HABERLER>EKONOMİ
30 Haziran 2016 Perşembe - 08:38

Folkart’tan kritik ‘Basmane Çukuru’ açıklaması!

Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, alanla ilgili İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde süren Güçbirliği’nin açtığı davada, ‘yürütmeyi durdurma talebi’nin kesin olarak reddedildiğini açıkladı.

Folkart’tan kritik ‘Basmane Çukuru’ açıklaması!

Folkart Yapı’nın TMSF’den ihale yoluyla, 80 milyon dolara satın aldığı, İzmir’de geçmiş yıllarda yılan hikayesine dönen Basmane Çukuru ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

İstanbul’da 5. İdare Mahkemesi’nde görülen, Güçbirliği’nin açtığı karşı davada, ‘yürütmeyi durdurma talebi’ reddedildi. Basmane Çukuru ile ilgili, İstanbul 5. ve 7. İdare Mahkemesi’nde süren davaların; birleştirilerek tek bir noktada toplandığını belirten Mesut Sancak; 5. İdari Mahkemesi’nde Güçbirliği’nin ‘yürütmeyi durdurma talebi’nin, kesin olarak reddedildiğinin bilgisini verdi.

DOĞRULARI SÖYLEMEK GEREKLİ
Mesut Sancak, bazı kişilerin davanın bu somut ve belirleyici seyrinden habersizmiş gibi açıklama yapmalarını, ‘anlayışla’ karşılayamadıklarını vurguladı. Sancak, İzmir’in geleceği için ‘utanç’ ön adını almış bir çukurdan yola çıkılıp; Avrupa’nın en önemlisi olma, dünyanın ise ilk yirmi projesi arasına girme iddiası taşıyan bir işi hayata geçirmeye yönelik adım atılırken; doğruları tam söylemeyerek, kamuoyunu yanıltmanın, hiç şık durmadığını söyledi. 

TEMMUZ’DA ŞANTİYE KURULACAK
Muhataplarının TMSF ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu, iki kurum ile de, saygı ve devlet ciddiyetine yakışacak nitelikte bir iletişim içinde olduklarını; hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Mesut Sancak, ‘yürütmeyi durdurma talebinin’ rededilmesiyle birlikte, projenin önünün tamamen açıldığını ifade etti. Sancak, Temmuz ayında tapu işlemlerinin tamamlanacağını, arsada şantiyenin kurulacağını, Folkart ekiplerinin de sahaya ineceğini açıkladı.

BİZ İŞİMİZE BAKIYORUZ
Mesut Sancak, Folkart’ın kuruluş felsefesi ve kurumsal prensipleri gereği, negatif tartışma ya da kısır çekişmelerden uzak durduklarını; bu konuda çok hassas olduklarını; medyayı ve ciddi kurumları, gereksiz tartışmalarla meşgul etmeyi hiç tercih etmediklerini dile getirdi. Sancak, “Biz sadece yapacağımız işlere bakıyoruz, İzmirliler’e müjdelerimiz devam edecek. Tapu işlemi tamamlanıp şantiye kurulduktan sonra, Ekim ayından itibaren Basmane Çukuru’nda inşaat çalışması hızlanacak. Avrupa’nın en önemli, dünyanın ilk yirmi projesi arasına girecek İzmir için simge özellikler taşıyan bir eseri hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

REKABET KURUMU DETAYLARI
Folkart Başkanı Mesut Sancak, saygınlığıyla tanınan Rekabet Kurumu’nun Basmane’ye yaklaşımıyla ilgili, hiçbir sorun bulunmadığını belirtti. Sancak, “Rekabet Kurumu tarafından gönderilen 16.03.2016 tarih ve 3160 sayılı yazıda; Rekabet Kurulu’nun 16.03.2016 tarihli toplantısında alınan, 16-10/ 165-74 sayılı karar ile hiçbir olumsuz durum bulunmadığı TMSF’ye bildirilmiştir” dedi.

İsteyenlerin bu resmi yazışmaları edinebileceğini belirten Sancak, bu konuda doğruların yanlış yansıtılmasının manasız olduğuna dile getirdi.

GERÇEK İZMİRLİLİK BİLİNCİ
Mesut Sancak, Basmane süreci konusunda, hayali söylemlere gerek olmadığını, somut ciddi adımlar atmak, tamamen projeye odaklanmak gerektiğini ifade etti. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sancak, gerçek ‘İzmirlilik Bilinci’nin ise güzel İzmir’i kendi kalbinde bir çukurda duraklatmak değil; tam aksine şehri o çukurdan, Avrupa’ya örnek bir projeyle çıkarmak olduğunu söyledi. Sancak; “Basmane’de gerçekleştirilecek proje; ne Folkart’ın, ne bir başkasının projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de, hizmet binasıyla simgeleneceği, dünyada ilk yirmi yapı projesi arasına girecek İzmir’in dev bir prestij projesidir” diye konuştu.

İZMİR’İN ARTIK BİR YILA BİLE TAHAMMÜLÜ YOK
Sancak, Basmane Çukuru’nda İzmir’in 20 yılının heba edildiğine dair söylemin doğru olduğunu, çukurun bu tablosunun, yatırımcıların İzmir’de yatırım yapma isteğini, geçmiş yıllarda ciddi kırdığını vurgularken, şunları söyledi: “Zaten Folkart da yeni yılların heba edilmemesi ve İzmir’e karşı sorumluluk hissettiği için ihaleye katılmış, tüm koşullara uyarak, elini taşın altına koyarak, TMSF’nin açtığı üçüncü ihaleyi layıkiyle kazanmıştır. Keşke başka İzmirli kurumlar da, birlikte bu ihaleye katılarak, bu yarışın içine girseydiler.”

LÜTUF DEĞİL
Sancak, bazı kişiler tarafından Basmane Çukuru’nun Folkart’a sunulan bir lütufmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını, bunun büyük bir haksızlık olduğunu belirtti. Sancak, “İsteyen geçmişteki üç ihaleye katılıp, hakkıyla kazanabilirdi. Bunun gerçekleştirmesinin önünde hiçbir engel yoktu” dedi.

KONSORSİYUM DOSTÇA AYRILDI
Mesut Sancak, konsorsiyum ile yola çıkıldığını, ama süreç içinde el sıkışarak dostça ayrıldıklarını, ortakların bu kararı birlikte verdiklerini belirtti. Sancak, “Sonuçta bir yanıyla ticari olarak ilerleyen süreçteyiz. İnsanların kendilerini ilgilendirmeyen konuda yorum yapmaları şık olmuyor” şeklinde konuştu.

KAMU MENFAATİ
Sancak ‘Basmane Çukuru’ndaki yeni projede, ‘kamu menfaati’ ile ilgili yapılan yorumları da değerlendirdi. Sancak “Bizim amacımız, geçmişi yargılamak değil. Ama Folkart olarak, Basmane’de hayata geçirmek istediğimiz projede, kamu menfaatinin geçmişe oranla artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

HİÇBİR ENGEL KALMADI 
“Folkart’ın yarın temel atacakmış gibi davrandığı” yönünde yapılan yorumları da değerlendiren Sancak, “Folkart, bayram sonrasında arsayla ilgili tapu işlemlerini tamamlayarak, alanda şantiyesini kuracaktır. Temmuz ayı içinde sevgili İzmirliler, Basmane’deki Çukur alanının çevresinin Folkart tabelaları ve görselleriyle çevrildiğini göreceklerdir” diye konuştu.

Mesut Sancak’ın verdiği bilgiye göre, bundan sonrasında projelendirme ile ruhsat aşamasına geçilecek. Sancak, Ekim ayında Basmane’deki alanda inşaat faaliyetlerinin hızlanacağını belirtti. Sancak, bu faaliyetlerle birlikte, artık çalışmayı durduracak hiçbir engelin kalmadığını söyledi.

BEŞ BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Sancak, projenin 5 bin kişiye istihdam sağlayacağına yönelik yapılan olumsuz yorumları gülümseyerek karşıladıklarını belirtirken; “Şurası bir gerçek ki, inşaat süresinde bu projede minimum beş bin kişi çalışacaktır. Bu rakam abartılı değildir. Bu tür büyük projeler için doğal bir istihdam rakamıdır.” dedi. 

YATIRIM TUTARI 900 MİLYON TL
Mesut Sancak, proje için belirtilen yatırım tutarı olan 750 milyon TL’ye ilişkin yapılan yorumlara da açıklık getirdi. Sancak; “Projenin başlangıcında 750 milyon TL’lik yatırım tutarı rakamını, bize sorulduğunda kamuoyu ile paylaşmıştık. Ama en mükemmelini, en güzelini, en iyisini, en estetik olanı, en kalitelisini ve gerçekten dünya çapında dikkat çekecek bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Maliyetimiz bu nedenle artış gösterdi. Bu nedenle, yapılan yeni hesaplamalar sonucu, TMSF’ye ödenecek 80 milyon dolar arsa maliyeti dahil, ortaya toplam 320 milyon dolar civarında bir rakam çıkıyor. Yani toplam yatırım tutarının, 900 milyon TL’yi de geçeceği anlaşılıyor.” ifadelerini kullandı.

AVM KESİNLİKLE YAPILMAYACAK
Sancak, “Ticari olarak kayba uğrayacağımızı bilmemize rağmen, şehrin geleceğini düşünüp, İzmir lehine karar vererek, projede AVM yapmaktan vazgeçtiğimizi FOLKART olarak duyurmuştuk. Bu kararımızda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımı etkili oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kararımızı memnuniyetle karşılamıştır” diye konuştu.

Sancak, AVM’den vazgeçilmesine ‘esnaf ve trafik’ faktörlerinin neden olduğunu belirterek,“Basmane esnafı zarar görmesin istedik. AVM yapmamız halinde bölgeye çok ciddi yeni bir trafik yükü gelecekti. Bu içimize sinmedi. Güzel İzmir’e ve bize yakışmayacaktı. Bu nedenle duyarlı davrandık” dedi.

DÖRT DEĞİL ON PROJE
Folkart’ın Basmane ile ilgili acele şekilde, sadece dört proje hazırlamaya çalıştığı yönündeki yorumları da değerlendiren Sancak; bazı kişilerin bilgi eksikliği nedeniyle yanıldıklarını, istemeden de olsa kamuoyunu yanılttıklarını belirtti. Sancak, “FOLKART bu projede, dünyadan ve Türkiye’den, çok iddialı, altı farklı mimarlık ofisi ile çalışmaktadır. Bu mimarlık ofisleri; MAD ARCHITECTS, ROY HIGGS, TABANLIOĞLU Mimarlık, YAĞCIOĞLU Mimarlık, DDG, KORUCUOĞLU Mimarlık’tır. Sonuçta dört değil, tam on adet  proje ortaya çıkacaktır.” diye konuştu.

DÜNYANIN YARATICI MİMARLARI
Mimarlık ofislerinin, ünlü mimarları bünyelerinde barındırdığını vurgulayan Sancak, “Örneğin MAD ARCHITECTS’in başkanlığını yapan Ma Yansong dünyada en iyi genç mimar seçildi. Çok sayıda dünya çapında mimarlık ödülünün sahibidir. Dünyanın en yaratıcı on mimarı arasına girmiştir, dünyanın en önemli mimarlarından ve geçtiğimiz aylarda vefat eden Zaha Hadid’in en iyi öğrencisiydi” dedi.

 
Balatçık ve Sasalı'da iftar sofrası
 
Çıray’dan Yıldırım’a ‘İsrail’le anlaşma’ soruları!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Deniz 30 Haziran 2016 Perşembe 11:36

İnciraltı'nı da kurtar Folkart...

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 30 Haziran 2016 Perşembe 10:25

izmirin artık "bir yıl bile kaybetmeye tahammülü yoktur", bu bir gerçektir....

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in turizm cennetinde müdavimler krizi önledi!
Türkiye özellikle Rusya'yla yaşanan uçak krizi ve terör olaylarından dolayı ...
SGK'dan erken maaş ödemesi
Memur emeklisi, dul ve yetimlerin aylıklarının arefe günü ödeneceği bildirildi.
İTO Meclisi karıştı: Demirtaş ile Kazançoğlu istifadan 8 ay sonra karşı karşıya!
Kasım ayında yaşanan istifa depreminin ardından İTO Başkanı Demirtaş ile ...
 
Kestelli’den tarımda sıçrama müjdesi!
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli geride bırakılan yılık ilk ...
Kritik seviyenin altını gördü
Brexit sonrası kurda yukarı baskı sürse de, Rusya ve İsrail ilişkilerinde ...
DTO Başkanı Öztürk’ten uzlaşı mesajları
Geçtiğimiz hafta Başkan Kocaoğlu ile AK Parti İl Başkanı Delican arasında ...
 
Türkiye’ye gelen turist sayısı 22 yılın dibinde!
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Mayıs'ta yüzde 34.7 azalarak ...
Ve ÇED süreci başladı: Karşıyaka’daki o araziye dev AVM geliyor
Rönesans Holding bünyesinde yer alan Altunizade Gayrimenkul A.Ş Karşıyaka’da ...
DeFacto, C&A’in Türkiye mağazalarını devralıyor
DeFacto, C&A’in Türkiye’de bulunan 24 mağazasını Kasım ayına kadar devir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva