HABERLER>SAĞLIK
5 Aralık 2022 Pazartesi - 07:46

Eczacıların başkanı Sayılkan anlattı… İlaçta ‘yurt dışında tanıdık’ dönemi!

Devletin ilaçtaki sabit kur politikası ile eczacıların yaşadığı sorunları değerlendiren İzmir Eczacı Odalar Başkanı Tuncay Sayılkan, “Paran kadar sağlık noktasına geldik. Yurt dışında tanıdığın varsa ilaçları getirebiliyorsun. Ancak ülkemizde vatandaşlar eczane eczane ilacı aramayı tercih ediyor. Şu an euro 19,60 TL... Siz kuru 7,86 TL’ye kilitlerseniz ilaçlar gelmez” ifadelerini kullandı.

Eczacıların başkanı Sayılkan anlattı… İlaçta ‘yurt dışında tanıdık’ dönemi!

EGEDESONSÖZ - İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Sonsöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Sayılkan gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Ankara’da gerçekleştirilen eylem süreci ile ilgili bilgi veren Sayılkan, “Bizi bugünlere getiren bir çok eylemin devamında Haziran ayındaki bir toplantıda tüm oda başkanları tek ses olarak bir şey yapmak lazım dediler. Bu noktada yasalara göre belli demokratik haklarla yapılacak işler var ve onlardan biri de miting.  Mitinge gelene kadar da tabii ki belli demokratik yollarla çalışmalar yapıldı. İlk önce afişler, sonra broşür ve açıklamalar ile sesimizi duyurmaya çalıştık. Geçen hafta nöbetçiydim, ilaçların bir çoğu yok. Vatandaşlara sattığınız ilaçları yerine koymakta zorluk geçiyorsunuz. İlaç fiyat kararnamesi var. Bununla birlikte sorunlar öyle bir noktaya geldi ki, bir şey yapmak lazımdı. Bugün sorumluluk anlamında yönetici konumunda olan bizler de eylem yapma kararı aldık. Bizler bu sürecin sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Ara sıra yapılan gösteriler ile bu iş sürdürülemez. Bu işin sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Vatandaşın ilaca ulaşması konusunda sıkıntı var. İnsanın sağlık hakkı almasını eczanelerde tıkanıyor. Bunlar bir ülkenin birinci sırada çözmesi gereken sorunlar. Sağlıklı bireyler yetiştiremedikten sonra geri kalanın anlamı yok. Toplum sağlık konusunda mutsuzsa sizin diğer çalışmarınızın anlamı kalmaz” dedi

BU İŞİN ÇÖZÜLMESİ LAZIM
Kronik hastaların daha fazla ücret ödemeye başladığını dile getiren Sayılkan, “Kronik hastaların her yıl cebinden daha fazla para çıkan bir konuma geldik. Bir ilacın Türkiye’de iki fiyatı var. Bir ilacın satış fiyatı bir de SGK'nın belirlediği fiyat var. Bu rakam ne kadar aşağıda kalırsa, kronik hastalara ek paralar ödenmeye başladı. Bunlar keyfe keder tüketilen ilaçlar değil, bunları almak zorunda vatandaş.  Bir çok hastanede çalışan ve ciddi emek veren eczacılar yok sayılıyorlar. Eczacıyı sağlık çalışanı değilmiş gibi yok sayıyorlar. Unlu mamüllerde olan dostumuz ile sohbet ettik durumumuzu anlattık, kendisine sorduğumda da maliyete bakıyorum kurtarmıyorsa zam yapıyoruz diyor. Bu şu demek; özel sektördeki fiyatları arttırırsınız, ancak bu ücreti ödeyen kişi ya eleman azaltacak ya ürettiği ürüne zam  yapacak. Bizim zam yapma şansımız da yok, devletimiz ne zaman uygun görürse o zaman güncelleme yapıyoruz. Bugün olmazsa bile yarın birçok arkadaşımız bu işi yapamaz hale geldi. Bugün eczacıların yarısından çoğu kredi kullanıyor. Bi eczacı meslek grubunu sokağa dökmeden bu işin çözülmesi lazımdı” İfadelerin kullandı.

 BÖYLE OLMAMALI
Eczacı vekillerin olmasının sorunun çözülmesinde etken olmadığına vurgu yapan Sayılkan, “Mecliste eczacı vekiller var, onlar çözer sanıyorlar ancak mevcut sistemimizde farklı bir sistem var. Cumhurbaşkanlığı sisteminde mecliste değil, hızlı çözümünü istiyorsanız Sayın Cumhurbaşkanına ulaşmanız lazım. Bu ülkenin Sağlık Bakanı, oda başkanları ile bir araya geldiğinde ‘Haklısınız ancak benim yapabileceğim bir şey yok’ dedi. Yani ‘Haklısınız sesinizi yükseltin, hakkınız arayın’ dedi.Bence böyle olmamalı. Sağlık ile ilgili bir meslek grubu sıkıntı var dediğinde sorunun daha hızlı çözülmesi gerekir” diye konuştu.

PANSUMAN YAPILIYOR
Yapılan çalışmaların kalıcı çözüm getirmediğini vurgulayan Sayılkan, “Yapılan dokunuşlar yüzde 1-1,5 puanlık bir iyileştirme. Ya biz derdimizi anlatamıyoruz ya onlar anlamak istemiyorlar. Bugün 19,23 olan Euro ilaç belirlerken 7,86 ise burada bir sıkıntı var. İlacın bulunamama nedeni bu. Biz diyoruz ki bugün yapılan iyileştirmeler kalıcı hale getirin. Denilsin ki yapılan zam oranında bunlarda arttırılır. O zaman sorun çözülür kendi içinde. İzmir'de bir çay, bir parça peynir ve gevrek 15 TL ise siz bin 500 TL hastane eczacısına zam yapıyorsanız bu olacak iş değil. Kalıcı iş yapmıyoruz, pansuman yapılıyor. Bu doğru değil. Kalıcı hamleler yapılması gerekir. Depocu arkadaşlarla da konuşuyorum ilaç temininde ciddi sıkıntılar var.Siz sağlık alışanlarının  şartlarını iyileştirdiğiniz ancak eczanelerdeki sorun çözemezseniz bunun bir anlamı kalmaz” dedi.

İHANET EDİYORSUNUZ DİYEMEZSİNİZ
Bir ilaç üreticisinin açıklamalarını ifade eden Sayılkan, “Antalya'da bir toplantıda Türkiye’nin en büyük yerli ilaç üreticinin patronu konuşmacıydı ve söyledi. Hammadde, yardımcı madde ve şişe bulamıyorum. Piyasada yok, bulunca da rakamlar çok yüksek dedi. Bunların hepsi 1 günde çözülebilir. Bu 7,86'nın da anlatılanların da duymazdan gelinmemesi lazım. İlaç üreticisi her kalemde zarar ediyorsa üretmez ve haklıdır. Buna da Türkiye'ye ihanet ediyorsunuz diyemezsiniz. Kendisi bize 'yurt dışında da iş yapıyoruz ve orda buranın 5 katı kazanıyorum' dedi. Çünkü orada destek veriyorlar, bizde de tam tersi sağlık hizmetine para ayırmaya gerek yok yeni betonlara para harcayalım diyorlar. Kanser hastası, tüp bebek tedavisi olan insanların ne zorluk çektiğini ben görüyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor” diye konuştu.

KAPATMAYA GİDİLEBİLİR
Eylemlerin sonuç vermemesi sonrası nasıl bir yol izleneceğini açıklayan Sayılkan, “Demokratik koşullar içinde yapılacak işler var.  Miting kararı dahil tüm kararları ortak alıyoruz. Miting ile ilgili çözüm bulunamazsa oda başkanları ile yine toplanırız Ankara'da vatandaşı da mağdur etmeyecek, derdimizi anlatacak çalışmalar yaparız. Mesele yarım gün, tam gün kapatmalar yapılabilir. Bunlar dışında yapılacak bir şey yok. Ondan sonra ya insaflarına bırakacaksınız ya da bu anlayışın değişmesini bekleyeceksiniz” dedi.

TANIDIĞINIZ VARSA…
İlaç fiyatlarıyla ilgili Euro kuru olduğunu ve bunun bir yıl boyunca sabit kaldığını söyleyen Sayılkan, “Paran kadar sağlık noktasına geldik. Yurt dışında tanıdığın varsa ilaçları getirebiliyorsun. Ancak ülkemizde vatandaşlar eczane eczane ilacı aramayı tercih ediyor. Şu an euro 19,60 TL... Siz kuru 7,89 TL’ye kilitlerseniz ilaçlar gelmez. Siyasetin sağlığa ve ilaca bakışını değişmesi lazım. Bu işin bileşenlerinin bir araya getirilmesi ve beyin fırtınası yapılması lazım. Bugüne kadar bu yöntem hiç değinilmedi.Sayısını bilmediğimiz kadar Suriyelinin, mültecinin ilaç aldığı ülkemizde biz sayısını bilmediğimiz vatandaşın özel tedavilerde yardımcı olamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Maşa başında biri karar alıyor ve bunu açıklamak zorunda olan biz oluyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Bunları neden söyledi?
 
İngiltere, çeyrek finalde Fransa'nın rakibi oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanlara göre günde 2 litre su içmeye gerek yok
İ?skoçya'da Aberdeen Üniversitesi'nden araştırmacılar günde 2 litre su ...
Uzmanı uyardı: Üçlü virüs ölümcül olabilir
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim ...
Ergen yaşta estetik talepleri artıyor!
Sosyal medyadaki filtrelerin de etkisiyle ergenler arasında estetik talepleri ...
 
Mahkemeden kanser ilacı kararı: SGK karşılayacak
İstanbul'da meme kanseri hastası B.A., yurt dışından ithal edildiği gerekçesiyle ...
Uzmanı uyardı: Her 4 kişiden biri panik atak yaşıyor
Panik atağın tek başına bir ruhsal sorun olmadığını ve çeşitli ruh sağlığı ...
İzmir’de şiddete karşı tepki!
İzmir Tepecik Kadın Doğum Hastanesi’nde Asistan Dr. M. Furkan Balcı’nın ...
 
Üçlü tehlike dolaşımda... Hepsi birbirine karıştı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Başkanı Prof. ...
Kör olmaktan emekli olduğu hastane sayesinde kurtuldu!
1997 yılında Karşıyaka Devlet Hastanesin’den emekli olan 70 yaşındaki ...
Öfkeli hasta yakını doktorun burnunu kırdı!
İzmir Tepecik Kadın Doğum Hastanesi’nde erkek doktora muayene olmak istemeyen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva