HABERLER>İŞ DÜNYASI
6 Mart 2023 Pazartesi - 10:54

EGİKAD'da gündem deprem: Sağlıklı bina yapmak zor değil!

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), aylık üye toplantısında depreme dayanıklı binaları gündem yaptı. EGİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı meslektaşı ve ortağı İzmir’in duayen Yüksek inşaat mühendislerinden Selim Ardalı’yı toplantıya davet ederek EGİKAD Üyeleri ile buluşturdu.

EGİKAD da gündem deprem: Sağlıklı bina yapmak zor değil!

Üyeler, konuk konuşmacıyı binaların depreme dayanıklılığı ile ilgili soru yağmuruna tutarken,  bina yapımının yöntemlerini, kritik noktalarını ve depreme dayanıklı kentler yaratılması için atılması gereken adımları dinlediler.

Toplantıda EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Yörükoğlu Aşkıner, Egikad’da 2021 ve 2022 yıllarında başlamış ve halen devam eden birincisi İzmir Valiliği’nin koordinatörü olduğu Mira ( Creative women in labor market) Erasmus + projesi, ikinci olarak da EGIKAD’ın koordinatörü olduğu DAS ( Digital Age Skills) Uluslararası AB projeleri hakkında bilgi verdi. Aşkıner, yeni dönemde de özellikle depremde işyerlerini, çalışanlarını kaybetmiş iş kadınlarına ve de mahsulleri, hayvanları zarar görmüş kadın kooperatiflerine yönelik projelerle birlikte yeni Erasmus + projelerinin ve de Avrupa’daki bazı İşkadını dernekleri ile karşılıklı ziyaretlerin, tecrübe değişim programlarının süreceğini söyledi.

“Sağlıklı bina yapmak zor değil”
Best Western Konak Otel’de yapılan toplantıya EGİKAD üyeleri yoğun ilgi gösterirken, toplantının açılışında konuşan EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Yörükoğlu Aşkıner, deprem sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, geride kalanlara başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi.

Depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığı bir dönemde EGİKAD olarak yardım organizasyonlarının içinde olduklarını anlatan EGİKAD Başkanı Aşkıner, “Depremden sonra gündemimize yeniden binaların durumları girdi. Sağlıklı, depreme dayanıklı bina yapmanın aslında zannedildiği kadar da zor olmadığını öğrenmiş bulunmaktayız. İzmir ve İstanbul başta olmak üzere birçok büyük kentlerimizde şiddetli depremler bekleniyor. Kentlerimizi hızla depreme hazırlıklı olacak şekle dönüştürmek, önlemler almak mecburiyetindeyiz. Belediyemiz ve Belediye Başkanımız Tunç Soyer ve ekibinin deprem konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığını katıldığım toplantılarda gördüm. Bu sebeple deneyimli Yüksek inşaat mühendisi Selim Ardalı’dan bu işin püf noktalarını, doğru bildiğimiz yanlışları, bina yapımında dikkat edilmesi gereken yönleri dinlemek istedik”dedi.

“Öldüren deprem değil”
İzmir’in en deneyimli yüksek inşaat mühendislerinden Selim Ardalı, her deprem sonrası depreme dayanıklı kentler, kentsel dönüşüm, yüksek katlı binalar, tarım arazilerine konut yapımı, temel sistemleri gibi birçok konunun gündeme geldiğini ancak bir süre sonra bu konuların gündemden düşerek hayatın akışı içinde kaybolduğunu söyledi.

Depreme dayanıklı bina yapmanın zor veya maliyetli olmadığını anlatan Ardalı, “2013 yılında İskenderun’da çok bilinen bir Otel zinciri yaptık, son depremde sadece alt katlarda fayanslar düştü, yine Malatya‘da aynı zincirin başka bir otelini yaptık, hiçbir şey olmadı. Siz doğru projeyi doğru uygularsanız, o projeyi uyguladığınız zemin etüdünü doğru yapıp ona uygun temel sistemi inşa ederseniz deprem de, bina da sizi öldürmez. Öldüren bina değil usulsüzlük” dedi.

“Projeyi ve hesaplamaları doğru yapmak önemli”
Bugün inşaat teknolojisinin çok geliştiğini ve çok çok yüksek şiddette oluşacak depremlere dayanıklı binalar yapılabildiğini söyleyen Ardalı, “Önemli olan projeyi ve hesaplamalarını doğru yapmak. Bu kadarla kalmıyor, o projeyi doğru ve usulüne uygun uygulamak gerekli. Bugün  zeminin 70 metre altına kadar kazık çakabiliyoruz Zemin etüdü bu sebeple en az bina kadar önemli. Ülkemizin temel problemi bu. Bunları denetleyecek mekanizma da verimli çalışmıyor. Siz işinizi doğru yapacaksanız, bu yetmez, sizin işinizi doğru yapıp yapmadığınızı kontrol eden mercii de işini doğru yapacak” dedi.

“Yeni mezun inşaat mühendisi bina yapamamalı”
İnşaat mühendislerine, okuldan mezun olur olmaz 20 katlı bina inşaat işi vermenin önünde hiçbir engel olmadığına dikkat çeken Ardalı, “ABD ve birçok ülkede inşaat mühendisinin deneyim kazanmadan tek başına proje üretmesine, uygulamasına izin verilmiyor. Mesleki sınavlar ve sertifikasyon sistemleri mevcut. Türkiye’de  mezun olun, ertesi gün kucağınızda 20 katlı bir binanın inşaatını bulabilirsiniz. Mesleki olarak staj süresine, deneyime ve  sertifikasyona ihtiyacımız var” diye konuştu.

 
6 Mart Haftası burç yorumları
 
Milyonlarca doz Covid-19 aşısı imha edilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yarasaların evi'ne RES kuşatması... Bakanlıktan Sabancı'ya büyük teşvik!
Sabancı Holding’in İzmir-Manisa-Aydın’daki dikeceği 2 rüzgar enerji santrali ...
İzmirli şirkete Belçika kancası!
Belçikalı United Petfood, Türkiye evcil hayvan mamasının en önemli markalarını ...
Sanayicilerin patronundan 'siyaset' çıkışı: Depremin önüne geçmemeli!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaklaşan ...
 
653 firmaya dahilde işleme izin belgesi!
Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında bu yılın ocak ayında ...
İZİKAD'da günden depremzede kadın ve çocuklar!
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Aylık Üye Toplantısı’nı SwissOtel ...
Ege mutfağı Japonya'da... Hedef 500 milyon dolarlık ihracat!
Ege İhracatçı Birlikleri, gıda ihtiyacının büyük bölümünü ithalat yoluyla ...
 
TESK'ten esnafın borçlarına erteleme talebi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
İş dünyasından deprem bölgesi için çift maaş önerisi
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ekonomi Gazetesi iş birliğinde, Manisa Ticaret ...
Dubai Gulfood’da Türk ürünleri tanıtıldı... İhracatta hedef 10 milyar dolar!
Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolarlık gıda ihracatından yüzde 30’a yakın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva