HABERLER>EKONOMİ
23 Kasım 2022 Çarşamba - 10:13

ESİAD ve TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’ndan ortak çalıştay

ESİAD işbirliği ve ev sahipliğinde, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu koordinatörlüğünde, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UNWOMEN) desteği ile Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) çerçevesinde, “Eşitlik Yıldızı Projesi” başlatılarak bir “Yuvarlak Masa Çalıştayı” düzenlendi. ESİAD Merkezi’nde yapılan yuvarlak masa çalıştayında, WEPs imzacısı şirketler ile henüz WEPs imzacısı olmamış firma temsilcileri bir araya getirilerek deneyim aktarımı sağlandı.

ESİAD ve TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’ndan ortak çalıştay

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Global Compact Network Türkiye Ege Bölgesi Yürütücüsü ESİAD’ın, aynı zamanda Global Compact Kadının Güçlenmesi İzmir Platformu’nun da yürütücüsü olduğunu belirterek, Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini (WEPs) benimseyen firmaların sayısının çoğalmasına önem verdiklerini ifade etti.  Kadın ve erkek arasında eşitsizliklerin yüz yıllardır sürdüğünü belirten Zorlu, “ne yazık ki toplumsal cinsiyet eşitliği sorunu da küresel ölçekte devem ediyor. Sadece son 50 yıldır kalkınmanın ancak kadınların da toplumsal hayatın her alanına aktif katılımı ile mümkün olacağı anlaşılmış durumda” dedi.

BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasına SKA 5 olarak "toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek” başlığının dahil edildiğini hatırlatan Sibel Zorlu, “Türkiye’de, cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesi için bazı mevzuat iyileştirmeleri yapılmış olsa da uygulamada ciddi sorunlar yaşanıyor. Ülkemizin uluslararası düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği alanında oldukça gerilerde kaldığını görüyoruz” dedi.  Dünya Ekonomik Forumu (WEF) “Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu”na göre Türkiye’nin 146 ülke arasında 124. sırada yer aldığını vurgulayan Sibel Zorlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin bu kadar gerilerde olmasının en önemli nedeni kadınların istihdama, siyasete ve karar alma mekanizmalarına katılımlarının düşük olmasıdır. Türkiye, ekonomiye katılım ve fırsatlar alt endeksinde 134. , eğitime erişim alt endeksinde 101., sağlık ve yaşam alt endeksinde 99., siyasal güç alt endeksinde ise 112. sırada. Bu çerçevede, kadınların iş hayatında ve toplumda güçlenmesini sağlamak amacıyla iyi uygulama örneklerini geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Kadınların işgücüne dahil olmasında özel sektöre büyük sorumluluk düştüğüne inanıyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ilerleme sağlayabilmemiz için kurumsal sahiplenmenin güçlü olması gerekiyor. Bu noktada üst düzey yönetimin liderliği kilit unsur. ESİAD olarak, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu, Dokuz Eylül Üniversitesi ve UNWomen ile ‘Eşitlik Yıldızları’ projesinde bir araya gelmekten memnuniyet duyuyoruz”

ÖZTEZEL: TEMEL MESELEMİZ FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK
TOBB İzmir Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel  konuşmasında, yaşamın pek çok alanında eşitsizliklere neden olan toplumsal cinsiyet kalıplarını çalışma hayatında değiştirmek ve kadın ve erkek eşitliğini sağlamak için bu projeye başladıklarını söyledi.  2016 yılından bu yana toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda aktif çalışmalar sürdürdüklerini vurgulayan Öztezel, “İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor projesi ile İzmir’de bu konuda emek veren firmaları ve yöneticileri görünür kılmak, iş birliği ağı oluşturmak, rol modeller ve deneyim paylaşımları aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yeni farkındalıklar yaratmak gibi hedeflerle kolları sıvadık.  Acelemiz var. Toplumsal cinsiyet eşitliği hem ülkemizde hem de dünyada ilerlemenin en yavaş olduğu alanların başında geliyor. Mevcut hızla devam edersek küresel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği için 136 yıla, ekonomik eşitlik için 267 yıla ihtiyaç var. Bu yüzden projemiz çok kıymetli” dedi.

Aysel Öztezel, nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğu ancak iş gücüne katılım oranının yüzde 30 olduğu bir ülkede sağlıklı, adil ve verimli bir ekonomik büyüme ve sosyo kültürel bir gelişme beklemenin hayal olduğunu ifade etti. Öztezel, “kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliği sağlanması temel meselemiz. Bunun en kilit noktalarından biri de toplumsal cinsiyet eşitliğini çalışma hayatında uygulamaktır. Ne yazık ki kadınlar için şiddet sorununu odağımıza almak durumunda kaldık. En büyük sorun eğitimsizlik ve işsizlik. Kadın işsizlik oranı yüzde 14,6 erkek işsizlik oranı yüzde 9,6.  Kadın iş hayatına dahil oluyor yine sevinemiyoruz. Bu sefer de iş hayatında yaşanan eşitsizliklerle mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

DE NEVE: DENEYİM PAYLAŞIMI ÇOK DEĞERLİ
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Özel Sektör Ortaklıkları Takım Lideri Pınar Akçayöz De Neve, UNWOMEN olarak kadının güçlendirilmesi prensiplerinin kendileri için çok değerli olduğunu söyledi. İzmir’de bu alanda güçlü ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak istediklerini söyleyen De Neve,  “İzmir’de mevcut Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women's Empowerment Principles-WEPs) imzacısı olan, hem deneyimlerini paylaşarak örnek olmak isteyen hem de yeni bilgilere, değişime, dönüşüme açık ve bu alanda çalışmak isteyen tüm şirketlere bu projeye dahil olmaları için çağrı yapıyoruz. Bugün WEPs imzacısı temsilcilerin imzacı olmayan katılımcılara deneyim aktarması için buradayız. Bu deneyim aktarımı, yuvarlak masa çalıştayı son derece faydalı ve gerekli” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Meltem Kolday ise Türkiye’de ilk defa toplumsal cinsiyet eşitliği dersini müfredata dahil eden üniversite olduklarını kaydetti. Bu örneklerin çoğalması gerektiğini vurgulayan Kolday, “bir devlet üniversitesi olarak bu ileri hamleyi bir çok özel üniversitelerden önce yapabilmemizin altında kadın rektöre, kadın dekana sahip olmamız yatıyor. Bu örneklerin çoğalması gerek” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından yuvarlak masa çalıştayında katılımcılar deneyim paylaşımında bulundu.

 
Ege Üniversitesi'nden kişi başı 45 bin TL'lik promosyon!
 
'Ben gay değilim' diyen Cemil İpekçi'den cinsellik itirafı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kruvaziyer turizmine ‘savaş’ darbesi… ‘İptaller artabilir’ uyarısı!
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’e ziyaret ...
İhtiyaç sahiplerine 9,7 milyar lira destek ödemesi yapıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, "Ekim ayı içerisinde sosyal yardım ...
SGK'dan 'kayıt dışı'na 762 milyon lira ceza!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında ...
 
Peynir fiyatı eti solladı… Köye dönüş!
Peynirin fiyatının et fiyatlarını sollaması ile ilgili değerlendirmelerde ...
Tüketici güven endeksi kasımda yükseldi!
Tüketici güven endeksi kasımda aylık bazda yüzde 0,6 artışla 76,6'ya yükseldi.
KÖY-KOP Başkanı Soyer'den 'kişisel kar' uyarısı: Kooperatifçiliği yok ediyor!
İzmir KÖY-KOP Birliği Başkanı Soyer Kooperatifçilikte asla kişisel kâr ...
 
Bakanlık listeyi açıkladı… İzmir’e 2,5 milyarlık teşvik!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı teşvik listesine göre İzmir ...
'Darphane altına dayalı sertifika ihraç edecek'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Darphane ve Damga Matbaası Genel ...
Vakıf mülklerine yüksek zam geliyor… Kemeraltı esnafına kira şoku!
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Borçlar Kanunu’na göre, aralık ayının oranının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva