HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
4 Mart 2022 Cuma - 11:10

'2035'te dönüşüme girmeyen bina kalmayacak'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2035 yılına geldiğimizde, Türkiye'nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş, yapı stoku yenilenmemiş hiçbir binamız kalmayacak" dedi.

 2035 te dönüşüme girmeyen bina kalmayacak

Bakan Kurum, 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle video mesaj paylaştı. Kurum, topraklarının yüzde 66'sı riskli bölgelerde yer alan Türkiye'nin önünde pek çok can ve mal kaybına neden olan deprem gerçeği olduğunu belirtip, "Son 120 yılda meydana gelen depremlerde 80 bin vatandaşımızı yitirdik. Artık hiç kimseyi depremlerde kaybetmek istemiyoruz" diye konuştu.

Bakanlık olarak depremle mücadelelerini milletle güçlü şekilde sürdürdüklerini kaydeden Kurum, "Deprem yönetmeliğimizi hazırladık. Yapı denetim sistemini hayata geçirdik. Zorunlu deprem sigortası gibi uygulamaları yürürlüğe koyduk. Belediyeler ve TOKİ, konut üretim çalışmalarını hızlandırdı. 2011 yılında yaşanan Van depremi sonrası Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdi. Yapı denetim sistemiyle de denetimlerimize hız kesmeden devam ediyoruz" dedi.

'350 BİN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE SOSYAL KONUT İNŞA EDİYORUZ'
Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında başlatılan ve Türkiye'nin en büyük şehircilik hareketi olan Kentsel Dönüşüm Seferberliği ile 81 ilimizin tamamında afetlere karşı risk taşıyan tüm binaları yeniliyoruz. Bugüne kadar yerinde, gönüllü ve hızlı kentsel dönüşüm seferberliğimizle tam 2,8 milyon konutumuzun dönüşümünü tamamlayarak 12 milyonu aşkın vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Bugün sahada 120 milyar lira yatırım bedeli ile 140 bini İstanbul'da olmak üzere ülke genelinde 350 bin kentsel dönüşüm ve sosyal konutumuzu en sağlam, en güvenli ve en sağlıklı şekilde inşa ediyoruz."



'1,1 MİLYON KONUT SAĞLIKSIZ'
Sağlıksız olduğu tespit edilen 1,1 milyon konutun dönüşümünü 4 yılda bitirmekte kararlı olduklarını belirten Kurum, "Yatay mimari merkezli, tarihsel dokusu korunmuş, alt ve üst yapısı güçlendirilmiş, sıfır atık uyumlu ve çevreci binaları inşa ederken şehirlerimizin de çehresini değiştireceğiz. İnşallah 2035 yılına geldiğimizde Türkiye'nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş, yapı stoku yenilenmemiş hiçbir binamız kalmayacak" dedi.

Depremin neden olacağı acıları tedbirlerle önleyeceklerini ve şehirleri geleceğe hep birlikte taşıyacaklarını kaydeden Bakan Kurum, "Bu vesileyle milletimize her zaman yaptığımız çağrımı yenilemek istiyorum. Gelin vatandaş, belediye ve bakanlığımız iş birliğinde evlerimizi, iş yerlerimizi, hayat alanlarımızı depreme karşı birlikte hazırlayalım. 1-7 Mart Deprem Haftası'nın ülkemiz ve milletimiz için bir farkındalık oluşturmasını diliyor, Allah'tan bütün vatandaşlarımız için afetlerden uzak, sağlıklı ve huzur dolu bir ömür niyaz ediyorum. Bu vesileyle depremde yitirdiğimiz canlarımıza bir kere daha Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu. (DHA)


 

 
Anlamlı protokolde imzalar tamam!
 
Altınordu kritik virajda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremin üzerinden bir buçuk yıl geçti... Kaç bina incelendi?
Türkiye'de, 2016'dan itibaren 46 ilde deprem, sel, fırtına ve yangın gibi ...
Uzundere için kritik aşama… Kooperatif kuruldu, sıra sözleşmede!
İzmir Büyükşehir’in İZBETON ile protokol imzalayarak inşa edeceği Uzundere ...
11 kişiye mezar olmuştu... Mahkeme kararını verdi!
İzmir depreminde yıkılan binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok'un zemin ...
 
AK Parti’den flaş Karşıyaka iddiası... '500 milyonluk rant vardı!'
Karşıyaka’dan Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen ve ihtisas komisyonları ...
Ensar Vakfı planları yargıya taşındı!
Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, Urla Zeytineli Koyu’nda yer ...
Emlakçıların Başkanı'ndan fiyat artışı yorumu: Plan çıksın siz o zaman görün İzmir’i!
Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Knight Frank Küresel ...
 
İzmir'de konut fiyatları en çok hangi ilçede arttı?
Hepsiemlak verilerine göre, Ocak ayında satışların gerilemesine rağmen ...
İzmir konut satışında dünya ikincisi!
Dünyada son bir yılda konut fiyatlarının en çok arttığı ilk 10 şehirden ...
O belediyeden sekiz satış daha!
Bergama Belediyesi tarla statüsündeki 8 araziyi daha satışa çıkardığını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva