HABERLER>GÜNCEL
25 Aralık 2022 Pazar - 12:51

Emsal davasında ‘bilirkişi raporu’ belli oldu... Depremzedeleri kahreden haber!

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası depremzedelerin yeni konutlarına kavuşmasını sağlamak amacıyla verilen ve TMMOB'un yargıya taşıdığı emsal artışında mahkemenin bilirkişi heyeti ‘kamu yararı’ yok görüşünü sundu. Karar ile ilgili konuşan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise, “Kamu kim acaba sayın bilirkişi gözünde? Biz neyiz? Depremde can verdiğimiz zaman sadece 117 diyerek anılan bir sayıdan ibaret miyiz?” ifadelerini kullandı.

Emsal davasında ‘bilirkişi raporu’ belli oldu... Depremzedeleri kahreden haber!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alınmıştı.

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti.

TMMOB MAHKEMEYE TAŞIMIŞTI
Sadece Bayraklı için geçerli olan parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30’luk emsal artışı depremzedelerin sorunlarına ufak da olsa çözüm sağlayıp dönüşüm sürecinin yürümesine katkı sağlarken, TMMOB emsal artışını mahkemeye taşımıştı.

DEPREMZEDELER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Yaşanan süreçte TMMOB’un açtığı davaya başta depremzedeler olmak üzere tüm duyarlı vatandaşlar sert tepki gösterirken, ‘emsalimize dokunma’ sloganları ile depremzedeler TMMOB İzmir Şubesi önünde basın açıklaması düzenlemiş ve davanın geri çekilmesi yönünde taleplerini iletmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU BELLİ OLDU
Açılan dava sonrası depremzedeler de emsalin iptali yönündeki talebin davasına müdahil olurken, mahkeme heyeti karar ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 3 ismi bilirkişi olarak atama kararı aldı. Süreçte incelemelerde bulunan 3 kişilik bilirkişi heyeti 1/1000 ölçekli uygulama imar plan notunun ‘kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına’ aykırı olduğu görüşünü mahkemeye iletti.

 

ÖZKAN’DAN SERT TEPKİ
Bilirkişi raporu ile ilgili Ege’de Sonsöz’e konuşan İzmir Depremzedeler Derneği Başkanı Haydar Özkan, uzun çabalar ve uğraşlar sonucu alınan emsal artışı ile ilgili verilen bilirkişi raporunun kabul edilemez olduğunu vurgularken, “Gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. Sayın bilirkişi heyetindeki yetkililerin verdiği kararı anlamakta zorluk çekiyoruz. Üstüne basa basa söylemek istiyorum. Biz bu kararı anlamakta zorluk çekiyoruz. Verdikleri raporda ‘kamu yararı’na aykırı olunduğu ibaresi de sanırım belirtilmiş… Ne demek kamu yararına aykırı olması? Biz burada 117 canımızı enkaz altında bıraktık. 117 insan hayatını kaybetti. Her yaştan kadını ve erkeğinin yasını biz hala tutuyoruz. Sağlam binaların yapılması mı kamu yararına aykırı? Yoksa evsiz kalan biz depremzedelerin evlerini daha az ücretler ödeyerek geri kazanması mı kamu yararına aykırı? Kamu kim acaba sayın bilirkişi gözünde? Biz neyiz? Depremde can verdiğimiz zaman sadece 117 diyerek anılan bir sayıdan ibaret miyiz? Herkesin görevine tabii ki saygı duyuyoruz. Elbette ki Türkiye Cumhuriyeti’nin adil, bağımsız ve vicdanlı yargısının vereceği her karar bizim başımızın üstündedir. Ancak sayın bilirkişi heyeti acaba hiç 117 canımızın evlerini ziyaret etmiş midir? Depremde eşini, çocuğunu, babasını, annesini, akrabasını, komşusunu kaybetmiş evleri ziyaret edip onlarla ‘kamu yararı’nı konuşmuş mudur? Deprem sonrası çıkıp ‘yapı stoku eski, evler yenilenmeli, güvenli evlerde oturmak herkesin hakkı’ demek çok kolay. Peki bu sayılanları başarmak için verilen emsal hakkına neden itiraz ediliyor? Biz 117 canını kaybeden depremzedeler ve İzmirliler olarak bir kez daha belirtmek istiyoruz ki, bilirkişinin verdiği kararı anlamakta zorluk çekiyoruz. Kamu yararı bu değilse nedir, lütfen bize öğretsinler, lütfen evsiz kalan ailelere bunu anlatsınlar, lütfen Uzundere’de, konteyner kentte barınmaya çalışan evine geçemeyen vatandaşlarımıza bunu izah etsinler. Kamu yararını 26 aydır kira verenlere, 26 aydır memleketinde İzmir'deki evinin bitmesini bekleyenlere, başkasının evinde sığınmacı gibi yaşayan ailelere anlatsınlar” ifadelerini kullandı.

 
Kaçmaya çalışan PKK'lı terörist tutuklandı
 
Tahıl koridorundan taşınan yük miktarı 15 milyon ton!
YORUMLAR
Toplam 20 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DEPREMZEDE1 27 Aralık 2022 Salı 15:47

ODALAR DERHAL KAPATILMALI!GÜZEL İZMİRİMİZE ÇİVİ ÇAKAMADIK BUNLAR YÜZÜNDEN!ODALARIN ZİHİN YAPISINI ANLAMAK İÇİN ARKASINDAKİ DESTEKÇİ UNSURLAR ACİLEN İNCELENMELİ!

Yorumu oyla      2      3  
Depremzede 27 Aralık 2022 Salı 12:41

serkan sen mimarlar odasında mı çalışıyorsun! Sokağa in bakalım insanlar ne halde! Emsal olmazsa insanlar bu enflasyonda evini yaptıramaz! Odalar derhal kapatılmalı!

Yorumu oyla      2      3  
Deprem mağduru 27 Aralık 2022 Salı 02:27

Emsal artışı verilmezse bu enflasyonda kimse ev yapamaz!!! Elinizi vicdanınıza koyun! Odalar derhal kapatılmalı!

Yorumu oyla      2      3  
Serkan 26 Aralık 2022 Pazartesi 19:24

Bilir kişi mimar arkadaşların verdiği bu karar bizim tekrar bir acı yaşamamamız içindir izmirin birçok yeri kaygan zemin bizede hak tanınmıştı biz 6 kat olması yerine 5 kat yaptık gerçekten şimdi en ufak depremde iyiki 5 kat yapmışız diye biliyoruz

Yorumu oyla      2      3  
ENGİN ATSAN 26 Aralık 2022 Pazartesi 18:49

Bizler deprem magdurlariyiz canlarimizi kaybettik evlerimizi kaybettik bizlerin aleyhinde bir karar çıkacağına inanmıyorum inanmakta istemiyorum.Hakimlerimizin kararları bizlerin yuzlerimizi guldurucektir.

Yorumu oyla      2      3  
Seekancwvizci 26 Aralık 2022 Pazartesi 18:35

Bilirkişi raporuna saygı duymak gerekirse saygı duyulmasın denilemez çünkü belki tekrar yüksek binalar acı yaşatabilir

Yorumu oyla      2      3  
Seekan cevizci 26 Aralık 2022 Pazartesi 18:17

Şans ne diyelim

Yorumu oyla      2      3  
Sengul Umıt 26 Aralık 2022 Pazartesi 15:55

Bir tarafta yatay mimari diye minyatür evler yapildi iñsañlar m²si küçüldüğü halde cephesi kati değiştiği halde hatta yerinden evi verilmediği halde ve üstüne ne odeyecegi belirsiz para odeyecek.,..,,bir tarafta hala gokdekenler artiyor bir tarafta emsal isteyenler....herkes magdur herkes hakli

Yorumu oyla      2      3  
Ümmü Ceylan 26 Aralık 2022 Pazartesi 09:53

BIZLER DEPREMZEDEYIZ.RANTCI DEĞİLİZ. EMSALİME DOKUNMA.O KADAR GÖKDELENLER YAPILIRKEN, HALEN YAPILIYORKEN AKLINIZ NEREDEYDİ, NEREDE. DEPREMZEDELER EVLERİNİ ÖZLEDI.ENGEL DEĞİL, DESTEK OLUN LÜTFEN...

Yorumu oyla      2      3  
Nazmiye Karabulut 26 Aralık 2022 Pazartesi 00:31

Deprem zedeyiz perışanız emsalimize dokunmayın lütfen

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçmaya çalışan PKK'lı terörist tutuklandı
Edirne'de, Yunanistan'a kaçmaya çalışırken yakalanan terör örgütü PKK mensubu tutuklandı.
Kamyonet, dere yatağına düştü: 6 kişi yaralandı
Bursa'nın İnegöl ilçesinde kontrolden çıkıp, 10 metreden dere yatağına ...
Damat dehşeti... Baltayla minibüse saldırdı!
Esenyurt'ta Aşkın Y. dayaktan kaçarak babasının evine sığınan karısının ...
 
İcradan satılık kır düğün salonu!
İcra Dairesi, Kemalpaşa Ulucak yolundaki bir arsayı üzerindeki kır düğün ...
İsmet İnönü, Anıtkabir'deki mezarı başında anıldı
Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 49'uncu ...
Metroda skandal: Herkesin içinde tuvaletini yaptı!
İstanbul Maltepe Metro İstasyonu'nda skandal bir olay meydana geldi. Bir ...
 
Kanser hastalarına müjde... Mahkemeden emsal 'ilaç parası' kararı!
İzmir'de yaşayan ve bir süredir 'over maling neoplazmı' (Yumurtalık kanseri) ...
'Güvenli akıllı cihaz kullanımının önünü açıyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Türkiye'de endüstri anlamında ...
Suriye’nin kuzeyinde 5 terörist etkisiz hale getirildi
Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde tespit ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva