HABERLER>EKONOMİ
11 Kasım 2021 Perşembe - 09:32

EYT'lilerin İzmir Başkanı: Cumhurbaşkanımız gibi emekli olmak istiyoruz

İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Doğan Türker, ortalama 6 milyon EYT'linin yeni düzenlemeyi beklediğini belirterek, "Asgari ücretin altında bir emekli maaşı verilmemeli. Zaten asgari ücretle yaşamak mucize, bir de bunun altında para verirseniz iyice mucize olacak. Bizim tek istediğimiz Cumhurbaşkanımız gibi, yani nasıl işe girdiği şekilde emekli olduysa, biz de o şekilde emekli olmak istiyoruz" diye konuştu.

EYT lilerin İzmir Başkanı: Cumhurbaşkanımız gibi emekli olmak istiyoruz

EGEDESONSÖZ - İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Doğan Türker, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Türker, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

EYT sorununun, 22 yıldır süren bir sorun olduğunu belirten Başkan Doğan Türker, “19 yıldır iktidarda olan hükümetin bu konuyu dillendirmesi güzel bir şey. Ancak ne kadar inandırıcı, ona bakmamız lazım. Bunu basından duyuyoruz sürekli. Yetkili birinden EYT için çalışıyoruz, söylemini duymadık. Sadece basında yer alıyoruz. Bu söylemler daha önce de vardı. İnandırıcılığı konusunda şüphemiz var. 2018 yılında Devlet Bahçeli'nin seçim vaatlerinde vardı. SGK'daki bütün aksaklıkları düzelteceğiz demişti ancak seçim sonrası unutuldu. Şimdi de seçim arifesine giriyoruz sanırım. Biz yetkililerin net bir şekilde açıklamasını bekliyoruz ve Resmi Gazete’de görmeden inanmıyoruz. Çalışma yapılıyor deniliyor ancak her şeyde çalışma yapılıyor. Biz 3600 ve EYT için net bir açıklama duymadık. Resmi Gazetede yayınlanmadan inanmayacağız" dedi.

ARA FORMÜLLERİ KABUL ETMİYORUZ
Tek çözüm yolunun 1999 yılında çıkarılan yasanın iptali olduğunu vurgulayan Türkler, "8 Eylül dâhil, 9 Eylül 1999'dan önce işe başlamış herkes EYT mağdurudur. Bunun ara formüller ile çözülme durumu yoktur. Bu bizim kabulümüz olan bir şey değildir. Bizim tek kabulümüz, 1999'dan önce, maç oynarken kural değiştirilmiştir. Biz hakları ellerinden alınmış kardeşlerimizin haklarının verilmesini talep ediyoruz. Ancak bu şekilde EYT'lilerin sorunları çözülüyor. Ara formül ile EYT sorunları çözülmez. Bir formül ortaya konulacaksa, çağırın bizi, ortak bir çalışma ortaya koyalım, çözüm noktasını beraber bulup karar verelim. Tek çözüm de 1999'da çıkan yasanın iptalidir. Ancak o zaman hakkımızı almış oluruz" diye konuştu.

DEVLET BİZİ ‘GENÇ’ GÖRÜYOR, İŞVEREN İSE ‘YAŞLI’ BULUYOR!
Emeklilik zamanı gelmiş ancak yaşa takılan vatandaşları işverenlerin 'yaşlı' bulduğu gerekçesi ile çalıştırmadığını ve bu nedenle zorluklar yaşadıklarını belirten Türker, şunları söyledi:

"1999'da çıkan yasa, 2 ila 17 yaş arasında bize yaş şartı getirdi, emekli olma konusunda. Biz işe girdiğimizde erkeklere dedi ki, seni 25 yıl, 5 bin gün doldurunca emekli edeceğim.  Sonra bir anda kurallar değişti. Yasalar uygulansa bu sorun olmayacaktı. Biz erken emeklilik istemiyoruz. Maç oynanırken kuralların geriye işletilmesinden sonra elimizden alınan haklarımızı almak için mücadele ediyoruz. Bize yapılan haksızlığın ve vicdansızlığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Türkiye’de 65 yaşına kadar bir insan görmüyorum, çalıştıracak bir işyeri de görmüyorum. Bunun altyapısını yaparsanız ancak olur. EYT'lilerin içinde 40-42 yaşlarında işsiz olan binlerce insan var. İşverene gidiyor yaşlısın alamam diyor, devlete gidiyor 'gençsin çalış, seni emekli edemem' diyor. Biz genç miyiz, yaşlı mıyız, bilemiyoruz. Altyapı sağlanabilirse emeklilik yaşını yukarı çekebilirsiniz tabii ki…"

LEHTE YASA İŞLETEBİLİRSİNİZ ANCAK ALEYHTE YASA UYGULANMAZ
EYT'liler için kulislerde konuşulan bilgiler arasında yer alan Almanya ve Finlandiya modellerinin incelendiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Türkler, "Dünyada da emekli olma yaşı 60-65 ancak, dünyanın hiçbir yerinde de yasa çıkarılıp geriye dönük işletilen bir durum yok. Lehte yasa işletebilirsiniz ancak aleyhte de yasa uygulanamaz.  Avrupa'da insanlar emekli olamıyorsa da emekli olmaları için farklı yollar var. Ya para veriyor, geçimini sağlamak için, ya da emekli ediyor. Biz de işsizsen açsın. Bizde diyelim ki 50 yaşında biri emekliliğe hak kazandı, ancak 55 yaşını doldurduğunda emekli olursun, dendi. Bu insan, 5 yıl boyunca evine ekmek götürmesin mi? Hem çalıştırmıyorsun, hem geçimini sağlaması için maaş vermiyorsun, böyle bir şey olmaz " dedi.

ALMANYA VE FİNLANDİYA MODELLERİ NASIL İŞLİYOR?
Geçmişte verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekerek eleştirilerini sürdüren Türkler, "Bu bizim kabul göreceğimiz bir şey değil. Bizim tek kabul göreceğimiz formül, daha önce de söylediğim gibi, 1999'da çıkarılan yasanın iptali. İşe girdiğimiz zamanın yasasını uygulanmasıdır. Almanya modelinde emekliliğinize 5 yıl varsa, sizden her yıl için yüzde 2 kesinti yapılıyor. Ancak Almanya'daki emekli maaş ile Türkiye'deki bir mi? Almanya'da 1500 Euro alınıyor ancak benzinin litresi 1 Euro. Türkiye'de emekli maaşınla alabileceğini benzin miktarı 400 litre. Bunlar bizim kriterimiz olmaz, bizler bunu istemiyoruz. Bizim tek modelimiz var 1999 yılında çıkan yasanın iptali. Ankara'da bir miting yapmıştık. O zaman da EYT sorunları çözülüyor diye söylemler vardı ancak sonra yapılan 'çalışma yok' ifadesi ile yıkılmıştık. Şimdi tekrar bu gündeme geldi ve soruyoruz ne değişti?  Bizim inancımız kalmadı. O yüzden Resmi Gazete'de görünce inanırız. Artık duygularımız ile oynatmayacağız" diye konuştu.

EYT TOPLUMSAL BİR MAĞDURİYET
Kendi sorunlarının seçim vaadi olarak görülmemesini isteyen Türkler, bu konuda şunları söyledi:

"Her seçim dönemi olan şeyler. Bu mağduriyet 22 yıldır var, 19 yıldır bu hükümet iktidarda. Bugüne kadar niye ele almadınız? Biz bunu sahalarda mitinglerde basında her yerde seslendirdik. Seçim arifesine yaklaşıp EYT'lilerin nasıl oyunu alırız diye mi bakıyorlar? Umarım yeni yasayı çıkartırlar ancak 1999'daki yasanın iptali ile yeni yasayı çıkarmak mümkün olabilir. Eski yasa kaldırılmadıkça çözüm olmaz. Biz hükümetten bu hamleleri çok önce bekliyorduk. Çünkü ortada bir mağduriyet var. Bizim bir problemimiz var. Bizi seçim vaadi olarak görmeyin. EYT toplumsal bir mağduriyet. Bir an önce bu problemi ortadan kaldırsınlar. Bir başka açıklamada, EYT dosyasının, 2022’nin sonuna kadar Cumhurbaşkanının masasında olacağı ifade edildi. Neden 2022'nin sonuna kadar bekliyoruz?. Sorunumuz belli, çözümü belli. Bu devletin bu sorunu çözecek gücü var. EYT yüzünden kaçak çalışan arkadaşlarımız var. Sadece bundan 100 milyar zarara uğruyor devlet. O arkadaşlar emekli edilse, kimseye yük olmayacak zaten. Devletin görevi insanların refahı için bu mağduriyetleri gidermektir."

40 YAŞINDA EMEKLİ OLMAYI BİZ DE DOĞRU BULMUYORUZ, ANCAK…
60 yaşında emekli etmek için önce çalışma hayatının zeminin, altyapısının hazırlanmış olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Doğan Türker, sözlerini şöyle sürdürdü:

“38-40 yaşında bizde emekliliği doğru bulmuyoruz. Biz erken emeklilik istemiyoruz. Biz işe girdiğimiz şartlarda emekli olmak istiyoruz. 50-60 yaş Türkiye şartlarında emeklilik için normal olabilir. Ancak yasalar yasayı çıkarttıktan sonra geçerli olur. Yaş sınırını yukarı çekebilirsiniz ancak altyapıyı oluşturmanız lazım. Bunun altyapısı olarak iş güvenliği olabilir. Yani 65 yaşına kadar çalışma zorunluluğu koyarsınız. Ya da aile sigortası uygulanır. Devlet, hayatını idame ettirecek kadar maaş vermek zorunda. Bunlar yapılırsa altyapı oluşmuş olur. Asgari ücretin altında da bir ücret verilmemeli. Zaten asgari ücretle yaşamak mucize bir de bunun altında rakam verirseniz iyice mucize olacak. Bizim tek istediğimiz Cumhurbaşkanımız gibi, nasıl işe girdiği şekilde emekli olduysa, biz de o şekilde emekli olmak istiyoruz.".

2022'NİN SONUNU BEKLEMEYE GEREK YOK
Şu an Türkiye genelinde EYT sorunun çözülmesi ile birlikte ortalama 1 milyon kişinin emekli olacağını vurgulayan Türkler, "1.200-1.700 TL arasında emekli maaşı bağlanan arkadaşlar olacak. Asgari ücret, bir haneye girmesi gereken en düşük maaştır. Asgari ücretle geçinemiyorken, 1.500 TL ile geçinin diyorlar. Nasıl geçinilecek? En kötü evin kirası 1.500 TL. Benzin olmuş 8 TL. Nasıl geçinilecek? Bu ülkede en düşük emekli maaşı 3 bin TL olmalı. Şu anda EYT'lilerin yaş ortalaması 45-54 yaş arası. 38-40 yaşlarda değiller yani. Ne zaman emekli olacağını bilen insanlar bir gün kalkıp emeklilik süresinin uzadığını gördü. 5 milyon 800 bin EYT'li var. Bu sorun ilk çıktığında, 11 milyon kişi etkilenmişti. Bu insanlar elbet hakkını alacak ancak 2022'nin sonunu beklemeye gerek yok. 1999 öncesi, 5 bin gün kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl şartı vardı. Biz o günkü yasaları kabul ediyoruz. Bugün yasa çıksa bile, yine kademe olacak. Bunun yanında düşük maaşlardan dolayı emekli olmayacak insanlar var. Diyelim ki 5 bin lira maaş alan işçi, emekli olduğunda 2500 lira alacak. Niye emekli olsun ki. Bugün yasa çıksa 700 bin ile 1 milyon kişi emekli olacak. Bu da devletimizi üzecek bir maliyet değil. Mağduriyetin maliyeti olmaz, olmamalı zaten."

 
Atatürk sevdiği şarkılarla Bergama’da anıldı
 
Bayraklı 7'den 70'e Ata'sını andı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gram altında yine zirve: 578 TL'ye kadar çıktı
Gram altın, dolar/TL'deki yükseliş ve küresel altın fiyatlarındaki ralliyle ...
Ticaret Bakanlığı'ndan 'efsane cuma' uyarısı
Ticaret Bakanlığı, 'efsane cuma indirimleri', 'şahane cuma indirimleri' ...
Dolar yeniden rekor seviyeye yaklaştı
Güne 9,74 seviyelerinde başlayan dolar/TL, öğle saatlerinde hızlı artışla 9,84'ü gördü.
 
Tüketici mahkemesinden örnek karar: Başkasına satılan koltuğa tazminat!
İzmir 6. Tüketici Mahkemesi, 4 kişinin İtalya tatili dönüşü uçaktaki koltuklarının ...
Eylül ayı işsizlik rakamları açıklandı
TÜİK, eylül ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı, ...
Türk-İş'ten asgari ücret açıklaması
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bu sene toplumu tebessüm ettirecek ...
 
Bakandan Karadeniz'de müjde açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Karadeniz'deki keşiflerimizin ...
Gümrük borçlarına E-Devlet'ten sorgulama
Ticaret Bakanlığı, gümrük idarelerine başvurmadan vergi ve ceza borçlarının ...
Bilgin'den EYT ve 3600 EK gösterge açıklaması
Emeklilikte yaşa takılanların durumu uzun süredir gündemde. Çalışma ve ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva