HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Kasım 2022 Pazar - 10:56

Dirençli kent yolunda yeni çalışma.... Bornova'nın röntgeni çekiliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kenti afetlere dirençli hale getirmek için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor. Zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesine Bornova’dan başlandı. İlçede 50 bin metrelik sondaj kuyuları açılacak. Deprem dalgalarının hareketini anlamak amacıyla bin 565 noktada ölçüm yapılacak. Çalışmalar tamamlandığında ilçedeki her türlü afet riski göz önüne alınarak yerleşime uygunluğu değerlendirilecek.

Dirençli kent yolunda yeni çalışma.... Bornova nın röntgeni çekiliyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim depreminin ardından kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Yapı envanteri ve fayların incelendiği depremsellik araştırması sürerken zemin yapısı ile zemin davranış özelliklerinin modellenmesi de Bornova’dan başlatıldı. Büyükşehir, bölgenin afet riskini belirlemek için ilk sondaj çalışmasına Kayadibi mahallesinden başladı. İlçede 50 bin metre jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik amaçlı sondaj kuyusu açılacak. Uzmanlar çalışma alanını bin 565 bölgeye ayırarak, her bölgede sondaj ve jeofizik ölçüm yapacak. Kaya ve toprak zemin numunesi alınacak. Çalışmalar tamamlandığında ilçenin heyelandan sıvılaşmaya, tıbbi jeolojiden taşkına kadar her türlü afet tehlikesi ve riski, bölgenin yerleşime uygunluğu değerlendirilecek.  Proje kapsamında Bayraklı, Bornova ve Konak sınırları içerisinde toplam 12 bin hektarlık alanda çalışma yürütülecek.
 
7 bin metrede derin sondaj yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Banu Dayangaç, Bornova baseninin jeolojik yapısını ortaya çıkarabilmek amacıyla, her biri 450 metreden daha derin olacak şekilde, toplam 7 bin metrede derin sondaj yapılacağını belirterek “Bu derin kuyuların 17’sinde zemin dinamik parametrelerini belirlemek amacıyla sismik hızların belirlenmesinde kullanılan yöntem uygulanacak. Ayrıca deprem dalgalarının hareketini anlamak amacıyla bin 565 noktada titreşim, sismik kırılma gibi jeofizik ölçümler yapılacak” dedi.

“Zemin yapısına ilişkin tüm verileri elde edeceğiz”
Bölgede uzun dönemli izlemelerle heyelan gibi kütle hareketlerinin mekanizmasının belirleneceğini de ifade eden Banu Dayangaç, zemin araştırmaları kapsamında Bornova, Konak ve Bayraklı’da mikrobölgeleme amaçlı jeolojik, jeoteknik, jeofizik etütler ile laboratuvar araştırmaları yapılacağını vurguladı. Dayangaç, zemine yönelik çalışmalardan elde edilecek verilerin, depremsellik ve tsunami araştırmasından elde edilen verilerle bütünleştirileceğini ifade ederek “Bornova çanağının zemin yapısına ilişkin elde ettiğimiz verileri ilçede aynı zamanda yürüttüğümüz yapı envanteri çalışmasıyla entegre ederek, yapı-zemin etkileşiminden kaynaklı tüm riskleri belirlemiş olacağız. Böylece alınması gereken kentsel iyileştirme önlemlerini ortaya çıkartacağız” diye konuştu.

“Su seviyelerindeki değişim takip edilecek”
Afet Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde görevli Jeoloji Yüksek Mühendisi Bulut Hepyükselen de yeraltı su seviyelerindeki değişimlerin deprem konusunda önemli veriler içerdiğini, yapılan sondaj çalışmalarıyla da bu değişimleri gözleme şansı elde ettiklerini söyledi.

“İzmir’in tomografisini çekiyoruz”
Afet Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde Maden Mühendisi Abidin Yavaş ise çalışmalarla İzmir’in tomografisini çektiklerini belirterek, “Deprem öldürmez, afet güvenliği göz ardı edilmiş plansız programsız yapılan çalışmalar öldürür. Kentimizde afet güvenliğine ilişkin belirsizliklerin önüne geçmek ve yurttaşlarımızın daha güvenli yaşayabilmesi için adımlarımızı hızlandırdık” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yürüttüğü çalışmaların, 2024’te tamamlanması hedefleniyor.

Kentin deprem tehlikesi belirlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı yapı envanteri çalışmaları da Bayraklı’nın ardından Bornova’da sürüyor. İlçede yaklaşık 62 bin yapı incelenecek. 100 kilometre yarıçaplı alandaki kara ve deniz faylarının araştırıldığı depremsellik araştırmasına da devam eden Büyükşehir, tüm bu çalışmalarla İzmir’in hangi düzeyde bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyabilecek.

 
Uzmanı açıkladı... Fazla kullanımı böbrek rahatsızlığı yapıyor!
 
Mahalle Bostanı'nda ekim zamanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupa-Akdeniz Bölgesel Meclisi'nden İzmir'de zirve!
İzmir’i 7-8 Kasım’da ev sahipliği yapacağı Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve ...
Karabağlar ‘kariyer’de üçüncü buluşma
Karabağlar Belediyesi tarafından sosyoekonomik yönden yetersiz ailelerin ...
İlk kuralar çekilmişti… Rezerv alan için yeni otobüs hattı!
30 Ekim 2020 İzmir depreminin ardından belirlenen ve geçtiğimiz günlerde ...
 
Şampiyonlar Bornova'yı seçti!
Bornova Belediyesi’nin Çamdibi’nde hizmete açtığı Yarı Olimpik Kapalı ...
Buca'da Balkan rüzgarı!
Buca Belediyesi’nin bu yıl 10. kez düzenlediği Uluslararası Balkan Festivali, ...
Başkan Kılıç: Sakin kalın, BUCAKUT yanınızda
BUCA’da 4-5 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşen iki ayrı depremin ardından ...
 
Başkan Soyer'e ziyaret... Kaleci Erdi, İzmir'in gururu oldu
Dünya Kupası’nı kazanan Ampute Futbol Milli Takımı’nın ve İzmir Büyükşehir ...
Başkan Selvitopu'ndan kadınlara destek mesajı: Her zaman yanınızdayız!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, kısa adı KAD-GÜÇ olan ...
İzmir'de Ecevit'e vefa
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer eski başbakanlardan, gazeteci, ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva