HABERLER>GÜNCEL
7 Eylül 2022 Çarşamba - 09:03

Deprem uzmanları yorumladı... Muğla'nın güneyi neden kıpır kıpır?

Son günlerde Ege genelinde yaşanan küçük ve orta ölçekli depremler endişeleri de beraberinde getirdi. Geçtiğimiz gün merkez üssü Muğla’nın Ula ilçesi olan Richter ölçeğine göre 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından, çok sayıda küçük çaplı sarsıntının yaşanması endişe yarattı. Yaşanan endişe sonrası bu sarsıntıların normal olduğunu ve Ege bölgesinde 10 bin yıldır yoğun sismik hareketler yaşandığını belirten uzmanlar, "Panik yerine riski azaltma anlamında çalışmalara ağırlık verilmeli" dedi.

Deprem uzmanları yorumladı... Muğla nın güneyi neden kıpır kıpır?

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Naci Görür ise, sosyal medya hesabından Ege’nin güneyindeki fay hareketliliğine dikkat çeken bir paylaşımda bulunarak, “Dün geceden beri Muğla güneyi kıpır kıpır. 1-3 büyüklükte çok sayıda deprem var. Muğla-Yatağan ile Gökova graben fay sistemlerinin kesişim yerinde. Bir zamandan beri süre gelen Helen dalma-batma zonunun Ege’de yarattığı gerilmenin bir göstergesi” ifadelerini kullandı. 

‘Özel bir durum değil’ 
Endişe yaratan bu paylaşımın ardından açıklama yapan uzmanlar ise Ege bölgesinde 10 bin yıldır yoğun sismik hareketlilik yaşandığına dikkat çekti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Ege’de her yıl bu büyüklükte yüzlerce deprem meydana geliyor. Türkiye’deki deprem aktivitesi sadece Muğla için değil, fay hatlarının olduğu diğer bölgeler için de geçerli. Türkiye, jeolojik konum olarak 4’te 3’ü deprem tehlikesi barındıran bir coğrafyada. Bu depremler oldu diye yarın büyük deprem olacak bilimsel bir yaklaşım değil. Eğim atımlı fayların yoğunlaştığı bu bölgede sayıda irili, ufaklı deprem yaşanması normal. İzmir’i etkileyen depremin artçıları halen sürüyor ve 10 binden fazla mikro sarsıntı kayda alındı. Kuşadası açıklarından sonra Ula’da sarsıntı yaşanması da özel bir durum değil. Muğla ve ilçeleri için şu an için özel bir tespit ve durum yok. İki gün sonra deprem olacağını söylemek bilimsel değildir. Deprem gerçeği her zaman ve neredeyse her yer için geçerli. Panik yerine riski azaltma anlamında çalışmalara ağırlık verilmeli” diye konuştu.

Mikro deprem fırtınası
Jeoloji ve Deprem Uzmanı Dr.Ramazan Demirtaş da ise 3.9’luk depremin Gökova Fay Zonu’nun doğu ucunda, Ula’da yaşandığını belirterek, “Aynı yerde Nisan 2017’de iki kez 5 büyüklüğünde, 2020’de ise 3.8 büyüklüğünde depremler olmuştu. Gökova fay zonunun doğudaki parçasının deprem tehlike parametreleri bilinmiyor. Gökova fayının kırılmayan parçası yukarıdan gelen Ula fayı ile kesişim yerinde deprem oldu. 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından 40’tan fazla mikro denecek artçı yaşandı. Bir anlamda deprem fırtınası gibi geçti. 

Helen yayı, dalma batma kuşağı dediğimiz bölgeye çok yakın kısımda ergimeler olunca, yer katmanında erimeler meydana geliyor. Böylelikle erimeye bağlı katman veya sıvı hareketleri yaşanıyor. Ula’daki yer kabuğu hareketini tektonik değil, volkanik bir hareketin sonucu olarak da görebiliriz. Ortaya çıkan tabloya bakarak Muğla’da ‘büyük deprem olur demek’ doğru olmaz. Olağanüstü bir durum gözlemlenmiyor” dedi. (Milliyet)

 
Oda başkanı 'zararına satıyoruz' dedi... Gevrek ya küçülecek ya 5 lira olacak!
 
Veteriner Hekim Uçar o cevabı yorumladı: Namlunun ucundaki papağanların zaferi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babası şiddet uyguladı... Balkondan atladı!
İstanbul'da basıyla tartıştıktan sonra, şiddet gördüğü iddia edilen 16 ...
Kızını isteyene kurşun yağdırdı!
Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde bir şahıs, kızını oğluna istemeye gelen kişiye kurşun yağdırdı.
Arazi tartışması kanlı bitti... Bacanak cinayeti!
İzmir'in Aliağa ilçesinde Ali Balcı, arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan ...
 
İzmir'in zehir tacirleri yakalandı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki 2 uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli gözaltına alındı.
Uzman öğretmen eğitimleri tarihi uzatıldı
Uzman öğretmenlik eğitimleri 9 Eylül'e uzatıldı. Ayrıca başöğretmenlik ...
İstinafta bozulan Adnan Oktar davasında ilk duruşma
Adnan Oktar suç örgütüne yönelik hükmün istinaf mahkemesi tarafından usülden ...
 
Prof. Dr. Celal Şengör adliyede ifade verdi
Bir televizyon programındaki sözleri nedeniyle "Halkın bir kesiminin benimsediği ...
Arıları sakinleştirirken ormanı yaktı... İzmir'de korkutan yangın!
İzmir'in Bornova ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin yoğun ...
Sahte içkiden koca öldü, eşi yoğun bakımda!
Hatay'ın İskenderun ilçesinde Celal Daher (63), içtiği sahte içkiden hayatını ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva