HABERLER>GÜNCEL
21 Ocak 2023 Cumartesi - 11:25

Foça’da tarihi anıtın önünde ocak isyanı: Gözünüzü taş doyursun!

Foça’da 2 bin 500 yıllık Pers Mezarı Anıtı’na yaklaşık 200 metre uzaklıktaki ormanlık alanda açılmak istenen taş ocağına Foçalılardan ve çevre örgütlerinden tepki geldi. Anıtın önünde yapılan eylemde projenin ÇED sürecinin sonlandırılması talep edilirken açıklamada “gözünüzü taş doyursun’ denildi.

Foça’da tarihi anıtın önünde ocak isyanı: Gözünüzü taş doyursun!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iş insanı Mustafa Narlı’nın İzmir’in Foça ilçesinde açmak istediği taş ocağı için ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurmuştu.

Proje tanıtım dosyasına göre, ilçenin İsmetpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 98,63 hektarlık ruhsat alanının 19,97 hektarlık alanında tüf taşı çıkarılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllığına işletme ruhsatı alan şirket ocaktan yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarmayı hedefliyor.

Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasına göre “Orman Alanı ve Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyor. Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise ruhsat sahasının yaklaşık 200 metre uzaklığında bir tüf taşına oyulmuş şekilde inşa edilen Pers Mezar Anıtı yer alması oldu. Milattan önce 4’üncü yüzyılda, Lykia- Lydia geleneğinde inşa edilen yapı Ionia da Persler e ait tek eser olma özelliğini taşıyor. Proje tanıtım dosyasında bu anıt mezarla ilgili bilgi verilmemesi ise dikkat çekmişti.

PROJE YARGIYA TAŞINACAK
Açılmak istenen taş ocağına Foça’nın sivil toplum kuruluşlarından ve çevre örgütlerinden tepki geldi. Foça’da Doğa Ve Tarih Talanına Hayır Platformu’nun çağrısıyla Pers Anıt Mezarı önünde yapılan açıklamada ÇED sürecine itiraz edildiği vurgulandı. Verilen ruhsat izninin iptali için dava açacaklarını duyuran Platform adına açıklamayı okuyan Ömer Atilla bakanlığın izin vermesi durumunda o kararı da yargıya taşıyacaklarını dile getirdi.

BURASI DÜNYA KÜLTÜR MİRASI BİR ALAN
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Deniz ve Kıyı Alanları Koruma Komisyonu Başkanı Hakan Barçın da dünya kültür mirası yapılara sahip bölgeye taş ocağı açılmasına karşı olduklarını söyledi. Hakan Barçın ; “ Bakın arkamızda 2 bin 500 yıllık tarihi bir miras var. Pers Mezar Anıtı. Hemen onun sağı solu zeytinliklerle dolu.  Her taraf bir doğa mucizesi. Doğanın çok cömert davrandığı bir yere taş ocağı yapmak isteniyor. Böyle fütursuzca, böyle bilinçsizce, böyle saldırgan bir tavırla daha nerelere varılacak çok merak ediyoruz. Foça çok önemli bir coğrafya, coğrafyanın cömertçe davrandığı br alan. Her tarafı orman ve yeşil alanlarla çevrili, içeride kültürel bir miras var. Dünya mirası. Bize ait bir şey değil. Dünyaya ait bir şey. Bunun yanıbaşına taş ocağı açılmak isteniyor. Buna kesinlikle karşıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. “ dedi.   

Açıklama şu şekilde:

"Son yıllarda ülkemizin dört bir yanında yer altı ve yerüstü zenginliklerimiz acımasızca talan ediliyor. Doğa talan edilirken insana dair her şey yok sayılıyor. Bu talan bir gün HES olarak, bir gün de TAŞ OCAĞI olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik Bakanlığı tarafından, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan, taş ocağı yapılmak istenen yerin hemen yanı başındaki dünya mirası 2500 yıllık Pers Mezar Anıtında bir basın duyurusu yapmak üzere toplandık. 

Bu yapılmak istenen Taş Ocağı proje tanıtım dosyasına göre;

-İlçemizin Pers Mezar Anıtı’nın da içinde bulunduğu doğal ve tarihi sit alanı sınırlarının hemen yanında yer alıyor.

-98,63 hektarlık alan (başka bir deyişle 980 dönüm) içerisinde 19.97 hektarlık alanda tüf taşı çıkarılması planlanıyor.

-Dosyada yer alan bilgilerde yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarılması hedeflenen ve bu hıza göre de kapasitesinin 610 yıl olarak hesaplandığı bir alana T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile 20.12.2022-20.12.2032 tarihli II-B grubu İşletme Ruhsatı alınmış ve Çevre Şehiricilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci başlatıldığı ilan edilmiştir

Bu Plana “TEKNİK” açıdan:

Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasına göre “Orman Alanı ve Tarım Arazisi” sınırları içerisinde kalmaktadır. Orman Alanı ve Tarım Arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın Maden Faaliyetine konu edilmesi planlama ve yer seçim ilkelerine aykırıdır.

Planlama ve Yer Seçim İlkeleri Açısından Değerlendirilmesi yapılmaksızın,

Bölgenin Kapasite Sorunu Açısından değerlendirmesi yapılmaksızın,

Kültürel Varlıkları Etkileri Açısından Değerlendirilmesi yapılmaksızın ve

Alanın Niteliğine,

Zeytinlik Alanlarına ve Tarım Alanlarına,

Su kaynaklarına, etkisi değerlendirilmeksizin hazırlanan Proje Tanıtım Dosyası ve                  ÇED sürecine itiraz ediyoruz.

YURTSEVER OLARAK, İSE, İzin Vermeyeceğiz!!!   Neden mi?

-Taş ocağı faaliyeti başladığında ilk önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak.

- Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek.

- Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak.

-Yaydığı toz, çevrede yaşayanları ve bitkileri etkileyecek.

- Gürültü ve görüntü kirliliğine neden olacak, çamur atıkları çevreyi kirletecek.

- En sonunda geriye tehlike yaratan falezli, dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak. 

VE İTİRAZ EDİYORUZ!!!!

HER TÜRLÜ HUKUKİ YOLA BAŞVURACAĞIZ DİYORUZ!!!

- Foça Halkı olarak “Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğine aykırılığı müessese izinlerinin sınıfı dışındaki izinler olması ve Tarım Toprağı,  Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanları, Mera alanları ve Sulak alanlar,  Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları, Sulak alanlar, Su havzaları, Tarihi yapılar, Tarihi sit alanları vb. bulunması sebebiyle Ruhsat İptali davası açacağız!!!

- ÇED Olumlu Kararı çıkması halinde idari dava ile iptal davası açacağız.!!!

- ÇED hazırlama sürecinde, yürürlükte olan plan kararları dikkate alınmamıştır. Çevre Düzeni Plan notlarında yer alan, yer seçim kararları ilgili yasa ve yönetmeliklere bilimsel çalışmalara ve uzman görüşlerine uygun olmadığı için İTİRAZ EDİYORUZ!

- Mevcut Yerleşim Alanları Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi yönünden eksiktir. İşletmenin oldukça yakınında yer alan yerleşim alanlarına hava ve gürültü kirliliği açısından etkisi olduğu için İTİRAZ EDİYORUZ!

- Proje alanı içerisinde Gediz Havzası Drenaj Alanı içerisinde yer almaktadır. Dere ve mevsimsel akış gösteren dereler bulunduğundan Su Kirliliği Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılmaması yasa ve yönetmelik açısından açık aykırılık içerdiği için İTİRAZ EDİYORUZ!

- Arkeolojik ve sanat tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmaksızın, Pers Anıtı ve Proje Etki Alanında yer alan kültür ve tabiat varlıklarına etkisi uzman meslek mensupları tarafından değerlendirilmediği için İTİRAZ EDİYORUZ!

- Foça halkı olarak, Foça Belediyesi olarak, Foça’da zeytincilik, hayvancılık, tarım yapanlar olarak, ÇOCUKLARINA TALAN edilmemiş doğa ve tarih bırakmak isteyenler olarak İTİRAZ EDİYORUZ! 

Kısaca  “GÖZÜNÜZÜ TAŞ DOYURSUN”!!!  diyoruz: 

Son yıllarda ülkemizin dört bir yanındaki yer altı ve yerüstü zenginliklerimiz acımasızca talan edildiğine şahit oluruz. Oysa en son yaşadığımız pandemi felaketi henüz sonlanmamışken, her geçen gün bir kâbusa dönüşen iklim krizinin etkilerini yaşarken, biz ne yapıyoruz. Doğa’yı talan etmeye devam ediyoruz. Artık yeter, durun diyoruz;

Başka ülkemiz de dünyamız da yok gideceğimiz !!!

Doğanın, tarihin bu kadar cömert davrandığı bir coğrafyaya bu kadar pervasızca kötü davranmak, NİYE diye soruyoruz !!!

Aliağa sanayisi yetmiyormuş gibi bir de içerden yok etmeye çalışmak NİYE diye soruyoruz !!!

Artık yeter. Suyumu toprağımı havamı tarihimi rahat bırak, dokunma !!!

FOÇA’DA DOĞA VE TARİH TALANINA HAYIR PLATFORMU"

 
Bakanlık duyurdu: İzmir'in iki ilçesine Roman konutları!
 
Altınordu'da Gökhan Ünal yenilgiyi tattı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ST 21 Ocak 2023 Cumartesi 18:53

Tarihe, doğaya saygısızlık kabullenilemez.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Operasyonla ele geçirildi! Tam 70 bin litre!
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin düzenlediği operasyonla, ...
Mısır yüklü TIR'da 5 milyonluk kaçak telefon!
Osmaniye'de, uygulama noktasında durdurulan mısır yüklü tırda yapılan ...
İzmir'in seksi avukatına mapushane yolu!
Aydın merkezli 29 ilde jandarmanın düzenlediği devre mülk dolandırıcılığı ...
 
Akar'dan İsveç Savunma Bakanı açıklaması
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç'teki PKK/YPG yandaşlarının provokasyonlarına ...
İsveç'in Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
İsveç’te, yarın 'Kuran-ı Kerim’in yakılması' eylemine izin verildiğinin ...
4 ildeki yatırımlara 'proje bazlı teşvik'
Gaziantep, Konya, Hatay ve Bursa'daki bazı üretim tesisi yatırımlarına ...
 
İstanbul'daki Sırp çetenin işkence albümü çıktı!
Sırp organize suç örgütü lideri Juvan Vukotiç'i silahlı saldırı sonucu ...
Romanlara özel konut projesinde yeni gelişme!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roman vatandaşlara özel konut projesi ...
Kuzey Ege'de fırtına bekleniyor!
Kuzey Ege'de rüzgarın, güney ve güneydoğu yönlerden fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva