HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Aralık 2020 Cuma - 15:38

Deprem sonrası çok önemli hamle! İmar revizyonu geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi depremin ardından kent genelinde başlattığı imar planı düzenlemeleri için çok önemli bir karar aldı. Devrim niteliği taşıyan yeni çalışmaya göre yıkılacak binaların eski haklarını koruması için düzenleme yapılacak. Neredeyse yüzde 40’a kadar çıkan kayıplar telafi edilecek ve ada bazında dönüşüm için yüzde 10 emsal artışı izni verilecek.

Deprem sonrası çok önemli hamle! İmar revizyonu geliyor

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) İzmir depreminin ardından teknik olarak çalışma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi bir dizi hazırlık yaptı.  Yıkılan ve ağır hasarlı binaların eski yönetmeliğe göre yapıldığı, beton ve demir kullanımında ciddi sıkıntılar olduğunu tespit eden belediye gecekondu bölgeleri dışında yüksek katlı alanlarda da dönüşüm için kolaylık getirme kararı aldı.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Hukuk Komisyonu, Kentsel Dönüşüm Komisyonu gibi kritik komisyonların yaptığı ortak toplantının da gündem maddesi olarak masaya yatırılan yeni hazırlığın ayrıntıları netleşmeye başladı. Görüş ve önerileri alan belediye teknik birimleri odalar ve uzman kişilerin de fikirleriyle zenginleşecek yeni bir imar revizyon düzenlemesi yapacak. İlçe belediyelerini de doğrudan etkileyecek olan düzenleme İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis gündeminden geçerek yasal hale gelecek.

KOOPERATİFLERE TEŞVİK
Hazırlanan taslağa göre; mevcut yönetmeliklere göre yıkılan bir binanın yerine yenisi yapılamıyor. Aynı büyüklükte ve genişlikte binanın yapılamaması vatandaşa cazip gelmediği için dönüşüm kararı alınmıyor. Binası riskli olsa bile barında ve konut sorunu nedeniyle vatandaş dönüşüm için ortak çalışmaya razı gelmiyor. Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli bir adım attı. Kooperatif modeli dönüşüm ve birlikte hareket edilmesi işlemini hayata geçiren vatandaşlara yüzde 10 emsal artış hakkı tanınacak.

Büyükşehir, imar planlarına göre yapılmış fakat binaların en üst katlarında bulunan “çatı ya da çekme katlar” konusunu da masaya yatırdı. Yeni düzenlemede buraların tam kata çevrilmesine olanak tanıyan düzenlemenin önü açıldı.

Belediye, özellikle eğimli arazilerde binaların ön ve arkalarından görünüşlerini etkileyen, birçok yerde uygulanan “kottan kat kazanma” konusunu da çalıştı. İmar düzenlemelerinde sorun olan fakat birçok binanın işyeri, konut olarak kullandığı kazanılmış bölge yeni düzenlemede değerlendirilecek.

KAT SIKIŞTIRMA
İzmir’de Karşıyaka, Konak gibi ilçelerde sahil bantlarında görünen “kat sıkıştırma” uygulamasının mevcut konutların yüzde 20’sine kadar çıktığı tespit edildi.  Uzaktan bakıldığında yüksekliği aynı olan binaların bazıları 6, bazıları 7 kat oluyordu. Kat sıkıştırma yöntemiyle yapılan yeni bağımsız bölüm her kattan 15 santim alınmasıyla oluşuyordu. Belediye bu konuda da bir düzenleme yapma kararı aldı. Müteahhitler için cazip olan ve kar amacıyla kazanılan yeni bir kat düzenlemede yeniden masaya yatırılacak.

Öte yandan belediye, taban alanı kat sayısı tanımlanmamış ayrık ve blok nizamlı imar adalarında maksimum taban alanının 0.40 olarak kullanılması konusunda da önerileri alacak. 

 
Yer: Torbalı... Burası çöp tenekesi mi?
 
Ünlü yönetmen Covid-19'a yenik düştü
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer Cengiz 21 Mayıs 2021 Cuma 12:35

Deprem vesilesiyle "kentin geciken planlama sorunlarını bütünsel yaklaşımla gündeme almak" güzel de, Artık izmir'in İL ÇAPINDA BİR KENT Olduğu hala idrak edilemedi ve "yapılan çalışmaların tüm ilçeleri de kapsaması gerektiğini" bilerek akıllıca davranılması zorunludur..!

Yorumu oyla      2      3  
Zafer Cengiz 21 Mayıs 2021 Cuma 12:27

Deprem vesilesiyle

Yorumu oyla      2      3  
Sevinç Özküçük 6 Şubat 2021 Cumartesi 21:07

Dürüst çalışan olursa yarım bırakmazlarsa inşaatları oturduğum ev oğlum 6 aylıkken girdim oğlum ilk okulu bitirince taşındık yaşlar ilerledi temiz dürüst olsun artık 70 yaşına girdim inşallah güzel kararlar alırlar teşekkür ederim

Yorumu oyla      2      3  
Melek Dutilh 10 Ocak 2021 Pazar 17:23

İnsanları madur etmeyen yasalar bir an önce Çıkarsa kentsel dönüşüm hızlanır böyle çıktı çıkaçak diye oyalanırsa bu sefer inşaat maliyetleri artar kimsenin yaptırmaya güçü yetmez

Yorumu oyla      2      3  
AHMET ŞAHAN inşaat ve makina mühendisi. 13 Aralık 2020 Pazar 22:24

Belediyeler yardımcı olmalı çıkmayı vermiyoruz gibi benzer bahanelerle binalar küçültülüyor ve kullanışsız hale geliyor tren vagonu gibi inceliyor. Kolon kiriş ve temeller konusunda düzenleme yapılmalı. Kanada ve japonya örnek alınmalı. Kentsel dönüşümün esas amacı devreme DAYANIKLI hale gelmektir . Fora kazık ve beton enjeksiyon zemin etüdü uygun yapılmalıdır.!!!.

Yorumu oyla      2      3  
AHMET ŞAHAN 13 Aralık 2020 Pazar 22:12

Bu çalışmalar hızlanmalı, aynı zamanda binaların şiddetli debreme dayanması için temel kolon kiriş düzenlemeleri yapılmalı icraatlar dairelerin alanını küçülmemeli. Birinci kattan başlayan yan çıkmaları yaptırmayız denmemeli bina daireleri tren vagonu gibi oluyor , arka alanınızdan yaya yolu yapacağız gib bahanelerle otoparklar alınmamalı. Kentsel dönüşüm japonya ve kanadadaki gibi uygulanmalı.

Yorumu oyla      2      3  
Taner Gürpınarlı 13 Aralık 2020 Pazar 15:17

Aynı yükseklikteki gıdanın birinde 7 KAT diğerinde 6 KAT var.biri daire 2.40 , diğeri daire 3 metre taban ve tavan arası.2.40 için lütfen imar değişikliğini kabul edilsin.

Yorumu oyla      2      3  
Taner Gürpınarlı 12 Aralık 2020 Cumartesi 21:27

Daire yüksekliği 40 cm azaltılıp 260 yüksekliğe kabul olursa 6 KAT 7kata dönüşür. Bir kat fazla ölü sorun çözülür

Yorumu oyla      2      3  
Taner Gürpınarlı 12 Aralık 2020 Cumartesi 21:18

Birer ilave kat verilirse müteahhitlerin önü açılıyor

Yorumu oyla      2      3  
Osman Nuri istanbul 12 Aralık 2020 Cumartesi 17:16

İzmir Belediyesi ne yaparsa doğrudur. Biliyorumki çalmaz,çarpmaz en önemlisi peşkeş çekmez

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yer: Torbalı... Burası çöp tenekesi mi?
Torbalı Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU ekiplerinin ortak ...
Sevda Şener Sahnesi yenilendi
İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan sonra kentin ikinci repertuvar tiyatrosu olan ...
Konak’ta yapılandırmaya özel sistem
Pandemi sürecinde alınan tüm tedbirlere rağmen artan vaka sayısını dikkate ...
 
Organik tarım ve zeytin sektörü online seminerlerde buluştu
Dijital alt yapısı ile Türkiye’de bir ilke imza atan İZFAŞ, Ekoloji ve ...
Uluslararası İzmir Mizah Festivali başlıyor
Bu yıl ilk kez uluslararası boyutta düzenlenen İzmir Mizah Festivali çevrimiçi ...
Zirvenin logosunu İzmirliler seçecek!
Büyükşehir Belediyesi dünyanın en önemli kültür etkinliklerinden biri ...
 
Karabağlar’da sıkı denetimler sürüyor
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, pazar ve işyerlerindeki ...
Başkan Soyer, Karşıyaka’dan mesaj verdi: İlçe belediyelerinin projelerine tam destek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe belediyeleri ile işbirliği ...
Başkan Gümrükçü’den 'asker çantalı' uğurlama
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, vatani görevlerini yerine getirmek ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva