HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2021 Pazartesi - 14:41

DİSK Ege’nin Başkanı Sarı'dan '30 Haziran' uyarısı: 1.5 milyon yeni işsizimiz olacak!

İşten çıkarma, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izne gönderme yasağının 30 Haziran'da sona ereceğini hatırlatan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Eğer geri adım atılmazsa, dar tabanda 7 milyon, geniş tabanda 11 milyon olan işsiz ordusuna, yaklaşık 1.5 milyon kişi daha katılacak. Pandemi koşulları tamamen ortadan kalkmadan bu uygulamadan vazgeçmek, işçinin emekçinin mağduriyetini artıracaktır" dedi.

DİSK Ege’nin Başkanı Sarı dan  30 Haziran  uyarısı: 1.5 milyon yeni işsizimiz olacak!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Pandemi nedeniyle uygulamaya sokulan işten çıkarma, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izne gönderme yasağı, 30 Haziran'da kaldırılıyor. İşverenlerin yanı sıra işçi kesiminin yetkilileri de yasağın kaldırılmasına karşı çıkıyor. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Yasağı kaldırma zamanı değil" diyerek, "Pandemi şartları tamamen ortadan kalkmadan işten çıkarmaların, ücretsiz izne göndermenin önünü açmak ve kısa çalışma ödeneğine son vererek işçiyi, işvereni zora sokmak, doğru bir karar olmaz" yorumunu yaptı. Başkan Sarı, geri adım atılmaması, yasağın kaldırılması halinde milyonlardan oluşan işsiz ordusuna 1,5 milyon işsizin daha katılacağını duyurdu.

ESNAFIN, İŞVERENİN ÖNÜNÜ GÖRMESİ, EN AZ ÜÇ AYI BULUR
Pandeminin tüm olumsuz koşullarının halen devam ettiğini, henüz rahatlama olmadığını belirten DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, "Bu şartlarda işten çıkarma yasağının kesinlikle devam etmesi gerekir. Kısa çalışma ödeneği, zaten zor durumda olan esnafa, işverene kısmen de olsa ilaç gibi geldi. Ülke ekonomik olarak iyice rahatladıktan, tüm işyerleri açıldıktan ve esnafın işleri rayına oturduktan sonra kısa çalışma ödeneğini sonlandırmak mümkün olabilir" yorumunu yaptı. Başkan Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dar tabanda 7 milyon, geniş tabanda 11 milyon işsizimiz var. Eğer geri adım atılmazsa, söz konusu yasaklar kaldırılırsa, en kısa zamanda 1.5 milyon daha işsizimiz olacak. Esnafın kira borcu var, vergi borcu var, piyasaya borcu var. 1 Temmuz'dan itibaren yapacakları işlerde, eski cirolarını yapıp yapmayacakları belli değil. Üç ay sonra ancak esnafın ödeme gücünü anlatacak veriler ortaya çıkabilir. Kısa çalışma ödeneğiyle işveren, çalışanlarını kısmen de olsa koruyorlardı. Ekonomik krizin üstesinden gelemeyen esnaf, işten çıkarma serbest olduğunda 5 kişilik çalışma ekibini ikiye, hatta teke düşürecek. Çünkü kimse önünü göremiyor. Yeni işsizlik dalgası kapımızda. Mevsimlik işçilerin olduğu yerlerde işsizlik tavan yapacak"

EKONOMİDEKİ BAŞARISIZLIĞIN FATURASI NEDENSE HEP EMEKÇİLERE KESİLİYOR
Hal böyleyken, ekonomik krizin etkisinden kurtulamamış esnafın, çareyi işçi çıkarmakta bulacağını iddia eden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşçiler, kısa çalışma ödeneğinin olduğu dönemde bile mağdurdu. İşverenler, kısa çalışma ödeneğiyle ayakta kaldı. Geçmişe dönük borçlarını ödeyemeyen işveren, o yükün altından kalkamayınca fatura yine işçiye kesilecek. Yasak varken bile hukuksuz kod 29 ile kod 46'ya sığınıp çok sayıda işçiyi işten attılar. 200 bin kişi işten atıldı. Yasak yoksa, bu rakamların patlayacağını, inanılmaz rakamların ortaya çıkacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. AK Parti'nin son 10 yılda ekonomideki başarısızlığının faturasını biz işçiler ödüyoruz. Bizi pandemide bile bizi gözden çıkardılar, işçileri fabrikalara gönderdiler. 31 Aralık 2020 itibariyle İzmir'de 285 bin genç işsiz vardı. Toplam işsiz sayısı 500 bin civarındaydı. Önümüzdeki süreçte İzmir'de de gözle görülür bir işsiz artışı olacak."

MAAŞLARA ZAMDAN ÖNCE TÜKETİM MADDELERİNE YOĞUN ZAM GELECEK
1 Temmuz itibariyle, iğneden ipliğe, elektrikten doğalgaza her şeye çok zam geleceğini  öne süren Başkan Sarı, "TÜİK'in enflasyon oranlarını dikkate alırsak, yüzde 6.7, en fazla yüzde 7.20 civarı maaşlara zam yapılacak. Emekçiler, daha zamlarını almadan yoksulluğun içine sürüklenecek" diye konuştu.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli uydu için tarih verdi
 
Başkan Oran: Çeşme kongre, kültür ve gastronominin başkenti olacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 28 Haziran 2021 Pazartesi 16:43

Bu tip haberler de bakın asla yorumcu aktrolleri göremezsiniz. 1.5 milyon işsiz nedemek farkındamısınız? burada yorum yapanlar ülkenin gerçekleri ile izmir in gerçeklerini bir tutuyor malesef.sanki 20 senedir ülkeyi babam yönetiyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev fuarda 900 milyon dolarlık anlaşma... İzmir ekonomiye can simidi oldu
Uzun süreden sonra İzmir'de tarım sektörünü yüz yüze buluşturan Agroexpo ...
İşçi ve iş verenler dikkat: Ödenek son buluyor
Geçen yıl mart ayından beri devam eden kısa çalışma ödeneği desteğinde ...
Madenciler ortak maden şirketi kurdu!
İzmir’de faaliyet gösteren maden ve mıcır ocakları tesisleri birleşerek ...
 
Avcılara destek ödemesi: Tanesi 5 lira olacak!
Balon balığının bir türünün 500 bin adedine kadar her bir adedi başına ...
Bergama'nın hasar raporu... Dönümlerce alanı dolu vurdu!
İzmir'in Bergama ilçesinde önceki gün etkili olan dolu yağışı nedeniyle ...
Kruvaziyersiz 8 yıl… O gemi İzmir’e ne zaman gelir?
Yat, marina, su sporları ve kruvaziyerin, deniz turizminin bileşenleri ...
 
Ege turizmcilerinin başkanı İşler: Delta varyantı turizmi etkilemez!
ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 2021 turizm sezonunun ...
Bayram öncesi bilet fiyatları yükseldi!
Kurban Bayramı öncesinde bilet fiyatları yükselmeye başladı. Uçakta 450 ...
Kredi borcu kararı: Maaştan kesilen para iade
Ankara'da bir kamu kurumu çalışanı, bankadan çektiği ihtiyaç kredisini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva