HABERLER>EKONOMİ
4 Eylül 2012 Salı - 10:45

'Türk-Yunan ilişkilerinde dönüm noktası İEF’dir'

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin sürekli geliştiğini kaydeden İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bu yıl 81'ncisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın her iki ülke açısından dönüm noktası oluşturduğunu söyledi.

 Türk-Yunan ilişkilerinde dönüm noktası İEF’dir

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek ve yeni ticari işbirlikleri yapmak amacıyla İzmir'e gelen Yunanistan Serres Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hristos Meglas, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Görüşmede iki ülke arasındaki ticaretin son 20 yılda 400 milyar dolar seviyesine geldiğini söyleyen Demirtaş, 81'nci İzmir Enternasyonal Fuarı'nın her iki ülke açısından dönüm noktası oluşturduğunu söyledi.

İki komşu ülke arasında tarihten gelen kültürel beraberliklerin bulunduğunu hatırlatan Demirtaş, "Uzun süre bu ilişkiler kesintiye uğradı fakat biz Oda olarak en çok ticareti yapacağımız inancıyla Yunanistan ile ilişkilerimizi geliştirme konusunda çaba gösterdik. Batı Trakya, Ege, Kıbrıs gibi soranlar iki ülke arasında hala devam ediyor. Buna karşın, 20 yılda ticaretimiz sıfır noktasından 4.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Dolayısıyla ticari ilişkiler iki ülke arasındaki sorunları bir tarafa itti ve yatırım konuları gündeme gelmeye başladı" diye konuştu.

Bu yıl ki fuara, Yunanistan'ın adeta çıkarma yaptığını kaydeden Demirtaş, "Başta Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Mihalos, yanında başkan yardımcıları, Arkadya ve Polas Oda başkanları ile birlikte fuara katıldı. Hatta Selanik Oda başkanı ile Selanik Fuarı Yönetim kurulu yetkilileri de buradaydı. Dolayısıyla pek çok Yunanlı dostumuz fuar vesilesiyle kentimize geldi. Bunun özel olmasının nedeni; ilk defa resmi kimliği olan kişilerin fuara katılmasıydı. Daha önce gelmiyorlar, Kuzey Kıbrıs'ın katılmasını gerekçe gösteriyorlardı. Bunu aştık artık.Türk-Yunan ilişkilerinde bir dönüm noktasını oluştu. Bundan sonra ön yargılardan uzak, ticari kafayla düşünerek işbirliği yapacağız. Buna umudumuz var" dedi.
Demirtaş, ekonomik ilişkiyi önyargılardan uzakta geliştirme çabası içinde olduklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan hareketle ziyaret amacınıza uygun olarak hangi sektör ve çapta firmayla görüşmek istiyorsanız bu konuda yardımcı olabiliriz. Kısa süre içinde işadamlarımızdan oluşan bir heyet ile Serres'e gelebiliriz. Bizden somut ne bekliyorsanız ona göre bizde gelelim. Sonuçta daha çok yatırım ve iş yapmamız gerekiyor."
 
YUNANİSTAN'IN AVRUPA KAPISIYIZ
Görüşmede iki ülke arasındaki ticaretin önemine dikkat çeken Yunanistan Serres Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hristos Meglas, Serres'in yatırımcılar açısından avantajlı bir konumda olduğunu söyledi.

Meglas, "Avrupa'ya yakın olduğumuz için ithalat ve ihracat yapma konusunda son derece avantajlı konumdayız. Girişimci şirketlerimiz, sizlerle işbirliği yapmak istiyor. Buna karşın burada ilgimizi çeken şirket göremedik. Bu yüzden sizinle görüşüp işbirliği yapmak istedik" diye konuştu.

Odalarına kayıtla 12 bin üyeleri bulunduğunu hatırlatan Meglas, kimi sorunlarla karşı karşıya olduklarını da söyledi. Meglas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bulgaristan'daki vergiler nedeniyle büyük sorunlar yaşıyoruz. Çünkü oradaki vergiler yaklaşık yüzde 10 civarında. Biz de ise bu oran yüzde 25 seviyesinde. Bu yüzden birçok işletme ve fabrika Seres'den çıkarak bu ülkeye gidiyor. Bu nedenle vergisiz serbest ticaretin oluşturulması ve gidenlerin geri dönmesi için çalışmalar yürütüyoruz."

Meglas, toplantıda Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu ile Türk Hava Yolu müdürünün kendilerin ziyaret ettiğinin altını çizerek, bu işbirliği ve paylaşımların önemli olduğuna dikkat çekti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir 15 bin yolcuyu ağarlayacak
İzmir Alsancak Limanı'na yanaşacak Costa Mediterranea, Costa Favolosa, ...
Dünyaya meyve suyu içiren Türk: Dimes
Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan ve Tokat'ta bir ...
EİB ihracatında sert düşüş: 8 ayda 7.5 milyar $
Türkiye’nin ihracatı 2012 yılı Ağustos ayında yüzde 4.6’lık düşüş yaşarken, ...
 
Enflasyon ‘arttı’ ama inişe geçti
Enflasyon Ağustos'ta TÜFE'de yüzde 0.56, ÜFE'de yüzde 0.26 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 8.88'e geriledi.
Evini satanlara amansız vergi takibi
Gazete ve internet ilanlarından veri tabanı oluşturan Maliye, mahalle ...
Ege'de balıkçılar umduğunu bulamadı
İzmir'de av sezonunun ilk günlerinde denize açılan balıkçılar, az miktarda balıkla kıyaya döndü.
 
Bakanlıktan şirketlere 'enerji takımı' önerisi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji bağımlılığını azaltmak için ...
KGS'den HGS'ye geçiş için kaç para ödeyeceğiz?
KGS gişeleri önünde oluşan trafiğe çözüm olması beklenen Hızlı Geçiş Sismeti ...
Hayvancılığa ithalat müjdesi
Son dönemde fiyatları tahminlerin ötesinde artan kaba yem konusunda ara ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva