HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
5 Mart 2022 Cumartesi - 10:05

Depremzedeler 15 aydır sürüncemedeydi... Çözüm 'İZDEDA KOOP'ta bulundu!

İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanan deprem sonrası bir türlü çözüm bulamayan depremzedeler bir ilke daha imza atarak kooperatifleşme kararı aldı. Karar ile ilgili konuşan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, "Bizim depremzedelerimizde artık umutsuzluk oluştu. Umarım bu vatandaşlara umut olacağız. Bu sadece Haydar Özkan kararı değil. Bu kararı depremzedelerle birlikte aldık. Bu süreçte 8-10 kooperatif kurulmak üzere; bizim alt birliğimize girmek için... Allah utandırmasın. Bu bir İzmir gerçeği olacak, Türkiye'ye rol model olacak. Biz bu konuda iddialıyız" dedi

Depremzedeler 15 aydır sürüncemedeydi... Çözüm  İZDEDA KOOP ta bulundu!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı ve dünya bankası kredisi konularının çözüm bulamaması sonrası depremzedeler kedi sorunlarını kendi çözme kararı aldı.

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti. Süreçte yaşanan gelişmeler sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı binaların tümünde uygulanması için parselde yüzde 20 emsal kararı aldıklarını belirtmişti.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Dünya Bankası ile yaptığı görüşmeler sonrası ilgili kurum onayları bekleyen 330 milyon Dolar'lık kredinin onaylanmaması, iptale sebep olmuştu. Her geçen gün sürenin uzaması sonrası ise artan maliyetler depremzedeleri bir enkaz altında daha bırakırken kritik bir gelişme yaşandı.

DEPREMZEDELER İSYAN BAYRAĞINI AÇTI
Depremin üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçmesi sonrası depremzedelerden yeni bir hamle daha geldi. Dönüşüm sorunu için net bir adım ile bir türlü buluşamayan depremzedeler, Türkiye'de ilk defa kurulan İzmir Depremzedeleri Derneği'nin ardından bu kez de kooperatifleşerek  İZDEDA KOOP'u kurma kararı aldı.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir Şubesi, İzmir Ticaret Odası'nın de destek verdiği İZDEDA Koop ile ilgili Ege'de Sonsöz'e konuşan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, çözümü yine kendi içlerinde bulmak için adım attıklarını dile getirdi.

75 BİN KONUT TAMAMEN ÇARESİZLİK İÇİNDE
Kooperatifleşme sürecine nasıl geldiklerini dile getiren Özkan, çözüm süreci aradıkları dönemde bir parmak balla geri gönderildiklerini vurgulayarak, "Çaresizlik, umutsuzluk, yarını görememek bunlar bizi bu aşamaya itti. 117 can verdik. 117 candan sonra devletimizin yaptığı 5 bin konut var. Ancak geriye kalan 75 bin konut tamamen çaresizlik içinde. Biz burada devletimizde ve yerel yönetimlerimizden umut içindeydik. 11 ay sonra emsal alabildik ancak kredi konusu unutuldu. Bizim çoluğumuz çocuğumuzun yarını kurtulması lazım dedik biz de. 15 aydır arkadaşlarından okulundan mahallesinden uzak, aile geçinemediği için okulunu bırakan çocuklarımız var. Bunların yarının çalmak olmaz. Biz toprağa gömüldük ve topraktan çıkarak böyle bir karar aldık. Biz herkesten yardım istedik her kapıyı çaldık. Bunu herkes gördü. Hep bir parmak bal ile geri gönderildik. 15 ay geçti benim vergilerimden toplanan deprem vergisini gözümün içine bakarak kaybettiler. Bunu başka yere harcamış olabiliriz diye bakanımız açıklama yaptı. Bu bizi kahretti. Biz o vergileri bize ev yapın diye kullanın demiyoruz. Biz diyoruz ki onurumuz ile gururumuz ile ödeyebileceğimiz kredi sağlayın" ifadelerini kullandı.

BU SADECE HAYDAR ÖZKAN KARARI DEĞİL
Kendilerinin bunca aydır dilencilik yapmadığını sadece hakları olanı istediklerini vurgulayan Özkan, kooperatifleşme sayesinde büyük oranda maliyetlerin azalacağını şu sözlerle belirtti:

"Biz kimseye dilencilik yapmıyoruz. Baktık ki 15 ay kimse bize yardımcı olmak istemiyor, baktık ki herkes siyaset yapamayalım diyor... Ama herkes siyaset yapıp geri çekildi. Biz günebakanlarız. Günebakanlar ışığı görmediğinde birbirine bakarak güç alanlardır biz de bu şekilde doğmak istiyoruz. Bize onurumuz ile ödeyeceğimiz 2 yıl ödemesiz 20 yıl ödemeli krediyi versinler başka bir şey istemiyoruz. Biz 15 aydır sadece emsal ve kredi dedik. Bizde bu yaşananlar sonrası kooperatifi son aşama olarak gördük. Biz danışmanlar kurulumuz aracılığı ile doğa dostu, ekonomik hem de vatandaşın sırtındaki kamburu doğrultmaya çalışacağız. Bizim depremzedelerimizde artık umutsuzluk oluştu. Umarım bu vatandaşlara umut olacağız. Bu sadece Haydar Özkan kararı değil. Bu kararı depremzedeler hep birlikte aldı. Bu süreçte 8-10 kooperatif kurulmak üzere bizim alt birliğimize girmek için. Allah utandırmasın. Bu bir İzmir gerçeği olacak, Türkiye'ye rol model olacak. Biz bu konuda iddialıyız. Bu kooperatifin ömrü 3-4 yıl olacak sonra fesih olacak. Bizim amacımız müteahhitler verilecek kar payını  kaldırmak, KDV oranlarından yararlanmak amacımız. Böylelikle maliyetleri yüzde 40 oranında düşürmeyi planlıyoruz. Bu sayede müteahhitler de güvende olacak. Çantacı müteahhitler olmayacak, uluslararası detaylara göre belirlenecek inşaatlarda çalışacak."

SADECE HAVANDA SU DÖVDÜLER
Siyasilere de serzenişlerde bulunan Özkan ilk kuruldukları dönemde derneğin 1 yılda kapatmayı planladıklarını ancak gelişen süreçte farklı noktalara gidildiğini vurgulayarak, "Ben 51 yaşındayım. Benim okuduğum zamanlarda siyaset çözüm odaklıydı, insanların hayatının kolaylaştırmak için yapılır denilirdi. Biz bu yaşadığımız ortamda siyaseti çözüm noktası olarak görmedik. Siyaseti bizim üstümüzden puan toplamak olarak gördük. Biz bu zamana kadar istedik yalvardık. Bundan sonra yalvarmıyoruz, istemiyoruz. Bizim yanımızda olmak isteyen siyasi partilere kapımız açık. Siyasi parti ayrımı olmaksızın yanımızda olmak isteyen herkes olabilir. Siyasiler 15 ay sürecinde bu işi çözebilmeleri lazımdı. Ancak sadece havanda su dövdüler. 15 ay sadece emsal ve kredi istedik. 80 bin kişiye kredi oluşturulacak bu mu çoktu? Büyük şirketlerin sadece silinen vergi borçların görüyoruz. Bunların yerine bizlere kredi sağlansaydı biz belki de şuan evlerimizde oturuyorduk. Biz bu derneği bile kurarken 1 yıl ömür biçmiştik, sonra çözülür ve kapatırız diyorduk. Ancak şimdi bırakın kapatmayı üzerine bir üst birlik daha kurmak zorunda kaldık" dedi.

Destek veren kamu kurumlarına ve meslek odalarına da teşekkürlerini ileten Özkan, "Kooperatifleşme sürecimizde bize destek veren İzmir Valiliğine, İzmir Büyükşehir Belediyesine,Bayraklı Belediyesine, TMMOB'a çok teşekkür ederiz. İzmir birlikte güçlü diyoruz ve bunu gerçekten bize gösterdiler. Tüm kurumlarımız kooperatifleşme sürecimizde ve sonrasında ellerinden gelen tüm desteği depremzedeler için kullanacaklarını belittiler. Bizler sadece depremzede olarak, hiçbir siyasi rant ya da maddi kazanç derdinde olmayan insanlar olarak sesimizin duyulmasını ve sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Bu çözüm ise İZDEDA KOOP'ta. Bu nedenle bize destek veren/verecek herkese şimdiden teşekkür ediyoruz. Hep birlikte omuz omuza bu sorunu umarım çözeceğiz" diye konuştu.

 
Bakanlık'tan sinemaya büyük destek
 
AK Partili Sürekli sahada... 'Kemalpaşa geçmişe özlem duyuyor!'
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gülsevim çoban 10 Mart 2022 Perşembe 07:14

inşallah güzel bir karar Allah''ım utandırmasın başkanım biz bize yeteriz

Yorumu oyla      2      3  
Şenel öztürk 5 Mart 2022 Cumartesi 21:20

İnşallah güzel bir karar hepimize allhım aydınlık günler göstermesi dileyiğle şimdiden dernek başkanımız ve yardımcı olup bizlere yol göstermek için çabalayan herkese teşekkürler

Yorumu oyla      2      3  
Ergün ünal 5 Mart 2022 Cumartesi 15:30

Başkan kutlarım derneğin bugün kooperatifleşmeyi konuşuyor olması bütün depremzedelere çok büyük bir moral oldu emeklerine sağlık sizi ve sözle bile deşseydi olan bütün depremzedeleri kutluyorum başarımız daim olsun

Yorumu oyla      3      3  
Kskli 5 Mart 2022 Cumartesi 11:04

IZBETON Örnekköy de bina yapiyor depremzedelere de yapamazmiydi ? Bu gün insaat başlasa 2 yil sürecek.

Yorumu oyla      5      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tayfun Karabulut: 31 yıldır bu tabelayı bekliyoruz!
1991 yılında Turizm Bölgesi ilan edilen İnciraltı’nın planlarının artık ...
'2035'te dönüşüme girmeyen bina kalmayacak'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2035 yılına ...
Depremin üzerinden bir buçuk yıl geçti... Kaç bina incelendi?
Türkiye'de, 2016'dan itibaren 46 ilde deprem, sel, fırtına ve yangın gibi ...
 
Uzundere için kritik aşama… Kooperatif kuruldu, sıra sözleşmede!
İzmir Büyükşehir’in İZBETON ile protokol imzalayarak inşa edeceği Uzundere ...
11 kişiye mezar olmuştu... Mahkeme kararını verdi!
İzmir depreminde yıkılan binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'un zemin ...
AK Parti’den flaş Karşıyaka iddiası... '500 milyonluk rant vardı!'
Karşıyaka’dan Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen ve ihtisas komisyonları ...
 
Ensar Vakfı planları yargıya taşındı!
Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, Urla Zeytineli Koyu’nda yer ...
Emlakçıların Başkanı'ndan fiyat artışı yorumu: Plan çıksın siz o zaman görün İzmir’i!
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Knight Frank Küresel ...
İzmir'de konut fiyatları en çok hangi ilçede arttı?
Hepsiemlak verilerine göre, Ocak ayında satışların gerilemesine rağmen ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva