HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2023 Cuma - 10:07

Ege’nin balığı Afrika yolcusu!

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit , 2022 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek “2023 yılında, sektörümüzün öncelikli pazarı arasında yer alan Afrika’ya yönelik olarak planlanacak çeşitli projeler ile sektörümüz ürünlerini önemli bir potansiyel pazara yöneltmeyi hedefliyoruz. Yıllardır hedef pazarımız olan AB ülkeleri, Rusya, Uzak doğu pazarlarına ilave olarak Kenya, Gana, Nijerya, Etiyopya, Venezuela, Panama, Cezayir, Libya, Katar, Suudi Arabistan, Mısır’ı bu yıl hedef pazarlarımız olarak belirledik” dedi.

Ege’nin balığı Afrika yolcusu!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki ihracatçı birlikleri Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımlarıyla, Hyatt Regency İzmir İstinye Park’ta düzenlediği basın toplantısıyla 2022 yılını değerlendirerek, 2023 yılı ile ilgili beklentilerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Toplantıda Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, su ürünleri ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bedri Girit açıklamasında 1,6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek “Ege su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak 2021 yılından bu yana yüzde 24’lük bir artış ile 1.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, Bölgemiz gıda sektörü ihracatının yıldızı olduk. 10 yıl önce 585 milyon dolar olan ihracatımızı yaklaşık 3 katına çıkarmanın motivasyonu ile 2023 hedefimizi 1.83 milyar dolar olarak şimdiden belirlemiş bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 1,6’LIK PAY ALDIK
Su ürünlerinden, kanatlı eti ve yumurtaya, baldan süt ürünlerine insanlığın üç öğün beslenme ihtiyacına cevap veren bir ürün yelpazesine sahip olduklarını dile getiren Girit,” Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz tüm bu ürünlerde dünya genelinde üretimde ve ihracatçı ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Su ürünleri, kanatlı, süt ürünleri sektöründe 100’den fazla ülkeye, yumurta ve bal sektöründe de 60’tan fazla ülkeye halihazırda ihracat gerçekleştirdik. 2022 yılında da Türkiye’nin tüm sektörlerde sağladığı 254 miyar dolarlık ihracatta da %1,6’lık bir pay aldık.” dedi

Girit konuşmalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

Su Ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü olarak son 10 yılda %145 artış, 2021 yılından bu yana ise %20’lik bir artış ile, 2022 yılı için hedef olarak belirlediğimiz 3.8 milyar dolar ihracatı geçerek ilk kez 4 milyar dolar seviyesini aştık. 2023 yılı için ortaya koyduğumuz 4.3 milyar dolar ihracat hedefimize tüm üye ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yola çıkıyoruz.

Sektörümüzün Türkiye geneli ihracatında Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak, % 40’lık bir paya sahibiz. Ayrıca yalnızca su ürünleri alt sektörü ihracatının 1 milyar dolarını Birliğimiz tarafından gerçekleştirerek, su ürünleri sektöründe Türkiye ihracatındaki payımızı yüzde 62 olarak gerçekleştirdik.

Birlik olarak öncelikli hedefimiz, 2023 yılında da sektörde ve alt-sektörlerde istikrarlı ihracat artışını sağlamak. Ülkemiz su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının sürdürülebilir ve katma değerli bir şekilde arttırılması, yaşanan sorunlara çözüm bulunması, ihracatçılarımız ve diğer tüm paydaşlarımız ile iş birliğinin arttırılması için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

İhracatımızı artırmak amaçlı hedef pazarlarda da birçok tanıtım çalışmaları yürütmekteyiz.  Bu yıl toplamda yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere, Covid pandemisine rağmen 6 adet uluslararası fuara info stant ile katılım sağladık, 2023 yılında, COVID’in etkilerinin de hafiflemesi ile birlikte fuar katılımlarımızı artırarak sektörün uluslararası arenada tanıtımına devam edeceğiz. Fuarlarda hem sektörümüz ürünlerini sergiliyor hem de standımızı ziyaret edenlerle sektörle ilgili bilgiler paylaşılıyor ve tanıtımlar gerçekleştiriyoruz. 

 2023 yılında, sektörümüzün öncelikli pazarı arasında yer alan Afrika’ya yönelik olarak planlanacak çeşitli projeler ile sektörümüz ürünlerini önemli bir potansiyel pazara yöneltmeyi hedefliyoruz. Katılım sağlayacağımız fuarlara ilave olarak, Afrika’ya yönelik bir Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) projesi hazırlığı içerisindeyiz.  Bu sayede 2023 yılında ihracatımıza katma değer sağlamaya yeni pazarlarda da devam edeceğiz.Yıllardır hedef pazarımız olan AB ülkeleri, Rusya, Uzak doğu pazarlarına ilave olarak Kenya, Gana, Nijerya, Etiyopya, Venezuela, Panama, Cezayir, Libya, Katar, Suudi Arabistan, Mısır’ı bu yıl hedef pazarlarımız olarak belirledik. Bu ülkelere yönelik olarak fuar katılımlarımız, ticaret heyetleri ve diğer tanıtım projeleri ile sektörümüzün ihracatını artırmaya devam edeceğiz.

İhracat yaparken, çevreyi de unutmuyor, sürdürülebilir kalkınmaya önem veriyoruz.  Karbon salınımını azaltmak konusunda farkındalık yaratmak ve girişimlerde bulunmak amacıyla su ürünleri sektöründe hayata geçirdiğimiz projemizi tamamladık. Önümüzdeki dönemde kanatlı sektörü başta olmak üzere diğer hayvansal mamuller sektörü için de devam ettirmeyi planlıyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında ihracatçılarımızın yol haritalarını belirlemelerine katkı sağlamak niyetindeyiz. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün yürütücülüğünü yaptığı 'Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek' projesine destek vererek, körfezlerimizin temizlenmesine katkı sağladık.

Su ürünleri, kanatlı etleri, yumurta, bal, süt ve süt ürünleri sektörlerinde gerek yurt içinde tüketimi artırmak, yurt dışında ise sağlıklı ve kaliteli Türk gıdası algısı yaratarak ihracatımızı artırmak amacıyla tanıtım filmleri çalışmaları yapmaktayız. Su ürünleri, kanatlı sektörü ve çam balı özelinde yaptırdığımız imaj ve tanıtım filmlerimiz ile uluslararası arena da sektörümüzün kaliteli ürünlerinin tanıtımına katkı sağlamayı amaçladık. Önümüzdeki dönemde süt ürünleri sektöründe de benzer bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu filmlerin yurtdışında dijital platformlarda yayınlanması için reklam stratejileri geliştirmekteyiz. Hedefimiz Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerini sadece kalitesi ve üretim gücü ile değil aynı zamanda gastronomi alanında yarattığı lezzetler ile de uluslararası pazarlarda tanıtmak ve marka değerini yukarılara taşımak.

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki gıda birliklerinin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını arttırmak için TURQUALITY Projesi hayata geçirdik. Proje kapsamında Türk su ürünleri dahil, Türk lezzetlerini ABD’li şeflere ve satın almacılara tadım etkinlikleriyle tanıttık. Bu sayede sektörümüzün önemli hedef pazarlarından ABD’ye Türk gıda ürünlerinin ihracatının katlanarak artmasını hedefliyoruz.

 
Odalardan itiraz gelmişti... Yaşar Planları yeniden mecliste!
 
Üniversite öğrencisi kurye trafik kazasında öldü
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Ocak 2023 Cuma 10:15

Türkiyedeki balık çiftliklerin hepsi kapatılması elzemdir. Denizi kirletmekten başka birşeye yaramıyor. Yunanistan'da bir tane bile balık çiftliği yoktur. Yunan Türk ortak bulup Türk kıyılarında bu işi yapıyor. Neden? Çünkü yunan sahilleri pırıl pırıl kalsın diye. Tüm turistik beldelerimizde deniz bu çiftlikler yüzünden kirlenmiş ve suyun içinde 1-2 metre ötesini göremiyoruz. Yunan 50-100 metre otesini görebilen pırıl pırıl denize sahip. Kapatın şu balık çiftliklerini. 3 kuruş para için milyarlarca dolarlık turizm gelirlerinden olacak ülke.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati'den işletmelere indirim çağrısı!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Çok sayıda üründe indirimlere ...
Merkez Bankası rezervleri 2022'de arttı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 2022'nin son ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 30 Aralık ile biten haftada 65,9 ...
 
Bakanlık duyurdu: Kıdem tazminatı tavanı belli oldu
Kıdem tazminatı tavanı 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için Hazine ve Maliye ...
Merakla bekleniyordu: Bedelli askerlik ücreti belli oldu
Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte bedelli askerlik ...
Marketlerdeki fiyat indirimi kampanyası büyüyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başta olmak üzere kabine üyelerinden ...
 
Bakanlıktan cep telefonunda ÖTV açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanlığı, cep telefonu ve tabletlerden ÖTV alınmayacağına ...
Dijital pazarlar mercek altında
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, dijital pazarlar için sürdürdükleri ...
Asgari ücret desteği 400 lira oldu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 250 liraya çıkarılan asgari ücret desteğini 400 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva