HABERLER>EKONOMİ
4 Aralık 2015 Cuma - 08:44

Enerjide yeni oyunlar: Eğer gazı kesersek...

Ankara-Moskova hattında gerilen ilişkiler, doğalgaz ihtiyacında Rusya’ya bağımlı olan Türkiye’nin alternatif arayışlarını hızlandırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’da Türk Akımı Projesi’ni duyurmasının üzerinden tam bir yıl geçtiği bugünlerde oyun değişti. Gazprom’un dün Türk Akımı görüşmelerini durdurduğunu bildirdiği dakikalarda, Başbakan Davutoğlu ise TANAP’ın erkene çekilmesi için Azerbaycan ile anlaştıklarını açıkladı.

Enerjide yeni oyunlar: Eğer gazı kesersek...

Rusya ile gerilen ilişkiler sonucu uygulanan yaptırımlar, henüz iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan enerji ticaretine dokunmadı. Ancak gündemdeki yeni projelerin akıbetini siyasi krizin çözümü belirleyecek. Rus enerji şirketi Gazprom, dün Türk Akımı görüşmelerinin durduğunu açıkladı. Açıklamanın zamanlaması ise adeta ‘nereden nereye’ dedirtecek cinsten. Zira geçtiğimiz yıl tam da aynı günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sürpriz bir hamle ile 40 milyar dolarlık ‘Güney Akım Projesi’ni iptal ettiklerini ve yerine ‘Türk Akımı Projesi’ni başlatacaklarını Ankara’dan duyurmuş, açıklama dünya çapında geniş yankı bulmuştu. Bu açıklamanın tarihi 2 Aralık 2014. Şimdiyse, tam bir yıl sonra enerjide oyun değişti.

TANAP HIZLANACAK
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rusya’nın Türk Akımı projesinin hazırlık çalışmalarını askıya aldığını söyledi. Novak, dün “Şu anda Türk Akımı çalışmaları durdu” dedi. Novak, Akkuyu nükleer santrali hakkındaki görüşmelerin ise devam ettiğini ifade etti. Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller de Türkiye’nin ‘Türk Akımı’ doğalgaz projesi konusunda kendilerine herhangi bir şekilde başvurmadığını ve görüşmelerin durduğunu açıkladı. Aynı saatlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılayan diğer ülke Azerbaycan’daydı ve TANAP Projesi’nin 2018’den önce bitirilmesi için anlaştıklarını duyurdu. Türkiye, Rus gazına alternatif arayışlarını hızlandırdı.

Gerilen ilişkiler, Rusya’dan doğalgaz akışında olası bir kesinti ihtimalini gündeme getirirken, Türkiye’nin Rus gazına bağımlılığını azaltmanın yolları tartışılıyor. Alternatif planlar hazırlayan Türkiye, Katar ve Azerbaycan gibi çeşitli doğalgaz kaynağı girişimlerini hızlandırdı. Durdurulan Türk Akımı’nın akıbeti ise artık siyasi krizin çözümüne bağlı. Proje, doğalgazın, yeni boru hatlarıyla Türkiye’den Avrupa’ya taşınmasını öngörüyor. Böylece Rusya Ukrayna’yı by-pass edebilecek. Türk Akımı’na yönelik ilk tartışma, Rusların gazdaki yüzde 10.25’lik indirimi, projenin onayı için pazarlık unsuru olarak masaya getirmesiyle başladı. Rusya’nın, indirimi yürürlüğe koymayıp pazarlıkta diretmesiyle projede anlaşma sağlanamamıştı.

GAZI KESERSEK İTİBARIMIZ BİTER
GAZPROM Başkanı Miller, Türkiye’nin Türk Akımı projesinde görüşmelere devam etmek istemesi halinde Rusya’ya başvurabileceğini, ancak böyle bir müracaat bugüne kadar gerçekleşmediği için görüşmelerin durduğunu söyledi. Doğalgaz sevkiyatıyla ilgili de konuşan Miller, “Eğer Gazprom Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatını durdurursa, Türkiye’deki itibarı sıfıra iner. Umarız böyle bir durum oluşmak zorunda kalmaz” şeklinde konuştu. Miller, Türkiye’nin Katar’la doğalgaz anlaşmasının bu endişeyi gidermek için atılan politik bir adım olduğunu da savundu.

ENI: TÜRK AKIMI ARTIK İLERLEMEZ 
DİĞER yandan İtalyan enerji şirketi Eni’nin CEO’su Claudio Descalzi, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim nedeniyle Türk Akımı doğalgaz boru hattının inşa edilmesine dair planlarda artık ilerleme kaydedilemeyeceğini savundu. Descalzi açıklamayı dün katıldığı bir konferans sırasında yaptı. Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı projesinin ilk etapta yaklaşık 32 milyar metreküp kapasiteye sahip olması, bu miktarın yaklaşık 16 milyar metreküplük kısmının Avrupa’ya iletilmesi, geri kalan kısmının da Türkiye’nin iç piyasasında tüketilmesi hedefleniyor. Projenin 2 hattan oluşması ve kademeli inşa edilmesi bekleniyor.(Merve Erdil/hürriyet)

 
Putin her fırsatta yineliyor: Türkiye pişman olacak
 
Boş otelde 9 ayda 3'üncü yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de işçilerden tiyatrolu asgari ücret talebi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tiyatro gösterisiyle, ...
Çeşme’deki o araziye Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı da talip!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından belediye baypas edilerek imarı ...
Gözde Grubu yılı 4 yeni projeyle kapatıyor
Sağlık ve inşaat alanındaki projeleriyle yatırımlarını sürdüren Gözde ...
 
Kasım raporu açıklandı, enflasyon yine zirve yaptı
Kasım ayında TÜFE yüzde 0,67 arttı. Yıllık TÜFE ise 11 ayın zirvesine çıkarak yüzde 8,10 oldu.
LİYAKAT kampta: Ufak dokunuşlar birleşince fark yaratır!
Genç ve kadın girişimcilik projelerinin yanı sıra üyeleri arasındaki iletişimi ...
Uçak krizi sonrası Türk TIR'larına alternatif güzergah
Rusya uçağının Türk Hava Sahası'nı ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesinin ...
 
Ruslar, Türk şirketin 30 milyon euroluk stat projesini iptal etti
Türk şirketi Anel Elektrik'in Moskova'da yapacağı 30 milyon euroluk stat ...
Flaş! Türkiye Rus doğalgazının alternatifini buldu
Katar Petrol şirketi ile BOTAŞ arasında sıvılaştırılmış doğalgaz alımına ...
Ege’nin ilkleri belgesel oldu!
İzmir Ticaret Borsası sponsorluğunda, Hürriyet Gazetesi yazarı Ayçe Dikmen'in ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva