HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2012 Salı - 13:17

HGS hakkında her şey: 60 lirasın olmayana geçiş yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Geçiş Sistemi'nin (HGS) yapışkan tipi etiketinin 5 lira olduğunu, kart tipi etiketin ise 15 liradan satışa sunulacağını belirtti. HGS'ye yüklenecek para tutarı ise en az 60 lira olacak.

HGS hakkında her şey: 60 lirasın olmayana geçiş yok

İSTANBUL - Bakan Yıldırım, GS tanıtım toplantısında  yaptığı konuşmada, bugüne kadar köprülerde ve otoyollarda Otomatik Geçiş Sistemi  (OGS) ve KGS'nin uygulandığını hatırlattı.
OGS'nin daha seri geçiş imkanı sağladığını ancak KGS'nin yoğun zamanlarda  tıkanmalara neden olduğunu dile getiren Yıldırım, vatandaşların bu durumdan  mağdur olduklarına işaret etti.
Yıldırım, HGS'nin devreye girmesiyle kısa bir süre içinde KGS'nin tamamen  ortadan kalkacağını belirterek, yaklaşık 8 milyon KGS kartı sahibinin bu  kartlardaki paraları harcadıktan sonra HGS'ye geçeceklerini söyledi.

“Bizim amacımız, 2013 yılbaşına kadar KGS'nin yerini HGS'nin alması”  diyen Yıldırım, HGS uygulamasının 17 Eylül'den itibaren ülke genelinde  başlayacağını bildirdi.

Daha sonra HGS'deki geçiş etiketini tanıtan Yıldırım, yapışkan tipi  etiketin 5 lira, kart tipi etiketin ise 15 liradan satılacağını kaydetti.

Etiketlerin araba camına yapıştırıldıktan sonra otomatik geçmeye  başlanacağını ifade eden Yıldırım, HGS'nin kullanımının ve temininin son derece  kolay olduğunu belirtti.

HGS etiketlerinin tüm PTT şubelerinden alınabileceği gibi, otoyol ve  köprü girişlerine kurulan 29 PTT gişesinin yanı sıra yollar üzerindeki dinlenme  tesisleri ve benzin istasyonlarından da temin edilebileceğini vurgulayan  Yıldırım, şöyle konuştu:

“Bizim bütün işimiz gücümüz vatandaşın hayatını kolaylaştırmak. Temini  kolay olsun, hemen geçsin, bu sistemi kurma amacımız buydu. Vatandaşlarımız bunu  kısa sürede benimseyecek, artık yaşadıkları bu çile sona erecek. Bunu ortadan  kaldırmak için Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile PTT Genel Müdürlüğü bu  sistemi geliştirdi. 17 Eylül'den itibaren başlıyor. Gişelerin olmadığı hiçbir  otoyol giriş çıkışı kalmayacak. Küçük yerlerde bir, büyük yerlerde başlangıçta  iki tane gişe koyacağız.”

“Hem hızlı hem ucuz”
Etiketlerin aynanın altına gelecek şekilde, cama yapıştırılması durumunda  görüşün engellenmeyeceğini belirten Yıldırım, “Artık geçiş serbest” dedi. Yıldırım, HGS'yi kullananların KGS'ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş  yapma imkanına kavuşacağına dikkati çekerek, “Hem hızlı geçecek hem kolay temin  edecek hem daha az ödeyecek” diye konuştu.

PTT müşterilerine HGS etiketlerinin ücretsiz verileceğini bildiren  Yıldırım, sistemin kaçak veya suça karışmış araçların takibinin ve tespitinin  yapılmasını kolaylaştıracağını söyledi.

Yıldırım, “Ümit ediyorum ki vatandaşlarımız zamanla OGS'yi de terk  edecek ve HGS tek geçiş sistemi olarak kullanılacak. Böylece farklı sistemlerin  getirdiği karışıklık ortadan kalkacak” dedi.

EN AZ 60 LİRA
Bakan Yıldırım, HGS'ye yüklenecek para tutarının en az 60 lira olduğunu  hatırlatarak, bunun yüksek olup olmadığının sorulması üzerine, bu rakamın aracın  otoyollarda gidiş ve dönüşüne göre hesaplandığını kaydetti.

Yıldırım, HGS etiket satışlarının bugünden itibaren başladığını  bildirdi. Yıldırım, toplantının ardından HGS etiketini aracının ön camına  kendisi yapıştırdı. Engelsiz geçiş, geçiş anında otomatik ücret tahsisi, trafik akışında  süreklilik sağlayacak sistemde; pilsiz, çalışma enerjisini radyo frekanslı  okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiş bilgisi yazılabilen, silinebilen, silikon  korumalı, çıkartılmak istendiğinde kendi kendisini yok eden yüksek güvenlik  seviyesinde ve klonlanamaz etiketler kullanılacak.

Vatandaşlar, herhangi bir hesapla bağlantısı olmayan KGS kartlarındaki  paralarını, HGS etiketine aktarabilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ARMUT 5 Eylül 2012 Çarşamba 09:22

OGS varken neden HGS? yine birilerini zengin etttiler , aletler.. kartlar.. etiketler... satılacak... AKP'nin ekonomi anlayışı bu herhalde. OGS'de 20,TL bloke edilirken HGS'de 60 TL gidiş geliş kullansan 3,6 TL ediyor neden paramı bloke edeyim bu sadece İStanbulda kullanılmıyor hafta da bir kez kullanan da var ayda bir kez kullananda Araç sayısından siz artık bloke edilerek kullanılacak rakamı hesaplayın ... AKP gözünü vatandaşın cebindeki paraya dikti anlaşılan ...

Yorumu oyla      11      5  
sparta 4 Eylül 2012 Salı 17:48

Alternatif yolları tercih edeceğim. Beni mağdur edenin cebine paramı sokmayacağım.10 dakika geç giderim. Onların oyununa gelmemiş olmanın gururu bambaşka .

Yorumu oyla      14      5  
deli bekir 4 Eylül 2012 Salı 16:38

yılda bir kere otobanı kullanacak araç neden 60 lira ödesin. ayrıca öde-geç yerine geç-öde sistemi uygulansa, 60 lira bankada bloke edilmemiş olurdu.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomiye ESİDEF bakışı: Türkiye parlayan bir yıldız
İzmir'in EXPO 2020 adaylığına ve Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB)'ndaki ...
SSB Projesi’ne Projesi’ne başkanlar da hayran kaldı!
Ege ekonomisinin önder isimleri, Ege-Koop Proje Merkezi’nin ürünü olan ...
TÜRKONFED’le TÜSİAD arasında ‘vesayet’ kavgası!
TÜRKONFED eski Başkanı Çenesiz “Kimsenin arka bahçesi olmayız” diyerek ...
 
Teknik direktörlere vergi sürprizi
Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in ‘asgari ücretten’ gösterilmesine ...
'Türk-Yunan ilişkilerinde dönüm noktası İEF’dir'
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin sürekli geliştiğini kaydeden ...
İzmir 15 bin yolcuyu ağarlayacak
İzmir Alsancak Limanı'na yanaşacak Costa Mediterranea, Costa Favolosa, ...
 
Dünyaya meyve suyu içiren Türk: Dimes
Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan ve Tokat'ta bir ...
EİB ihracatında sert düşüş: 8 ayda 7.5 milyar $
Türkiye’nin ihracatı 2012 yılı Ağustos ayında yüzde 4.6’lık düşüş yaşarken, ...
Enflasyon ‘arttı’ ama inişe geçti
Enflasyon Ağustos'ta TÜFE'de yüzde 0.56, ÜFE'de yüzde 0.26 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 8.88'e geriledi.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva