HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2021 Pazartesi - 15:23

DİSK'ten Büyükşehir'e 'taşeron' tepkisi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron sisteminin yeniden tercih edilmesi üzerine Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası İzmir 2-3 Nolu Şube’lerinden tepki geldi. DİSK Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral konu üzerine açıklama yaparak, “İşçi sınıfının yıllarca mücadele ettiği taşeron sisteminin yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesinde bir istihdam biçimi olarak tercih edilmesi  tüm büyükşehir belediyesi işçilerinin kazanılmış haklarına bir tehdittir” dedi.

DİSK ten Büyükşehir e  taşeron  tepkisi!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Tesislerinde, parklarda ve İZSU’da işçilerin kadrosuz ve güvencesiz asgari ücretle çalıştırıldığını söyleyen DİSK Genel-İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, meslek fabrikalarında emekçiler dahi taşeron sitemiyle çalıştırıldığını iddia etti.

Taşeron sisteminin yaygınlaşmasının tüm belediye işçilerinin haklarını bir saldırı olduğunu belirten Saral, “Çünkü taşeronlaştırma demek emek yoğun sömürünün artırılması, işçinin kölece, kuralsız bir biçimde çalıştırılması demek. Taşeronlaştırma demek, sendikasız, güvencesiz, geleceksiz çalıştırma demek. Taşeronlaştırma demek, işçinin düşük ücretle çalıştırılması ile birlikte iş güvencesinin patronu iki dudağı arasında olması demek. Taşeronlaştırma işçinin yaptığı işe yabancılaştırılması, belirsiz mesai saatleri ve dönemlerinde çalıştırılması demek. İşin özü işçinin kölece çalıştırılması ve istendiği zaman da patron tarafından işten atılması demek. Ve aynı zamanda taşeron firmanın işçinin sırtından zengin olması demek” ifadelerini kullandı.

DİSK Genel-İş Sendikası 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral’ın açıklamasının tamamı şöyle:

“Biz geleceğimizi kader saymadık, örgütlü mücadele ile İzmir Büyükşehir Belediyesinde de taşeronlaştırmaya karşı kazandık. Bunu işçinin örgütlü gücü ve mücadelesi ile 2017 yılında sözde taşeronu kaldıran kararnameden önce kazandık. Şunu gördük ki işçinin  tek iş güvencesi örgütlü gücü ve mücadelesidir.
Kamu hizmetlerinin Anayasa’da da belirtildiği gibi kadrolu güvenceli personel tarafından yürütülmesini savunduk. Belediyelerde özellikle sosyal belediyecilik anlayışını savunan belediyelerin taşeron sistemini yeniden  belediyelere sokmaları kabul edilemez.”

“ARAÇ KİRALAMA YÖNTEMİYLE PERSONEL ALINIYOR”
“Hükümet ve yerel yönetimler taşeronu kaldırdık diyerek ortalıkta gezerken İzmir Büyükşehir Belediyesinde maalesef  hizmet alım adı altında taşeronlaştırmayı  yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Son bir yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesinde Katı Atık Tesislerinde, parklarda, İZSU’da, araç kiralama yöntemiyle personel alınmakta ve bu işçiler kadrosuz güvencesiz asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Meslek fabrikalarında emekçiler dahi taşeron sitemiyle çalıştırılmaktadır. Tüm bunlar taşeron sisteminin İzmir Büyükşehir Belediyesinde hızla yaygınlaştırılmaya çalıştırıldığını göstermektedir. Belediye işçileri arkadaşlarımız tarafından yapılan bu işlerin taşeron bir firma aracılığıyla yapılmasına asla kabul etmiyoruz.”

“TAŞERON SİSTEMİ DERHAL KALDIRILMALIDIR”
“Değerli işçi arkadaşlarım değerli basın emekçileri, işçi sınıfının yıllarca mücadele ettiği taşeron sisteminin yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesinde bir istihdam biçimi olarak tercih edilmesi  tüm büyükşehir belediyesi işçilerinin kazanılmış haklarına bir tehdittir. Tüm işçilerin bölünmesi, daha fazla sömürülmesi ve belediye kaynaklarının bir avuç taşerona peşkeş çekilmesidir. Bunu kabul etmiyoruz.  Buradan bir kez daha belirtiriz ki işçiyi aynı zamanda bölen, taşeron sistemi derhal kaldırılmalıdır. Taşeron yoluyla yapılan hizmetler, ihaleler iptal edilmeli. Sosyal belediyecilik anlayışına uygun bir şekilde işçi alımları yapılmalı, belediye hizmetleri kadrolu personellerle yürütülmelidir.

Genel İş 2 ve 3 Nolu Şubeler olarak kazanılmış haklarımıza karşı bir saldırı olan taşeron sistemine karşı tüm belediye işçilerini birlikte mücadeleye; İzmir’ de bütün sendikaları ve demokratik kurumları da belediye işçilerinin taşeron çalışmaya karşı yaptıkları mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.  Birleşe birleşe kazanacağız.

 
Çiğli Belediyesi'nden kadınlara 'Afet Yönetim' eğitimi
 
İzmir'de profesöre son görev: Koronavirüsü yenmişti ama...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tasoran işçiler 4 Ocak 2021 Pazartesi 18:20

Isciden yana olan parti nasil. Olurda Tasoran sistemi destekler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DİSK’ten zam tepkisi: Emekliler ölüm sınırına itekleniyor!
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli-Sen, emekli ...
İşte 2021 zamlı emekli maaşları!
Açıklanan enflasyonla birlikte SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin alacakları ...
Kıdem tazminatı tavanında 500 liralık artış
Yeni memur maaşlarının belli olmasıyla beraber 2021 kıdem tazminatının ...
 
2020 yılında en çok ne zamlandı?
Enflasyon aralık ayında yüzde 1,25 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ...
Memur ve emekli zammı açıklandı
Aralık ayı ve yıllık enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Memur ...
Destek ödemelerinin yatırılacağı tarih belli oldu
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, aralık ayı ...
 
Kamu bankalarından ortak ATM kararı
Kamu bankaları tüm ATM’leri tek bir ATM’de toplama kararı aldı. Buna göre ...
Memur ve emekli zamları bugün belli oluyor
Memur, memur emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yeni yılda zam ...
Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: Önce insan
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal medya ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva