HABERLER>GÜNCEL
11 Kasım 2021 Perşembe - 09:57

Emsal artışı kararında flaş gelişme! İşte ayrıntılar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremde hasar gören binalarla ilgili aldığı emsal artışının ayrıntıları belli oldu. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun gündemine gelen yeni teklifte yüzde 20 emsal artışının ayrıca 2 kat olarak da kullanılabileceği vurgulandı. Ada bazlı yüzde 30 imar artışı ortadan kaldırılırken daha önce mevcut durumu korunacak alanlar sınırları içinde kalan binaların hak kayıplarını önlemek için meclis kararı alındığının da altı çizildi. AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bir yıldır sürecin içinden çıkamayan belediye yönetimi bu kararla yeniden karmaşa yaratacak" dedi.

Emsal artışı kararında flaş gelişme! İşte ayrıntılar!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim’de yaşanan depremde hasar gören binalara ilişkin aldığı emsal artışı kararının ayrıntıları netleşti.  İzmir’in tamamında uygulanacak olan yeni teklif belediye meclis toplantısında komisyonlara havale edilmişti.  Son şekli verilen yeni teklifte yüzde 20 emsal artışı uygulamaya geçilirken yüzde 30 ada bazlı dönüşüm konusu yer almadı.  Parsel bazlı yüzde 20 emsal artışının istenilirse 2 kat olarak kullanılabileceğinin de altı çizildi.

-BÜYÜKŞEHİR'E EMSAL İSYANI... KONAK MEYDANI'NA ÇADIR KURARIZ!

İzmir Büyükşehir Belediyesi uzun süredir üzerinde çalıştığı konuyla ilgili bazı ilçelerden gelen teklifleri ise kabul etmedi. Büyükşehir sadece depremde hasar gören “ağır ve orta hasarlı” yapıları baz aldı. Hafif hasarlı oturulabilir durumda olan binaların emsal artışı talebi kabul edilmedi. Yine, Karşıyaka Belediyesi gibi bazı belediyelerden gelen 6306 sayılı yasa kapsamındaki riskli yapıların da emsal artışı teklifinden yararlanabilmesi konusu onaylanmadı.

KORUNACAK ALANLAR BELİRLENDİ VURGUSU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer imzalı belediye meclisine gönderilen ve sonrasında ihtisas komisyonlarına sevk edilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası planlı ve sağlık kentsel mekana sahip olmasına karşın ruhsatlı mevcut yapı stokunun yapılaşma haklarında mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yeniden yapılabilmesine yönelik plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar. Belediye Meclisimizin 01.03.2021 tarih ve 05196 sayılı kararıyla uygun bulunmuştur.

Bu karar doğrultusunda, ilçe belediyeleri tarafından yürürlükteki imar planlarında planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip alanların tespit edilerek "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan” sınırlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüş olup, ancak depremin yıkıcı etkisinin ilçe belediyeleri tarafından belirlenen "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırları dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen çok sayıda ruhsat yapı olduğu belirlenmiştir.

Bu kapsamda, "İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem sonrası: 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsat müracaatlarında bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına yüzde 20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda toplam yapı inşaat alanına ilave edilen yüzde 20 artış, ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının yüzde 60’ını geçemez şeklinde yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesi hususunda sayın meclisimizce görüşülerek gerekli karanın alınmasını arz ederim”

KARMAŞA YARATACAK
Meclisten komisyonlara havale edilen konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten  İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyesi AK Partili Hüsnü Boztepe, “Bir yıldır sürecin içinden çıkamayan belediye yönetimi bu kararla yeniden karmaşa yaratacak. Bu yazının yani meclisten havale edilen evrakın teknik birimler tarafından hazırlandığını sanmıyorum.  Büyükşehir’in ilgili birimlerinin böyle bir yazı yazabileceğine inanmıyorum. Yeni öneride gördük ki Bayraklı Belediyesi’nin meclisinden geçtikten sonra bizim ara vererek meclisten geçirdiğimiz teklif artık ortadan kalkmıştır.  Karşıyaka Belediyesi’nin 60306 sayılı riskli alanlara ilişkin aldığı karar da yok sayılmıştır. Şu anda bir karmaşa ve kaos var. Herkesin ayrı karar almasını bir yana bırakın Büyükşehir açıkladığı formüllerin ve kararların dışında uygulamalara imza atıyor” dedi. 

 
Engin Akyürek sosyal medyayı salladı
 
HDP kapatma davası ile ilgili savunma verdi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erkan ÖZGÖRGÜLÜ 12 Kasım 2021 Cuma 01:06

Evet,dürüst ve adil düşünce çerçevesinde,kentlerimide yerel yönetimlerin uhdesi altındaki yerleşkelerimizde,deprem ve doğal afetlerin sebep olduğu yıkım ve mağduriyetler,ilgili kurum ve erg uygulayıcılar tarafından,mağdurlar lehine karar altına alınmalı, bu asla bir rant ve istifade kaynağı olarak görülmemeli dir.. Ama ortada,EKONOMİK şartların ülke genelindeki zorlanmasın dan kaynaklanan gerçekleri de gözardı edilemiyeceği bilinmeli.. "Kentsel YENİLENME" adına DEVLETİMİZİN Bir HÜKÜMET POLİTİKASI olarak,Bütün YEREL YÖNETİMLERE fırsat eşitliği tanıması asla engellenmemeli, özellikle DESTEKLENMELİDİR.!! BU, bütün mağdurlar açısından beklenen

Yorumu oyla      2      3  
hep aynı 11 Kasım 2021 Perşembe 14:57

Binasını, daha pahalıya malederek teknik yeterlilikte yapana kat artışı vermeyip de şu ya da bu nedenle hasar görecek ucuz maliyetli bina yapana, alana ikramiye gibi kat artışı vermek neyin adaleti? Bu kararın dava edilmesi halinde, ya kararın iptal edileceğini ya da anayasanın eşitlik maddesi gereğinde sağlam binalara da aynı hakkın tanınacağını illa birileri mi yazmalı?

Yorumu oyla      8      4  
Ali Rıza Yılmaz 11 Kasım 2021 Perşembe 14:19

6306 sayılı yasaya göre riskli olan binalar güvenlimi olmuş oluyor hangi mantık ile bu karar alınmış durumun düzeltileceğini ümit ediyorum .Hasarlı bina sahipleri ile riskli bina sahiplerinin arasında ne fark var bunu nasıl açıklıyor acaba karar alıcılar O zaman riskli binaları 2 artı 1ay gibi sürede boşaltmayın bırakın ölürlerse ölsünler mi

Yorumu oyla      5      3  
karşıyakalı 11 Kasım 2021 Perşembe 11:53

eski evlerin de yıkılması için deprem olsun diye dua mı edelim. Bırakın tüm sıkıntılı evler bu haktan yararlansın.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rotary'den iklim krizine karşı hamle
Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu ilk tematik kulübünü kurdu. ...
Yasa dışı yollarla gelmişlerdi... İzmir'de PKK baskını!
İzmir'de düzenlenen operasyonda Suriye'de terör örgütü PKK/KCK-YPG/PYD ...
Seçenekler netleşti... EYT’lilere formül arayışı
Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, emeklilikte ...
 
Uyuşturucu operasyonunda çatışma: 1 polis şehit
Balıkesir'in Havran ilçesinde, uyuşturucu operasyonu sırasında şüphelileri ...
Anıtkabir'de gece ziyaretçi yoğunluğu
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 83'üncü yılında Ata'nın istirahatgahı ...
COVID izni biten mahkûmlara ‘dön’ çağrısı
Açık cezaevlerinden 15 Nisan 2020’de koronavirüs nedeniyle evlerine gönderilen ...
 
İlginç kampanya... Yeni hat alana ayçiçek yağı hediye!
Ekonomideki kötü gidişat sonrası en çok zamlanan ürünlerin başında ayçiçek ...
İzmir açıklarında 75 kaçak göçmen kurtarıldı
İzmir'in Seferihisar, Foça ve Dikili ilçeleri açıklarında, Yunanistan ...
Türk Konseyi İstanbul'da toplanacak
Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva