HABERLER>SAĞLIK
4 Şubat 2023 Cumartesi - 07:56

Her 10 kişiden 4’ünde görülüyor... Kalça sıkışma sendromu!

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Hapa toplumda kireçlenme olarak bilinen kalça sıkışma sendromu ile kalça çıkığı konularında uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Hapa, “Artık 30-40 yaş aralığında da görülen bu sorunlarla ilgili erken teşhis önemlidir. Aksi halde süreç proteze kadar gider. Ağır iş yapanlar, sporcular, ev hanımları ve uzun süreli çalışanlar dikkat etmelidir” dedi.

Her 10 kişiden 4’ünde görülüyor... Kalça sıkışma sendromu!

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “kalça kireçlenmesi” olarak bilinen ve ileri yaştaki birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren kalça sıkışma sendromu ile kalça çıkığı konularında açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Hapa hastalığı her 10 kişiden 4’ünde artık görülmeye başlandığını söyledi.

Sıkışma sendromunun kendisini kasıklarda şiddetli ağrı ile gösterdiğini anlatan Doç. Dr. Hapa kalça çıkığının ise ağırlıklı olarak genetik faktörlerden kaynaklandığının altını çizdi. Doç. Dr. Hapa, “Kireçlenmede; kalça çanağında fazlalık ortaya çıkar. Eklem bağlantı yerinde topuz yerinden ayrılmaya başlar. 30-40 yaş arası vatandaşlarda görülen bu durum için erken tedavi şarttır. Kalça çıkığının en belirgin özelliği aile bireylerinde geçmişte bu hastalığın olmasıdır. Doğum esnasında ve sonrasında yaşanan gelişmelerle genetik durum ortaya çıkar” dedi.

ÜST BİLİM DALI
Tedavi imkanlarına ilişkin teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok sorunun çözüldüğünü de anlatan Hapa, “Yaklaşık 2 saatlik ameliyatla sorun artık çözülüyor. Kapalı sistem yapılan işlemlerde eğer kemik çıkığı varsa kemik kesiliyor. İsviçre ve Amerika’da artık bu alandaki çalışmalar üst kategorilere çıkartılarak ana bilim dalı haline geldi. Amerika, kalça konusundaki tüm çalışmaları üst bilim olarak değerlendirerek Dünya’nın farklı yerlerinden gelen uzmanlarla eğitim ameliyatları yapıyor” diye konuştu.

KİMLERDE GÖRÜLÜYOR
Doç. Dr. Hapa, “Sorun ağırlıklı olarak ağır iş yaşamı olanlarla birlikte eklemlerini hareketli kullananlarda belirgin olarak görülüyor. Sporcular, asker ve polis gibi yoğun eğitim ile mesai dengesizliği yaşayanlar, ev hanımları gibi kategorileri tanımlayabiliriz. Artık yaş aralığı giderek düşen bu hastalıkta erken önlem şart. Eğer kasık ve kalçalarda yürürken şiddetli ağrılara maruz kalıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız” ifadelerini kullandı.

SÜREÇ PROTEZE GİTMESİN!
Erken teşhisin önemine ve çalışmalara da vurgu yapan Doç. Dr. Hapa şunları söyledi:

“Bu konuda bir çalışma yapılmaz ve önlem alınmazsa süreç proteze kadar gider. Bunun da bir ömrü var. Sonuçta bu ürünler ortalama ilk takıldığında 10 yıl, ikincisi ise daha az ömürlü oluyor. Aynı vücuda sürekli protez işlemi uygulayamayacağınız için sorunlar daha da büyüyebiliyor. Yine bu konunun sosyal ve psikolojik etkileri elbette var. Vücudunun bir yerinde protez bulunan kişi istediği hareketleri yapamayacağı gibi kendisini doğal olarak sosyal alanlardan soyutlama ihtiyacı duyar. Yine mikrop ve enfeksiyon riski bulunan protezlerin ülkemize ekonomik maliyetini de göz önüne almalıyız. Milli gelire ciddi bir yük getiren protez ürünler öncesinde mutlaka vatandaşlarımız konunun uzmanlarından yararlanmalıdır”

 
Bozdağ'dan adaylık açıklaması: Engel yok!
 
Varank: Yılda 40 ton altın ekonomiye kazandırılıyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selva 5 Şubat 2023 Pazar 22:11

Onur Hoca''nın branşında bilgilerini arttırmak, devamlı kendini geliştirmek için çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz.. Her zaman çalışkanlığıyla, bilgisiyle, tecrübesiyle hastalarına en iyisini yapmaya çalıştığı için ona minnettarız.. Başarılarınin devamlı olmasını dilerim..

Yorumu oyla      2      3  
Serpil Altaykan 5 Şubat 2023 Pazar 19:20

Kalça kemiği ile ilgili kapalı ameliyat için hocamız ın verdiği bilgiler ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim bu yoğun çalışmalarının arasında bizede zaman ayırmış olmanız nedeniyle,ayrıca şükranlarımı sunarım. Türk milletinin sizin gibi doktorlara çok ihtiyacı var.

Yorumu oyla      2      3  
Özer 5 Şubat 2023 Pazar 12:50

Onur hocamız bu konuda başarılı ve kendisini devamlı olarak geliştirme konusunda yurd dışında eğitimlere gittiğini biliyoruz

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koca: SMA'ya karşı yeni bir dönemdeyiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA tarama programı kapsamında 760 bin 789 ...
Bilim Kurulu üyesi Şener açıkladı: Long Covid'in tedavisi yok
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 'long Covid' ...
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Medicana Hastanesi arasında protokol
Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Medicana International İzmir Hastanesi ...
 
Bakan Koca'dan çocuklar için Strep A uyarısı!
Bakan Koca, "Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş ...
Yumurtalık kanserinde bunlara dikkat!
Yumurtalık kanseri belirtilerinin genellikle başka hastalıklarla karıştırıldığına ...
'SMA tedavisi yeni bir ilaç kullanılacak'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: SMA tedavisi için ağızdan alınan yeni bir ...
 
Yaşlı kadının tıkalı şah damarı ameliyatla açıldı
İzmir'de, 2 şah damarı yüzde 90 oranında tıkalı olan 80 yaşındaki kadın, ...
Uzmanı uyardı... Çocuklarda 'GAS'a dikkat!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ...
Sınava 5 ay kala ‘kaygı’ uyarısı… Kırmızı reçeteyi yırtın!
Üniversite ve lise sınavları için son beş ay kala öğrencilerin sınava ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva