HABERLER>İŞ DÜNYASI
6 Mart 2023 Pazartesi - 09:53

'Yarasaların evi'ne RES kuşatması... Bakanlıktan Sabancı'ya büyük teşvik!

Sabancı Holding’in İzmir-Manisa-Aydın’daki dikeceği 2 rüzgar enerji santrali için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2 milyar 234 milyon 502 bin 307 TL değerinde teşvik verecek. Proje sahası türbinlerle çarpışma riski yüksek olan yarasalara da ev sahipliği yapıyor.

 Yarasaların evi ne RES kuşatması... Bakanlıktan Sabancı ya büyük teşvik!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, ocak ayına ilişkin yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ocakta 1496 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge alan projelerin yatırım tutarı 83 milyar 93 milyon 49 bin 808 lira olarak hesaplandı. Yatırımların gerçekleştirilmesiyle 34 bin 131 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Teşvik listesinde Ege bölgesini ilgilendiren projeler de yer alıyor. Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim Şirketi’nin İzmir, Aydın ve Manisa illerinde kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı ÇED izni aldığı rüzgar enerji santralleri de teşvikten yararlanacak.

Enerjisa’nın İzmir, Aydın ve Manisa sınırında kuracağı Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 1 milyar 840 milyon 327 bin 842 TL, Aydın’ın Didim sınırlarında yükselteceği Akköy Rüzgar Enerji Santrali için de 394 milyon 174 bin 465 TL teşvik desteği verilecek. Her iki proje için Bakanlık Sabancı Holding’e 2 milyar 234 milyon 502 bin 307 TL değerinde Gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası alacak.

KESTANEDERESİ PROJESİ HAKKINDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sabancı Holdinge ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş,  Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında hayata geçirmek istediği “Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi” için ÇED olumlu kararı vermişti.

Proje tanıtım dosyasına göre 28 türbinin faaliyet göstermesi planlanan Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) 162,4MWm/84 MWe kurulu gücünde olması planlanıyor. Sabancı Holding bu proje için 456 milyon TL yatırım yapacak.



EN YAKIN KONUTA 75 METRE
Kestanederesi Rüzgar Enerji  Santrali’nin hayata geçirilmek istendiği proje alanı çevre düzeni planlarında “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler olarak yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor. Proje alanın etrafında tarlalar, kiraz ve zeytin bahçeleri yer alıyor. Projenin en yakın konuta uzaklığı ise 75 metreye kadar düşüyor.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN EVİ
EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı verilen proje hayata geçerse 4 binin üzerinde meşe, çam ve kavak ağacı kesilecek. Proje alanın 12 endemik bitki ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’ine ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. Yine proje alanında yuvası olan ve türbinlerle çarpışma riski yüksek 8 yarasa türü, çarpışma riski orta dereceli 2 yarasa türü ve çarpışma riski düşük 12 yarasa türü bulunuyor.  Ayrıca 10 türbin ise içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilmekte olan Afşar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde yer alıyor.

 
ÇEŞTOB deprem bölgesine gidiyor... Çadır çadır iş dağıtacak!
 
Pakistan'da intihar saldırısı: 9 ölü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli şirkete Belçika kancası!
Belçikalı United Petfood, Türkiye evcil hayvan mamasının en önemli markalarını ...
Sanayicilerin patronundan 'siyaset' çıkışı: Depremin önüne geçmemeli!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaklaşan ...
653 firmaya dahilde işleme izin belgesi!
Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında bu yılın ocak ayında ...
 
İZİKAD'da günden depremzede kadın ve çocuklar!
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) Aylık Üye Toplantısı’nı SwissOtel ...
Ege mutfağı Japonya'da... Hedef 500 milyon dolarlık ihracat!
Ege İhracatçı Birlikleri, gıda ihtiyacının büyük bölümünü ithalat yoluyla ...
TESK'ten esnafın borçlarına erteleme talebi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
İş dünyasından deprem bölgesi için çift maaş önerisi
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Ekonomi Gazetesi iş birliğinde, Manisa Ticaret ...
Dubai Gulfood’da Türk ürünleri tanıtıldı... İhracatta hedef 10 milyar dolar!
Türkiye’nin yıllık 25 milyar dolarlık gıda ihracatından yüzde 30’a yakın ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 24 Şubat ile biten haftada 55,6 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva