HABERLER>EKONOMİ
6 Mayıs 2015 Çarşamba - 13:22

Ege-Koop’tan çarpıcı seçim bildirgesi: Ulusun egemenliği mi…

Ege-Koop Danışma Kurulu, 7 Haziran genel seçimi öncesinde yayınladığı bildiri ile ulusal egemenliğin, Türk tipi başkanlık sistemi adı altında ‘şahıs egemenliğine’ dönüşme riskine dikkati çekerek, sürecin en az hasarla atlatılması yolunda 4 maddelik öneri paketi sundu. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, “Bildirinin amacı herhangi bir siyasi partiyi öne çıkarmak ya da geriye itmek değil, toplum adına sözcülük yapmaktır” dedi.

Ege-Koop’tan çarpıcı seçim bildirgesi: Ulusun egemenliği mi…

Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu Ege-Koop’un, İzmir’in yerel parlamentosu olarak nitelenen Danışma Kurulu, bir sosyal sorumluluk çalışmasına daha imza attı. Ege-Koop Danışma Kurulu, Prof. Dr. Hüsnü Erkan başkanlığında, 7 Haziran seçim sürecine dair bildiri yayınladı. Basının üst düzey temsilcilerinin katıldığı toplantıda Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Danışma Kurulu Onursal Başkanı Öcal Uluç ve kurul üyeleri hazır bulundu.



ASLAN: AMACIMIZ TOPLUM ADINA SÖZCÜLÜK YAPMAKTIR…
Bildiri öncesinde kişisel görüşlerini dile getiren Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, 7 Haziran seçiminin özgürlükler, insan hakları, çoğulcu ve çok sesli, katılımcı, saydam demokrasi ve gelecek açısından yaşamsal bir dönemeç olduğunu vurguladı.

Bu seçimde halkın ya hukukun üstünlüğünün egemen olduğu çağdaş parlamenter sisteme ya da tek kişi egemenliğine dayalı yeni bir sürece kapı aralayacağını söyleyen Aslan, “İzmir’in ve ülkemizin alanlarında uzmanlaşmış saygın ve seçkin kişilerinden oluşan Danışma Kurulumuz, ilk defa böylesi bir bildirinin topluma sunulmasını kararlaştırmıştır. Bildirinin temel amacı demokrasimizin kalitesini yükseltmek, toplumsal barışı ve dayanışmayı sağlamak, parlamenter sistem ve kurumlarına yönelik tehdit ve tehlikeler bağlamında ortaya çıkan durumu kamuoyunun bilgisine ve takdirine sunmaktır.  Bunu yaparken de yaklaşımımız herhangi bir siyasi partiyi öne çıkarmak ya da geriye itmek değildir, tam tersine partiler üstü bir anlayışla demokrasiye, yargı bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne ve özgürlüklere ilişkin ortaya çıkan kaygıları dile getirmek ve bir anlamda toplum adına sözcülük yapmaktır” dedi.



PROF. ERKAN: SEÇMEN SÜRECİ DÜŞÜNEREK OY VERMELİ…
Aslan’ın ardından dört sayfalık bildiriyi kamuoyuna açıklayan Ege-Koop Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Erkan, her vatandaşın ortak kaygısının Türkiye’nin içinde bulunduğu durum olması gerektiğini ifade etti. Seçmenin oyunu kullanırken ekonomiden dış politikada yaşananlara tüm süreci düşünerek mührü basması gerektiğinin altını çizen Erkan, “ Seçim sonrasının muhtemel manzarası, oldukça büyük bir değişim ve belirsizlikler taşımaya aday gözüküyor.  Siyaset alanında parlamenter sistemi sorgulayan yaklaşım ulusal egemenliği, Türk tipi başkanlık sistemi adı altında kişi egemenliğine dönüştürme riski taşıyor. Cumhuriyet ve Atatürk ilkeleri ile özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin kenara itildiği, yargı bağımsızlığının tartışıldığı, tarafsızlığını kaybetmiş basının asli işlevinden uzaklaştığı, kutsal dini değerlerin ideolojilere alet edildiği, etnik siyasetin gündemimize taşındığı, kamu kurumlarında tek yönlü kadrolaşmanın arttığı, ekonomide duraklamanın yaşandığı, enflasyon ve işsizliğin tırmanışa geçtiği, tarım sektörünün başıboş ve sağlıksız biçimde küçüldüğü bir süreç yaşıyoruz. Belirsizlik ortamından hasarsız çıkış, ancak seçimde hakem rolünde olan ve sağduyusuna güvendiğimiz seçmenin tavrı ile herkesin aklı selim ve sorumluluk duygusu içinde, bilimsellik rotasında ve çağdaş uygarlık değerlerinden sapmadan tavır alması sayesinde çözülebilir” diye konuştu.

4 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ
Erkan, mevcut sürecin en az hasarla atlatılması için de 4 başlık altındaki çözüm paketini paylaştı: “ Siyasi Parti ve liderlerimizi, enerjilerini günlük atışmalar yerine, daha geniş bir ufuktan, bilim ve teknolojideki yeni gelişmelerin ışığında, proje ve çözüm odaklı, Bilgi Çağı, Bilgi Toplumu ve yeni küresel  yapılanma dinamiklerine cevap üreten bir davranışa, Sivil toplum örgütlerimizi, siyasi partilerin yan kuruluşu şeklinde bağımlı, işlevsiz ve etkisiz kalmak yerine demokrasimize katılımcı ve çoğulcu bir işleyiş ve nitelik kazandırma yönünde tavır ve arayış içinde olmaya, basınımızı, aydınımızı ve aklı selim insanlarımızı, çağdaş demokrasinin kültür değerleri olan, özgürlük, eşitlik, adalet, güvenlik, barış, uzlaşma, hoşgörü, insan onuru, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi temel değerleri içselleştirmek ve güçlendirmek için tavır almaya, seçmenimizi de seçim beyannamelerini inceleyerek, verilen sözlerin takipçisi olmaya davet ediyoruz. “
 
İZMİR VURGUSU
Bildiri de ayrıca İzmir vurgusu da yapıldı:
İzmir kendine yeni ve yenilikçi dünya kenti olarak yeni bir vizyon belirlemelidir. İzmir’in seçilecek her milletvekili bu  vizyon doğrultusunda  sorumluluk üstlenerek, gelecek iktidarı bu yönde ikna etmelidir. İzmir de, Ankara ve İstanbul gibi genel bütçeden dengeli ve adil bir pay alabilmelidir.
İzmir’i, İstanbul-Bursa ve Ankara’ya bağlayacak ana ulaşım bağlantıları yanında Çanakkale-Trakya-Avrupa ulaşım ağlarının otoban bağlantıları en kısa zamanda tamamlanmalıdır.
İzmir’in, doğal, tarımsal ve tarihi sit alanları ile biyosfer alanları ve özgün yöreleri koruyup geliştirerek, kentsel dönüşümü, sosyal ve kültürel dokusuyla birlikte uyumlu biçimde, ranta kurban etmeden, uzun dönemde dünya çapındaki nitelikli işgücü ve bacasız ileri teknolojili sanayiler için bir cazibe aksı oluşturmak amacı ile kent içi ve bölge içindeki kentsel ağ bütünü ile olan etkileşimi geliştirilmelidir.
İzmir merkezli yenilikçi kentsel ağlar modelinin,  Afyon –Konya -İç Anadolu, diğer yandan Denizli- Antalya aksları üzerinden Anadolu içleriyle bütünleşmesi sağlanarak, Ülkemiz kalkınmasının yaygınlaşmasına katkısı öne çıkarılmalıdır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de taşeron işçilerde toplu sözleşme heyecanı
İzmir’de belediyelerde taşeron şirketlere bağlı çalışan işçilerin yaklaşık ...
Madenciye zorunlu sigorta dönemi
Yerüstü ve yer altı kömür madenciliği faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel ...
Yorgancılar'dan enflasyon ve vaatler yorumu!
Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanması ve enflasyonun beklentilerin ...
 
İTO’da gündem Kıbrıs: Akıncı’ya ‘yavru vatan’ desteği
KKTC Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, İzmir Ticaret Odası Başkanı ...
Tariş’ten 100.yıla özel ‘asırlık’ yağ
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, kuruluşunun 100'üncü yılında 'Asırlık' ...
Zeytinde büyük korku: Yüzde 80 ürün kaybı!
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi ve Edremit Körfezi'nde, zeytin ağaçlarında ...
 
Patates enflasyonu: Fiyatı 4 ayda ne kadar arttı?
Merkez Bankası nisan ayında yüksek çıkan enflasyonu patatese bağladı. ...
İzmir turizminde nisan ayı da hayalkırıklığı
İzmir’e 2015 yılı Nisan ayında havayoluyla gelen turist sayısında bir ...
Türkiye tarihinin en büyük 'internet' satışı!
Türkiye tarihinin en büyük internet satın alımı gerçekleşti. Türkiye’nin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva