokak ortasında kurşun yağdırdı: 1 ölü
Adana'da kendisini darbettiğini iddia eden B.A., tartıştığı Mazlum A.'ya ...
Afgan göçmenler, ülkelerine gönderildi
Kocaeli ve çevre illerde yakalanan Afganistan uyruklu 227 kaçak göçmen, ...
Yaşlı kadın yangında can verdi!
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde evde çıkan yangında yaşlı kadın hayatını kaybetti
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva