HABERLER>EKONOMİ
14 Mart 2023 Salı - 11:45

EYT Platformu Ankara yolcusu… Yaş tamam, sıra stajda!

İzmir EYT Başkanı Doğan Türker, yarın AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ı ziyaret eden yaş sorununu çözülmesinden dolayı teşekkür edeceklerini, ancak staj başta olmak üzere çözüm bekleyen diğer sorunları yeniden hatırlatacaklarını söyledi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, EYT’nin sadece yaş sorununun çözüldüğünü, çok sayıda mağduriyetin yerinde durduğunu söyledi.

EYT Platformu Ankara yolcusu… Yaş tamam, sıra stajda!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Emeklilikte Yaşa Takılanların önemli bir kısmı, önümüzdeki ay emekli maaşlarını almaya başlayacak. Ancak EYT yasasından faydalanamayan stajyerler, tepkilerini eylemlerle ortaya koyuyor. İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Doğan Türker, o sorunların da çözülmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Başkan Türker, 15 Mart Çarşamba günü EYT Platformu olarak, hem yaş sorununun çözümü nedeniyle teşekkür etmek, hem de çözüm bekleyen diğer sorunları hatırlatmak için Ankara’ya gideceklerini, AK Parti ve MHP Grup Başkanvekilleri ile görüşeceklerini açıkladı.

STAJ DOSYASINA BAKACAĞIZ, DEDİLER AMA PEK BENİMSEMEDİKLERİ BİR SORUNDU
EYT Yasasının çıkmasıyla EYT’nin sadece yaş sorununun çözüldüğünü, sadece staj değil, başka sorunların beklemeye alındığını hatırlatan İzmir EYT Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Doğan Türker, “EYT’nin Y’sini çözdüler ama çözüm bekleyen başka sorunlarımızı hatırlatmaya, gündemde tutmaya devam edeceğiz. Kısmi emeklilik de stajın başlangıç kabul edilmemesi kadar çok önemli bir sorun” dedi. Türken, yarın Ankara’da bir dizi ziyarette bulunacaklarını belirten Türker, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’la bir araya geleceklerini, eğer randevu verilmesi halinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüşeceklerini anlattı.

Başkan Türker, “Acaba seçimden önce o sorunları da çözer miyiz diye nabız yoklayacağız” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

1,5 MİLYON DOLAYINDA STAJYER MAĞDURU VAR
“EYT dosyasındaki staj meselesi bir anda kilitlendi. Zaten staj meselesinin üzerinde hiç durmamışlardı. Bakacağız, falan dediler ama çok da benimsemedikleri bir şeydi staj. Staj, eğitim amaçlı yapılan bir şey diyerek gerekçe gösterdiler. Hatta bu iş için bize gelmeyin, bile dediler. 1,5 milyon dolayında stajyer mağduru EYT’li var. Eylemler yapmaya başladılar. İnşallah o da hallolacak. Bakan Vedat Bilgin’e staj dosyasını sunduk ancak Bakanlıkta kabul görmedi. Biz aslında tüm mağduriyetlerle ilgili başvuruda bulunduk. 5 bin gün, kısmi emeklilik gibi. Bize dediler ki, sizin adınız ne? EYT! Yani emeklilikte yaşa takılanlar! Yaş probleminizi tamamen çözüyoruz, diğer taraflara dokunmuyoruz, dediler. Biz de, yaş sorunun çözülmesinin de iyi bir şey olduğunu, ancak o sorunları unutturmayacağımızı söyledik. Kalan sorunlar için de mücadelemiz devam edecek. Stajyerlerin yanı sıra diğer mağduriyetleri de gündeme getireceğiz. Bağkur tescilinden tutun, staj, 5 bin gün prim, kısmi emekliliğe kadar hepsini gündeme taşıyacağız. Yaş sorunun çözümü için de teşekkür edeceğiz.”

TÜTÜNCÜOĞLU: MAĞDUR PEK ÇOK GRUBA HAKLARI VERİLMEDİ
EYT Yasasının topal doğduğunu, sadece yaşla ilgili sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Fuat Tütüncüoğlu, mağdurların pek çok haklarının verilmediğini söyledi. EYT Yasası ile sosyal güvenlikte bir reform yapılmış gibi gösterildiğini ancak gerçekte böyle bir şeyin olmadığına vurgu yapan Tütüncüoğlu, dosyadaki yaş dışındaki sorunların da bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Tütüncüoğlu, şu yorumlarda bulundu:

“EYT ile sosyal güvenlikte bir reform yapılmamış ve bir hak verilmemiştir. 8 Eylül 1999 öncesi emeklilik mağduriyeti sadece YAŞ’ta değildir. Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında olanlar sadece 4/A, yani SSK’lılar değildir. Kendi adına ve hesabına çalışan Bağ-Kur’lular kaderleri ile baş başa bırakılmıştır. Staj mağdurlarının mağduriyeti giderilmemiştir. Sosyal Güvenlik öncesi doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkı verilmemiştir. Hem Bağ-kur hem de SSK’da kısmi emeklik hakkı, yani 3600 gün ile SSK’dan 5400 gün ile Bağ-kur’dan emeklilik hakkı verilmemiştir. Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerdeki sigorta başlangıçları, EYT içinde sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemiştir. Pandemi döneminde çalışılmayan günler için borçlanma hakkı tanınmamıştır. 2000 yılı öncesi vergi ve oda kaydı olanlara tescil hakkı verilmemiştir; ABO yani aylık bağlanma oranlarındaki mağduriyet giderilmemiştir. Vaat edilen 5 bin gün şartı kayda alınmamıştır. Elleri nasırlı Tarım Bağ-kur’luların sorunlarına hiç el atılmamış, yıllarca üreten,ekip-biçen yıllarca toprakla uğraşan Tarım Bağ-kur’luların ziraat odası kaydı yok diye hiçbir hakları teslim edilmemiştir. Özetleyecek olursak, EYT adı altında yapılan tek şey, yaşa bakılmaksızın kademeli gün sayısı ile emeklilik hakkı verilmiştir, o kadar.”

 
Bergama'da TOKİ konutlarında kuralar çekildi
 
Semra Güzel hakkında yeni iddianame!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Süleyman karaaslan 24 Mart 2023 Cuma 09:18

Vedat bey herşeyi yapacak ama sözü havada kalıyor inşallah sonbir hamle yapar

Yorumu oyla      2      3  
Süleyman karaaslan 24 Mart 2023 Cuma 09:18

Vedat bey herşeyi yapacak ama sözü havada kalıyor inşallah sonbir hamle yapar

Yorumu oyla      2      3  
Levent 15 Mart 2023 Çarşamba 12:14

Staj girişini saymıyorlar, yasa çıktığı tarihte askerde olup bu yasadan faydalanamayan insanların günahı ne

Yorumu oyla      2      3  
Pınar 14 Mart 2023 Salı 18:52

Bizlerde 9 Eylül 1999 sonrası mağdurlarız. 1 günle 17 yıl ememklilik bekleyenleriz Peki bu adaletmidir.Sistemin biran önce değişmesini istiyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
izmir 14 Mart 2023 Salı 13:36

staj emeklilikten sayılmaz. abartmayın

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in sanayilerinde EYT manzaraları... İAOSB'de personel açığı yaşanır mı?
Sanayinin çeşitli sektörlerinde yaşanan nitelikli personel sıkıntısının ...
Kemeraltı zam mağduru… ‘Bu Ramazan zor geçecek’
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Ramazan ayına 9 gün ...
Örtülü faiz sınırı 70 bin TL olarak belirlendi!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ihtiyaç kredisine yönelik örtülü ...
 
İzmir’in otellerine kongre bereketi: Yüzde 80 doldu!
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Başkanı ve Türkiye ...
Ocak'ta rekor cari açık!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi istatistiklerine ...
Perakende satış hacminde büyük artış
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ocakta geçen yılın aynı ayına ...
 
Lokantacıların İzmir'deki başkanı da isyan etti: 200 liraya çorba mı olur?
Artan yemek fiyatlarının sebebinin kullandıkları hammaddelerin aşırı zamlanmasından ...
Şap hastalığı sonrası et krizi endişesi… Sektörden önemli açıklama
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Üyesi Bülent Arman hayvanlarda yayılan ...
EMD İzmir genel kurulunu gerçekleştirdi
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi'nin 7’inci olağan genel kurulu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva