HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Kasım 2021 Çarşamba - 18:59

Harmandalı'daki toprak kayması meclis gündeminde: 'Metan gazı yok, çöp suyu tespit edilmedi'

Harmandalı katı atık depolama tesisi yakınlarında yer alan bir alanda yaşanan ve yoğun tartışmalara neden olan toprak kayması ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran tarafından sunum yapıldı. Sunum sonrası konuşan Başkan Tunç Soyer, "Harmandalı çöp tesisi ile ilgili çöp sızıntı suyu ya da metan gazı söz konusu değil. Bunu Dokuz Eylül Üniversite hocalarından aldığımız ön bilimsel raporlarla tespit edilmiş durumdayız. Nihai rapor 1 ay sonra çıkacaktır. O zaman başka önlemler almak gerekebilir ancak raporları bekliyoruz. Emin ellerdeyiz" diye konuştu.

Harmandalı daki toprak kayması meclis gündeminde:  Metan gazı yok, çöp suyu tespit edilmedi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in başkanlığında gerçekleştirilen oturuma Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ev sahipliği yaptı.

AK Parti İzmir İl Başkanlığı geçtiğimiz günlerde Harmandalı'ya giderek alanda toprak kayması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirmişti. Bugün gerçekleşen meclis toplantısında yaşanan felaket ile ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran meclis üyeleri ve İzmirlileri bilgilendirdi.

HARMANDALI RAPORU: SIZINTILAR SUDAN KAYNAKLI DEĞİL, METANGAZI YOK
Meclisin açılışında Harmandalı'daki toprak kayması ile ilgili bilgilendirme yapan Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, "30 Ekim 2020 depremi ve sonrasında yoğun yağmurların ardından sahada oluşan çatlak ve yarıklar, ilgili kurumlar tarafından bir çok incelmeye konu olmuştur. Can ve mal güvenliğinin sağlanarak etüt programının hazırlanması çalışmasına bağlatılmıştır. İlk olarak ön gözlem raporu ve ara değerlendirme raporu bizlere sunulmuştur. Etüt raporu devam etmektedir. Heyelan ihale süreci ile eş zamanlı olarak ilk gözlemler sonucu Cumhuriyet Mahallesi Batı kısmında etkili olduğu görülmüş ve bazı yapıların tahliyesi gerçekleştirilip kira yardımı yapılmıştır. Şu ana kadar 120 bin TL kira yardımı yapılmıştır. Çiğli Belediyesi ve AFAD'a gerekli takiplerin yapılması için talimatlar bildirilmiştir. Sahada ön gözlem yapıldığında akademisyenler tarafından ihale kapsamında danışmanlık hizmeti verilmektedir. İl öngörülen raporlarda kaymanın etki sahasını belirtmek için 150 hektarlık alan belirlenmiştir. Burada her gün jeolojik hareketlilikler izlenerek mevcut kuyular izlenmiş ve yeni kuyular açılmıştır. Su altını heyelanı arttırdığı için 7 adet yer altı suyu kıyısı açılmış, 4 adet gözlem sızıntı suyu analizi kuyusu açılmıştır. Tüm açılan kuyuların derinliği ile birlikte 2 bin 400 metrelik jeolojik ve hidrojeolojik etüt sondaj çalışmaları yapılmıştır. Heyelanın arazide tek bir doğrultuda ilerlemediği görülmüştür. Başlıca hareketler kuzeybatı güney ve güneydoğudur. Araştırma sularında sızıntı suları araştırıldı.  Alanda alınan sızıntı sularında herhangi bir çöp sızıntı suyu niteliği taşımadığı açık ve net belirtilmiştir.  Metan gazı nedeniyle olduğu iddiası içinde yapılan araştırmalar sonrası böyle bir metan gazı çıkışı tespiti yapılmadı. Yapılan araştırmada havadaki metan gazı kadar bile metan gazı çıkışı gözlenemedi. Alanda alınması gereken önlemler belediyemizin hızlı çalışması ile alınmakta ve alanın izlenmesi devam edilmektedir. Çevre ve halk sağlığını riske atacak her konu detaylıca izlenmiştir" diye konuştu.

SOYER: ÇALIŞMALAR SON DERECE TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLÜYOR
 Bilgilendirme sonrası söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmirliler meclis üyelerimiz, en azından şu konuda rahat edebilirler. Harmandalı çöp tesisi ile ilgili çöp sızıntı suyu ya da metan gazı söz konusu değil. Bu Dokuz Eylül Üniversite hocalarından aldığımız ön bilimsel raporlarla tespit edilmiş durumda. Nihai rapor 1 ay sonra çıkacaktır. O zaman başka önlemler almak gerekebilir ancak raporları bekliyoruz. Emin ellerdeyiz. Son derece titiz bir çalışma yürütülüyor. Anında tespitler yapılmaya devam ediliyor. Bu çalışmalar heyelan bölgesinde daha büyük felaket olup olmayacağı konusunda bizi bilgilendiriyor" dedi.

 
Samuray kılıçlı vahşette yeni gelişme!
 
Muğla'da 4 kaçak göç organizatörü tutuklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir İl Başkan Yardımcısını işten attı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkan Yardımcısı, CHP Spor Kurulu Üyesi ...
Karabağlar'da kompozisyonlarla Atatürk'ü andılar
Karabağlar Belediyesi’nin 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası ...
Aydın'da üreticiye büyük destek
Yerel üreticinin desteklenmesi için birçok proje yürüten Aydın Büyükşehir ...
 
Başkan Çerçioğlu Atatürk sergisini gezdi
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi ...
Aydın Büyükşehir'den Atatürk için pilav hayrı
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının ...
Narlıdere 10 Kasım'da hüzne boğuldu
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ebediyete ...
 
Gediz Deltası'nda yürüyüş zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği’nin işbirliğiyle 13 Kasım ...
İzmir BŞB'den Atatürk konferansı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, 10 Kasım Atatürk'ü ...
Buca'da 3 boyutlu Atatürk sergisine büyük ilgi
Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, sonsuzluğa uğurlanışının ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva