HABERLER>İŞ DÜNYASI
24 Ocak 2022 Pazartesi - 14:36

Demirtaş’ın tepkisi sürüyor: Mirasyedi gibi satmayın!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi binalarının satışına şiddetle karşı çıkan geçmiş dönem İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, yayınladığı uyarı ve bilgilendirme metninde, “Neden satıyorsunuz? Bunu öğrencilerin, iş insanlarının bilme hakkı vardır. Şimdi mirasyedi gibi eldekileri satmak yerine, bizim, kazançlarımızla yaptığımız gibi önce hastane, sonra Balçova kampüsü Hukuk Fakültesi binası, daha sonra da Güzelbahçe Bilim ve Teknoloji kampüsü yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi

Demirtaş’ın tepkisi sürüyor: Mirasyedi gibi satmayın!

EGEDESONSÖZ – İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Balçova bulunan Tıp Fakültesi Hastanesi’nin, yapılan ihale sonucu 260 milyon lira karşılığında ünlü işadamı Rahmi Koç’a satılmasının yankıları devam ediyor. İzmir  Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nin, ihale sonucu  duyuru metninde, satışın, Türkiye Sınai Yatırım Bankası’na hazırlatılan bedel tespitinin yaklaşık iki katına yapıldığı notunu değerlendiren geçmiş dönem İZTO ve Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, hayli uzun bir uyarı ve bilgilendirme metni hazırladı. Metni, ilgili pek çok kişiyle paylaşan Demirtaş, “Mirasyedi gibi eldekileri satmak yerine, bizim, kazançlarımızla yaptığımız gibi önce hastane, sonra Balçova Kampusü Hukuk Fakültesi binası, daha sonra da Güzelbahçe Bilim ve Teknoloji kampüsü yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

O DÖNEMDEKİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMLA BİR BAŞARI HİKAYESİNE İMZA ATTIK
Ekrem Demirtaş’ın İzmir Ekonomi Üniversitesi Hastanesi ile ilgili uyarı ve bilgilendirme metninde özetle şu görüşler yer aldı:

“Gazetelerde, kurucusu olduğum İzmir Ekonomi Üniversitesinin yönetiminden ayrıldığım 2018 yılından itibaren bir çivi çakılmadan çürümeye terk edilen, inşaat halindeki hastane binasının satış ilanını görünce bazı şeylere dur deme zamanının geldiğini düşündüm.  Ben ve yönetimde bulunduğum dönemdeki çalışma arkadaşlarım bir başarı hikâyesine imza attık. Hayallerimizden doğan yabancı dilde eğitim veren, İlk Vakıf Üniversitesi olan İzmir Ekonomi Üniversitesini kurarak İzmir’e çok ciddi katkı koyduğumuzu biliyoruz. İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı olarak Ticaret Odasından Üniversitenin kurulması aşamasında alınan ayni ve nakdi yardım tutarı sadece 5 milyon 350 bin Türk Lirasıdır. Üniversiteden ayrıldığımızda yeni yönetime en az 400 milyon dolarlık arsa ve binalar ile öz varlık bırakılmıştır. Balçova’da 40 dönüm arazi içinde 112.714 m2 açık ve kapalı alanları olan, tüm binaları kendine ait mükemmel ve eksiksiz ana kampüs.  Güzelbahçe’de 230.000 m2 imarı ve tüm Projeleri tamamlanmış 2. kampüs üniversite alanı, Balçova ana kampüse 300 metre mesafede 21.000 m2 arazi içinde ve 29.533 m2 kaba inşaatı bitmiş hastane binası ve ayrıca yeni planlaması bitmiş aynı bölgede 2 arsa ile birlikte bir TL borç yükü olmayan, ayrıca 31.05.2018 tarihi itibariyle bankalarda 37,1 milyon TL nakdi ve ile 2018 yılı itibariyle yıllık 65 milyon TL bütçe fazlası veren çok nadide bir kurumu yeni yönetime tüm İzmir’in bildiği süreçler sonunda devrettik.”

YENİ YÖNETİMİN RAHAT ÇALIŞMASI İÇİN MECLİS ÜYELİĞİNDEN DE AYRILDIM
“ Bugüne kadar 20.000’den fazla mezun veren İzmir Ekonomi Üniversitesi, mevcut 8.959 öğrencisi, 1.000’e yakın çalışanı ve 750 öğretim üyesi kadrosu ile güzide bir Vakıf Üniversitesidir. Ticaret Odası Meclis üyeliği seçimini kazandığım halde, yeni yönetimin rahat çalışması için, meclis üyeliğinden de ayrıldım. Üniversite ve Odamızın zarar görmemesi için kamuoyu önünde yeni yönetimi hiç eleştirmedim. Artık İzmir Ticaret Odasında misyonumu tamamladığım düşüncesi ile işime dönmeyi, kendime daha çok zaman ayırmayı planladım. Uzun bir zamandır suskunluğumu korudum. Ama inşaatı tamamlanmak üzere olan Tıp Fakültesi hastanesinin satış ilanını görünce suskunluğumu bozarak İzmir kamuoyu ve İzmir Ticaret Odası üyelerini, bu sürecin; Durdurulmasının neden gerektiği konusunda bilgilendirmek istedim.”

SÜREÇLE İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ AKTARDI
“İzmir’in değerli insanları, İzmir Ticaret Odasının değerli üyeleri,

3. bin yılda, Sağlık ve kişisel bakım öne çıkacaktır. Bu nedenle Tıp Fakültesi kurma çalışmalarına 2014 yılında başladık, üç yıllık bir çalışma ile 2017’de ilk öğrencilerimizi aldık. Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Meslek Yüksekokulunu da kurduk; Sağlık yönetimi, hemşirelik, çocuk gelişimi, fizyoterapi, ilk ve acil yardım, optisyenlik, Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, Tıbbi görüntüleme, Tıbbi laboratuvar teknikleri, yaşlı bakımı bölümlerinde eğitime başladık. Hastanemiz olmadığı için o yıllarda öğrencileri üyemiz olan hastanelerde staj yaptırdık. Ancak, Tıp fakültesini kurmak kolay olmadı; 21 dönüm arsa aldık, projelendirdik inşaata başladık.2019 yılında hastaneyi hizmete açacağımızın sözünü ve taahhüdünü verdik.  Çok sıkı çalışma yaptık. İlk başvurumuzu uygun bulmayan YÖK’ten gelen heyete, hastane arsamızı ve inşaatını gösterdik.  Zor bir süreç oldu. Yükseköğretim Kurulu, Tıp Fakültesinin açılması ve öğrenci kabulü için belirlediği Tıp programlarında eğitime başlaması ve eğitimin sürdürülmesi için asgari koşulların yerine getirilmesini istedi. Hazırlıkları yaptık, Amerika’dan 2 kadavra dahi ithal ettik.  Yılmadık yeniden dersimizi çalıştık ana kampüste geçici olarak istenen kriterlerde derslik ve laboratuvarlar hazırladık. İnşaat çalışmalarımız ile laboratuvarların ve dersliklerin yapıldığını gördüler ve izin aldık.”

DEV SAĞLIK KURULUŞLARI BİZİMLE İŞBİRLİĞİ YAPMA TEKLİFİNDE BULUNDU
“Eğitim dilinin İzmir sağlık turizmine eleman hazırlamak için İngilizce olması önemliydi. YÖK’ün bu konuda farklı görüşler bildirmesi üzerine Koç Üniversitesi örneği verilerek bu süreç aşıldı.  Bu dönem esnasında Türkiye’nin en büyük özel sağlık kuruluşları bizimle işbirliği yapma tekliflerinde bulundular. Üniversitemize sunulan tekliflerde arsa alımı finansman maliyeti, kaba inşaat maliyeti dâhil ödenen tüm tutarlar 10 yıl içinde üniversiteye enflasyon maliyetini de dâhil edilerek ödenecekti. Tüm yatırımlar ilgili kurum tarafından içerideki tüm demirbaş ve makine yatırımları tamamlanacaktı. Ayrıca tıp temel eğitim için kadroların tüm ücret giderleri bu sözleşme sürecinde ödenecek ve Tıp Fakültesi eğitimi bu hastanede yapılacak protokolle tüm kuralları belli bir sistem kurulacaktı. Hastane yönetimi bünyesinde üniversitemiz beş çalışanı mali işler, bilgi işlem, insan kaynakları, hukuk, satın alma bölümlerinde istihdamı da yapılacaktı. 10 senenin sonunda ilgili kurum sadece ceketini alıp hiçbir bedel istemeden, hastaneyi üniversiteye teslim edecekti.  Konunun incelenmesi için görevi tıp dekanımıza vermiştik. Sayın dekan bir gün gelip bu modelde iddialı eğitim politikasını yapmakta zorlanırız dediği için anlaşmanın içine girmeme kararını verdik.”

O TARİHE KADAR HASTANEYİ BEN BİLME YAPAMAM
“Yüksek Öğretim Kurumu, ülkemizdeki tıp fakültelerinin eğitim kalitesini korumak ve yükseltmek için 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa 16.10.2020 tarihinde çok önemli geçici 82. Maddeyi ilave etmiş ve hastanesi olmayan vakıf tıp fakültelerine açılış izni vermeme ve bu tarihten önce izin alan üniversitelere ise üç sene geçiş süreci vererek, en az 200 yataklı kendi hastaneleri olma zorunluluğu getirmiştir. Bu süreci yapmayan vakıf üniversiteleri, artık kontenjan alamayacak ve sonucunda tıp fakültesi kapanacaktır. Kanunda, tıp fakültesine öğrenci alan vakıf üniversitelerinin hastanelerinin olmaması durumunda, 2 yıl içinde hastane ön izni alarak Yükseköğretim Kuruluna sunmamaları durumunda üniversitesinin uyarılacağı ve akabinde öğrenci kontenjanının kaldırılacağı belirtilmektedir. Son tarih Ekim 2023’tür.Bu tarihe kadar yeni bir hastaneyi ben bile yapamam.”

BAŞKALARININ HASTANESİNDE SIĞINTI GİBİ EĞİTİM GÖRMESİNLER
“Özetle, yönetimin yapmayı planladığı satış ardından tıp fakültesinin kapatılması sonucunu getirecektir. 2013-2018-2020-2021 yıllarında, bize güvenen ve üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Sağlıkla ilgili fakülte meslek yüksekokulunu tercih eden öğrenci ve ailelerine ne diyecekler? Hepsi  travma yaşayacaktır.  Neden satıyorlar? Öğrencilerimizin ve İzmir iş dünyasının bunu bilme hakkı vardır. Afiliye yasasını çıkartacağız, yine bugün olduğu gibi eğitim göreceksiniz, söylemiyle öğrencileri çocuk gibi kandırmayın. Onlar yarının doktorları, vaat ettiğimiz özenli eğitimi alma hakları var. Başkalarının hastanesinde sığıntı gibi eğitim görmesinler. Bu konunun, öğrencilerimiz, iş alemi ve İzmir lehine olumlu sonuçlanması için her türlü yasak hakkımı kullanacağım. Şimdi mirasyedi gibi eldekileri satmak yerine, bizim, kazançlarımızla yaptığımız gibi, önce hastane, sonra Balçova kampüsü Hukuk Fakültesi binası, daha sonra da Güzelbahçe Bilim ve Teknoloji kampüsü yapılmalıdır.

EKREM DEMİRTAŞ
İzmir Ekonomi Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı (2001-2018)

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (1992-2018)

İzmir Ticaret Odası Sağlık ve Eğitim Vakfı Kurucu Mütevelli Üyesi (1988- ….)”

 
Ege Denizi'nde korkutan deprem!
 
Hisarcıklığlu'dan adaylık açıklaması
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şengün ALTINDAĞ 25 Ocak 2022 Salı 13:36

Başkanım sizin İzmir için yaptığınız yatırımlar unutulmaz senelerdir verdiğiniz mücadeleler unutulmaz ben eski Meclis üyesi olarak sizinle çalışmaktan onur ve gurur duydum

Yorumu oyla      2      3  
öğrenci 24 Ocak 2022 Pazartesi 22:05

o kadar doğru söylemiş ekrem bey.Bizlere yazık ettiler

Yorumu oyla      2      3  
yorumcu 24 Ocak 2022 Pazartesi 15:43

dağı oyarak inşaat yapma izni nasıl alınmıştı acaba onu da açıklar mısınız?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elektrik kısıtlaması üretimi durduruyor... İzmir'in dev sanayileri şartel indiriyor!
Türkiye çapında elektrik arz ve talep dengesinin sağlanması amacıyla uygulanacak ...
Yaşar Holding yönetim kurulu başkanını seçti
Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Feyhan Yaşar seçildi.
Dev satış... İzmirli Graniser, İngiliz oldu!
Dünyanın en eski halı ve karo seramik üreticilerinden biri olan Londra ...
 
Yorgancılar doğalgaz kesintilerine değindi: Dengeleri bozacak!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, sanayide kullanılan doğalgazda gerçekleşeceği ...
'Taşımacılıktaki artış rekabeti olumsuz etkiledi'
Akaryakıt ücretlerindeki artışa dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası Yönetim ...
HABAŞ’tan 847 milyonluk yatırım!
HABAŞ, artan demir çelik taleplerini karşılamak için hamle yaptı. 847 ...
 
Microsoft'un hamlesi sonrası Sony'ye 20 milyar dolarlık tokat
Microsoft'un oyun devi Activision Blizzard'ı 68.7 milyar dolara satın ...
İzmir'e 18 milyon dolarlık sanayi hamlesi geliyor!
Kimyasal kaplama malzemeleri üreticisi Akcoat, 18 milyon dolar yatırım ...
Microsoft'tan rekor satın alma hamlesi
Teknoloji devi Microsoft'tan dev bir adım geldi. Sektörü de şaşkına çeviren ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva