HABERLER>İŞ DÜNYASI
14 Nisan 2024 Pazar - 11:19

e-ticaret yapan sektör sayısı ETBİS ile artıyor

Ticaret Bakanlığınca e-ticaret yapan sitelerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) ile Türkiye'de e-ticaretin sektörler bazında gelişimine katkı sağlanıyor, KOBİ'lerin bu alana yönlendirilmesine olanak tanınıyor.

e-ticaret yapan sektör sayısı ETBİS ile artıyor

e-ticaret yapan işletmelerin kayıt altında olması, e-ticaret verilerinin sağlıklı şekilde takip edilmesi amacıyla Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Elektronik Ticaret Bilgi Platformu (eticaret.gov.tr) oluşturuldu.

Sistem 2017'de hizmete açılırken, e-ticaret alanında faaliyet gösteren işletmeler kayıt altına alındı, vatandaşların bu işletmelere ait bilgilere kolaylıkla ulaşabilmelerine ve e-ticaretin gelişiminin izlenmesini sağlayacak istatistiki verilerin paylaşılması ile tüketicilerin elektronik ticaret hakkında bilgi sahibi olmasına fırsat tanındı. Tüketicilerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla çevrim içi şikayet ve denetim mekanizması oluşturularak, e-ticaretle ilgili birçok soruya cevap sağlayan "eticaret.gov.tr" internet sitesi kuruldu.

Sisteme kayıtlı 36 bin 777 işletme bulunuyor
Sisteme kaydedilen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılar ile bunlara ilişkin gerekli görülen diğer bilgiler, platformdan ilan ediliyor. Bu çerçevede mart ayı sonu itibarıyla sisteme kayıtlı 36 bin 777 işletme ve 43 bin 580 site bulunuyor.

Vatandaşlar, söz konusu platformda bulunan kayıtlı site sorgulama kısmından herhangi bir sitenin ETBİS'e kayıtlı olup olmadığıyla ilgili arama yapabiliyorlar ve site hakkında bilgilere ulaşabiliyorlar. Platformdaki e-ticaret akademisi kısmında yer alan eğitimler sayesinde de elektronik ticaret hakkında birçok bilgiye erişebilen tüketiciler, "e-danışman" özelliğiyle de sorularına otomatik olarak yanıt alabiliyorlar.

Firmalar için de eğitim içerikleri yer alıyor

Sistem, firmalar için de önemli avantajlar sağlıyor. e-ticaret yapmak isteyen işletmeler için 8 ana başlık altında 33 eğitim videosu ile 74 eğitim dokümanı bulunuyor. e-ticaret konusundaki güncel haberler, istatistiki bilgiler ve etkinlikler de sistem üzerinden paylaşılıyor.

Tüm bu çalışmalarla e-ticaret alanında sağlıklı ve sürdürülebilir politika, strateji ve eylemlerin oluşturulmasına katkı sağlanıyor. Böylece, Türkiye'de e-ticaretin gelişim seyri izleniyor, değerlendiriliyor ve doğru şekilde ölçümleniyor.

Sipariş adedi geçen yılın ilk altı ayında yüzde 20 arttı
ETBİS ile e-ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi sayısı ile elektronik ticaret hacmi gibi önemli veriler "eticaret.gov.tr" aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. e-ticaret hacmi geçen yılın ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 109,7'lik artışla 652,7 milyar lira oldu.

Aynı dönemde sipariş adetleri yüzde 20 artış ile 2 milyar 131 milyondan 2 milyar 556 milyona yükseldi. e-ticaretin genel ticarete oranı da yüzde 19,1 olarak kayıtlara geçti.

Uzun vadeli e-ticaret politikalarının oluşturulması sağlanıyor
ETBİS ile Türkiye'de e-ticaretin sektörel gelişimi hızlandı. Girişimcilere fırsat sunabilecek e-ticaret sektörlerinin tespit edilmesi ve katma değeri yüksek alanların özel olarak izlenmesiyle e-ticarette yeterince yer almayan sektörler tespit edilerek, bu sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'ler e-ticarete yönlendirildi, orta ve uzun vadeli e-ticaret politikalarının oluşturulmasına, e-ticaret girişimcilerinin tanınırlıklarının ve ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin artmasına katkı sağlandı.(AA)

 
MHP'de yeni MYK ilk kez toplanıyor
 
Sır ölüm... Yaşadığı depoda cesedi bulundu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Yorgancılar'dan enflasyon ve döviz çıkışı: Yüksek cari açık oluşacak!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Enflasyonla mücadelede ...
ESBAŞ'ın çevreci yatırımları tam gaz
Yenilenebilir enerji, sıfır atık ve su tasarrufuna yönelik çevreci yatırımları ...
ATM'lerde yeni dönem: Bayram sonrası başlıyor!
Banka ATM'lerinde bayram sonrası yeni dönem başlıyor. Bankalar tarafından ...
 
Körfezdeki kruvaziyerin sırrı çözüldü
8 Nisan’dan bu yana İzmir’de demir atan, Karşıyaka ve Güzelyalı sahillerinde ...
Dünya Bankası’ndan Türkiye tahmini!
Dünya Bankası, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminlerini ocak ayında ...
Başkan Yorgancılar'dan 'ara eleman' çıkışı: Türk sanayisi için büyük risk!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, her geçen yıl şiddetini giderek artıran ...
 
Zehir gemileri İzmir yolunda... Hangi şirket satın aldı?
İtalyan Donanmasına ait Sauro sınıfı 3 denizaltının yanı sıra 2 devriye ...
Kuru üzüm ihracatında hedef 500 milyon dolar!
Osmanlı mutfağında sultanların sofrasını süsleyen, Türkiye’nin üretim ...
Ödemelerde vadeler 90 güne uzadı!
Ekonomik büyümedeki yavaşlama, finansman ve işletme maliyetlerindeki artış, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva